2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Schiffer András Kolozsváron is azt vallja, hogy van, ami nem eladó

Ambrus István Ambrus István 2018. augusztus 22. 15:20, utolsó frissítés: 17:15

Az LMP egyik alapítója a vallásszabadság házában beszélt a globalizáció és a hagyományok viszonyáról, és a demokratikus intézmények kiszolgáltatottságáról a globális tőkével szemben.


Rácz Norbert unitárius lelkész és Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) egykori alapítója és társelnöke értekezett Kolozsváron a Magyar Napok keretében szervezett beszélgetésen a globalizáció és a hagyományok, illetve a hagyományosan szerveződő közösségek viszonyáról, jövőjéről. A jelenleg ügyvédként tevékenykedő expolitikus kifejtette, a mindent behálózó kereskedelmi egyezmények erőteljesen gyengítik a demokratikus intézményeket, ezért hosszú távon nehezítik az államok helyzetét a nagy beruházásokat végrehajtó vállalatokkal szemben.

Schiffer ezzel a Romániában heves vitákat és tüntetéseket kiváltó verespataki beruházásra is utalt, kiemelve az Európai Unió és a Kanada közt létrejött szabadkereskedelmi egyezményt, illetve az így felmerült, stratégiailag fontos gazdasági kérdéseket. A beszélgetésen az is elhangzott, hogy annak ellenére, hogy a demokratikusan megválasztott kormányok felelőssége, ami az adott országon belül történik, a szabadkereskedelmi egyezmények néha fölülírják ezt a helyzetet, és kivonnak bizonyos döntési kompetenciákat a szuverén államok kezéből, így az adott közösségeket is megfosztják bizonyos kompetenciáktól.Schiffer szerint az, hogy a közösségeket miként érinti hátrányos szempontból a globalizáció, leginkább a '80-as évek Magyarországa és az azt következő rendszerváltás időszakával szemléltethető a legjobban. A diktatúra utolsó évtizedében a teljes társadalomra az elszigeteltség volt a jellemző, „ezt követően pedig minden beáramlott az országba, amit a globalizáció előállított”. A politikus szerint a hagyományainkat folyamatosan alakítjuk, ami egy egészséges társadalomban egy nyitott végű folyamat. A kérdés az, hogy a hagyományok alakulása az addigi értékekre építve történik-e, vagy ezzel párhuzamosan. Ugyanakkor az sem mellékes, hogy a hagyományt feloldja-e, és ha igen, akkor milyen mértékben a fogyasztói kultúra.


A Schiffer szerint a globális tőke és a nagyobb horderejű befektetésekkel szemben a leghatékonyabban egy erős értékrendszerrel lehet védekezni.

“Azt kell tudatosítaniuk az embereknek, hogy van egy bizonyos pont ebben a kérdésben, amikor meg kell fogalmazzák, hogy van, ami nem eladó"- mondta a politikus, aki romániai vonatkozásában Verespatak esetét említette példaként, ahol nemcsak az arany kitermeléséről van szó, hanem önmagában a Kanada-EU kereskedelmi egyezményről, ami többletjogokat ad a kanadai befektetőknek. Schiffer szerint az Európa és Japán közti kereskedelmi egyezmény következtében például a osztrák Schweighofer még aktívabb tevékenységbe kezdhet, éppen a japán megrendelők miatt. "Ez egy olyan szabadkereskedelmi paktum, amelyben az Európai Unió megadja magát más hatalmakkal, cégekkel szemben, amelyek azt kérik, hogy a szabályozásból adjon fel”- fejtette ki Schiffer.

Arra a felvetésre, hogy az Európai Unió nyugati országainak a jelenlegi belső válságuk ellenére van-e joguk olyan mértékű “civilizációs exportra”, mint amit jelenleg folytatnak, Schiffer elmondta, olyan globalizáció lenne az ideális, amelyben nem a profit lenne az elsődleges, hanem az ember.

“Az elmúlt harminc év bebizonyította, hogy minden, amit a demokráciaexport címszó alatt művelt a nyugat, az egyfajta újragyarmatosítás volt, amivel saját magának is kárt okozott, így jogtalan az ilyen fajta terjeszkedés” ami a volt politikus szerint azért is veszélyes, mert az ilyen jellegű térhódítás veszélybe sodorja a közösségi kultúrát. Ahol pedig nincs közösség, ott még inkább megnövekszik a kizsákmányolás veszélye. A kulturális sokszínűségre szükség van, aminek része a kultúrák közötti párbeszéd is, “de ez még nem jelent végzetes összekeveredést”. Ezt annak ellenére is fontos hangsúlyozni, hogy a jelenlegi Európa is a kultúrák keveredéséből jött létre, visszavezetve ezt egészen a kereszténység és a zsidó gyökerekig. Erre pozitív példaként Erdélyt említette Schiffer, ahol szerinte annak ellenére, hogy hangsúlyos az eltérő kultúrájú közösségek közti párbeszéd, mégsem jött létre az elmúlt évszázadban olyan szintű kulturális homogenizáció, amely a magyarság identitástudatának a feladásával járt volna.

Schiffer szerint nemcsak a kulturális identitástudat, hanem a politika terén is megfigyelhetők jelentősebb átalakulások, már csak abban az értelemben is, hogy szinte teljesen megváltoztak bizonyos politikai trendek. A rendszerváltás után posztkommunista utóvédekézés bontakozott ki: jelenleg, ha valakit jó emlékek fűznek a kommunizmushoz, az baloldalinak számít, akikre nem ez jellemző, illetve jobban eltávolodott, vagy kevesebb élmény fűzi a múlt rendszerhez, az a jobboldali.

Schiffer mindemellett elmondta, úgy véli, hogy az elsősorban Nyugat-Európát érintő bevándorlás nyugtalanító, ugyanakkor a magyarországi belpolitikában ez a kérdés a “magyar propaganda politikai elvtelensége” miatt jelent meg, ugyanis ez a probléma 2010 előtt is aktuális volt, csak nem tematizálta azt a magyarországi sajtó. “Európa védelme politikai termék, ahogy a Polgári Magyarország is az volt” – mondta Schiffer András, aki a "migráció az az ár, amit a világgazdaságért fizetünk" elvet vallja.

A volt politikus szerint a Kelet-Közép-Európa és Dél-Európa a kulturális különbségek és az ezekkel kölcsönhatásban lévő gazdasági helyzet ellenére ezeknek a térségeknek az egymásra utaltsága megkérdőjelezhetetlen, ezért a kétsebességes Európa megvalósulása esetén a reménye is elvész annak, hogy az elmaradottabb országok felzárkózzanak. Mindez annak ellenére is fontos, hogy az Európai Unió elsősorban az azonos fejlettséggel, gazdasági modellel rendelkező országok közt alakult ki, és a 2004-es bővítési hullám csak gazdasági célokat szolgált.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS