2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az elmúlt években stabil maradt a tanévkezdők száma a BBTE-n

Ambrus István Ambrus István 2018. szeptember 25. 17:24, utolsó frissítés: 17:27

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem minőségi mutatói is javultak az elmúlt években, a felsőoktatási intézmény a külföldiek körében is egyre népszerűbb.


Idén 15.330 diák kezdi el az egyetemi tanévet alapképzésen és mesteri tagozaton, a múlt tanévhez képest 1%-kal csökkent a Babes-Bolyai Tudományegyetemre beiratkozók aránya - mondta el sajtótájékoztató keretében Soós Anna rektorhelyettes, aki azonban azt is hozzátette, hogy a 2016-os tanévhez viszonyítva ez még mindig 3%-os növekedést jelent.

Hivatalosan október 1-én kezdődik a 2018/2019-es egyetemi tanév, amelyben idén a BBTE magyar tagozatára 2080 diák iratkozott be, amely hasonló az elmúlt évek trendjéhez. Soós Anna kifejtette, nemcsak a mennyiségi, hanem a minőségi mutatók szempontjából, és nemzetközi szinten is továbbra is jól teljesít az egyetem. A nemzetközi fórumokon való minőségi besorolás alapján az 5 csillagos értékelés szerint 4-es szintet ért el a BBTE, a felsőoktatási intézményben pedig, a nemzetiségi arányoktól függetlenül, az egyetemi hallgatók származási helyét tekintve országos lefedettségűnek mondható az érdeklődés.

A rektorhelyettes azt is elmondta, a minőségi oktatás mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a kötelező tanrenden túl az egyetemi hallgatók rendelkezzenek azokkal a szükséges képességekkel, amelyek segítik őket nemcsak az egyetemi évek alatt, hanem a diploma megszerzése utáni elhelyezkedésben is.

A soft skillek fejlesztése mellett arra is törekszik a felsőoktatási intézmény, hogy minél korábban megismertesse az egyetemi hallgatókkal a tanári pályaválasztás előnyeit és lehetőségeit is. Október elején kezdődik a Kiváló Tanár Program, amely másodéves, pedagógia modult is végző hallgatóiknak szól. A program célja az egyetemi hallgatók motiválása a tanári pálya választására és lehetőség biztosítása gyakorlati tapasztalat szerzésre. Ennek keretében az egyetem fontosnak tartja felhívni a diákjainak figyelmét arra, hogy az oktatói munka vonzó is lehet, valamint az intézmény kötelességének érzi, hogy kineveljen egy felkészült, lelkes és elkötelezett oktatói generációt.


A rektorhelyettes elmondta, már az év elején megszervezik azokat a képzéseket, amelyek az egyetemi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciára való felkészülést segítik, ennek keretében gyakorlati útmutatót és előadástechnikai felkészítőket tartanak.

Markó Bálint, a kihelyezett tagozatokért, a minőségbiztosításért és a magyar egyetemekkel való kapcsolattartásért felelős rektorhelyettes kifejtette, az egyetemi hallgatók észrevételeit és igényeit is figyelembe véve idén is folytatódik a Studhub BBTE program, amely múlt évben indult, magyar és román nyelven. Ezen belül a szakokra lebontott programok lehetőséget adnak az elsőéves egyetemistáknak, hogy jobban alkalmazkodjanak az egyetem körülményeihez és elvárásaihoz. Ennek keretében a diákok előadástechnikai, beszédtechnikai képzésen vehetnek részt, valamint a vizsgastressz leküzdésére vonatkozó technikákat is elsajátíthatnak. Ezen belül valósul meg az a mentorprogram, amely a szakok közti kommunikációt is lehetővé teszi, ennek keretében karrier-tanácsadástól kezdve tárgyalástechnikákon át több téren is képzik az egyetemi hallgatókat.

Soós Anna és Markó Bálint hangsúlyozták, folyamatosan törekednek arra, hogy középiskolásoknak lehetővé tegyék, hogy minél jobban átlássák az egyetem működését, és hogy minél jobban megismerkedhessenek az általuk érdekesnek tartott szakok kínálatával. Ennek részeként kapcsolódnak az iskola másként elnevezésű kezdeményezéshez, amelynek részeként október 22. és 28. között az iskolás tanulók nyílt nap keretében részt vehetnek az egyetemi előadásokon.

Az idén a BBTE november 19. és 21. között tájékoztató körutat szervez a 10.000 alatti lakosságú települések iskoláiba is. A népszerűsítő karaván keretében székelyföldi és partiumi iskolákba látogatnak 2018. november 12. és 14. között, oktatóik és diákjaik részvételével. Ezeken a tájékoztatókon a középiskolások információkat szerezhetnek többek közt a BBTE felvételi kínálatáról.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az egyetem magyarországi népszerűsítésére is következetesen hangsúlyt fektetnek, ugyanis évről évre növekszik a határon túlról érkező diákok száma. Jelenleg a 350 külföldi állampolgárságú diák közül 120 magyarországi.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS