2019. július 16. keddValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mi derült ki eddig a Teleormanban talált bőröndből?

Timár Norbert 2018. november 08. 10:09, utolsó frissítés: 11:17

A hétfőn napvilágot látott Teleormanleaks különböző reakciókat váltott ki az érintett felekben. Ezeket foglaljuk össze.


Miután hétfőn a Rise Project oknyomozó portál nyilvánosságra hozta a Teleormanban talált bőrönd tartalmát, Liviu Dragnea PSD-elnök ironikus gesztusával próbálta a figyelmet magáról az államfő „ügyeire” terelni.

A bőröndben talált dokumentumok alapján a következők nyertek megállapítást:

Nicoleta Pene, a TelDrum vállalat pénzügyi felelőse Dragnea fiának, Ștefan Valentinnak a céges ügyeit is intézte.

• Pene férje, Dacian 2014-ig a TelDrumnál dolgozott, majd a hat megyét is ellenőrző Közúti Szállítási Felügyelet fő ellenőre lett.


• Pene nyugdíjas anyja részvényese lett egy 2015-ben alapított cégnek, amely még abban az évben többmillió eurós forgalmat bonyolított le a TelDrummal. A céget egy Dan Bălcaru nevű személy vezette, aki a TelDrum igazgatójának, Petre Pitișnek a sógora. Két évvel később a cég nevet változtatott, de részvénytulajdonost nem. Nicoleta Pene anyja rendszeresen több tízmillió lejt utalt egy Râmnicu Sărat-i biztosítótársaságnak, amelyet Mugurel Gheorghiaș vezetett, aki maga is érintett a TelDrum ellen indított vizsgálatokban. Gheorghiaș lányát, Ioanát júniusban nevezték ki milánói főkonzulnak.

• Petre Pitiș és Dragnea fia kapcsolatban álltak, sőt a vállalat fizette utóbbi autójának 78 ezer euróba kerülő tuningját fiktív számlákon keresztül. Ezenfelül Dragnea fiának különböző számláit is a vállalat állta.

• A Legfelsőbb Bírói Tanács elnökének, Simona Marcunak a férje, Gil Vasile ügyvéd számára 15 ezer lejes számlát állított ki a vállalat.

Dragnea hétfői nyilatkozatában a Rise Project újságírójának tagadta, hogy bármilyen köze lenne a bőröndben találtakhoz, vagy hogy a TelDrum vállalat bármit is fizetett volna számára. A PSD elnöke szerint a jogállam intézményeinek kellene kivizsgálniuk az esetet. Ugyanakkor valószerűtlennek nevezte azt az elméletet, amely szerint a korrupcióellenes ügyészségtől jutottak volna el az információk az oknyomozó portálhoz. Nyilatkozatában kitért a TelDrum igazgatójával, Petre Pitiș-sel fenntarott kapcsolatára is. Elmondása szerint „több mint 10-15 éve” nem találkoztak.

A Rise Project által kibocsátott dokumentumok azonban azt mutatják, hogy a Turnu Măgurele-i Turris Vadászegyesület által 2014. január 4-én kibocsátott közös vadászati engedélyen Dragnea és Pitiș neve is szerepelt 12 másik személlyel egyetemben.

Forrás: România LiberăForrás: România Liberă


Dragnea hétfői sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy nem tud arról, hogy fia és a TelDrum igazgatója kapcsolatban lennének, de ha mégis, arra nekik kell magyarázatot adniuk és nem neki. Laurențiu Mihu a Digi 24 portálon megjelent publicisztikájában arról ír, hogy Dragnea reakciója „tükrözi »nyitottságát« arra, hogy egy korlátozott helyzetben bármelyik munkatársától vagy bizalmasától megszabaduljon”.

Klaus Johannis államfő Dragnea bőröndből előrántott vádjait fake news-nak és elkeseredett próbálkozásnak nevezte. A megtalált bőrönd esetét pedig I. L. Caragiale Egy elveszett levél (O scrisoare pierdută) című komédiájához hasonlíotta. A Dragnea által bemutatott hat „ügyirat” igazságtartalma megkérdőjelezhető, hiszen olyan információkat tartalmaznak, amelyek jelentős ferdítésnek bizonyultak. Az államelnök ellen felhozott vádak közül több a Johannis házaspár, illetve a Johannis által 2013-ig vezetett Romániai Német Demokrata Fórum szebeni ingatlanügyeit érintette. A többi vádirat az elnök és az igazságszolgáltatás közötti összejátszást próbálta bizonyítani, kevés sikerrel.

Carmen Dumitrescu, a Liber în Teleorman újságírója a Digi 24 tévécsatornának azt nyilatkozta, hogy sikerült felvennie a kapcsolatot Florea Nedeával, a TelDrum aligazgatójával, aki a vállalatnál folyó belső vizsgálatokról számolt be, annak kiderítésére, hogy kitől származik az információkkal teli bőrönd. Dumitrescu arról is beszámolt, hogy Nicoleta Pene rendkívül érintett az ügyben.

Liviu Pop, a PSD szenátora, volt oktatási miniszter az RFI Romániának hétfőn azt nyilatkozta, hogy: „Meglátásom szerint tisztázni kell azt, hogy a dokumentumokat, vagy egy részüket nem vette-e át vagy kobozta el a korrupcióellenes ügyészség, amikor kutatást tartott szóban forgó ügyiratban a vállalat székhelyén. Tisztán kell látnunk, hogy akkor a vizsgálatot végzők a dokumentumok közül, vagy az összes dokumentumot, nem kobozták-e el, amelyek majd közterületre kerültek az esettel foglalkozó ügyészek gondoskodásából. Ha a dolgok így történtek volna, az a párhuzamos állam csapása lenne.”

A PSD-ből eltávolított Adrian Țuțuianu szenátor arra hívta fel a figyelmet, hogy a felelős politikusoknak párbeszéd útján kell megoldaniuk az infrastruktúra vagy a gazdaság problémáit és nem úgy, hogy „dokumentumokkal teli bőröndökkel sétálnak”.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS