2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szabadon engedték Elena Udreát. Elmagyarázzuk, miért

Timár Norbert Timár Norbert 2018. december 28. 11:34, utolsó frissítés: 2019. január 04. 12:41

Ahhoz, hogy megértsük, miért engednek sorra szabadon korrupció miatt elítélt politikusokat, át kell tekintenünk a már eposz hosszúságúra duzzadt öttagú bírói testületek történetét.


A történet ez év októberében indult, amikor a legfelsőbb bíróság ellen kétfrontos támadás indult meg, mindkettő a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) háza tájáról. Viorica Dăncilă miniszterelnök az alkotmánybírósághoz (CCR) fordult, mivel két hatalmi ág, a parlament és a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék (ICCJ), között konfliktust vélt felfedezni. Hasonlóan Liviu Dragnea a párt és a képviselőház elnöke saját perében, amelyben három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hatalommal való visszaélés miatt, a bukaresti ítélőtáblához fordult az ügyében eljáró öttagú bírói testületek felállításának szabálytalansága miatt.

Az alkotmánybíróság november 7-én hozta meg döntését, amelyből kiderült, hogy a Legfelső Semmitő- és Ítélőszék (amely az országban a legfelsőbb bíróság szerepét tölti be) keretén belül, 2014-től működő öttagú bírói testületek, amelyek mintegy fellebbviteli szervként működnek a legfelső bíróságon belül és legkeményebb korrupciós ügyekben döntenek, törvénytelenül működnek. A törvénytelenségre ráerősített, hogy a Legfelső Semmitő- és Ítélőszék idei határozatában figyelmen kívül hagyta a 2018-ból származó 207-es számú, az igazságügyi szervezetre és legfelsőbb bíróság szervezeti szabályzatára vonatkozó törvény életbe léptetését is, azáltal, hogy meghosszabbította az öttagú bírói testületek működését 2019. január 1-jéig.

A törvénysértés oka az volt, hogy legfelsőbb bíróság vezető kollégiuma egy határozatában úgy döntött, hogy a bíróság elnöke, alelnöke és osztályvezetője minden öttagú bírói testületnek törvény szerint tagja, ezzel megszegve azt a törvényi kitételt, hogy a bírói testületek minden tagjának kinevezését sorshúzással döntik el. Az alkotmánybíróság azt kifogásolta, hogy ezzel az eljárással az igazságszolgáltatási szerv törvényalkotóként lépett fel, megszegve a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét.

Az alkotmánybíróság döntését figyelembe véve november 9-én sorshúzással megújították a 2018-as ötös bírói testületek minden tagját. Még azon a napon Liviu Dragnea fellebbezett a bukaresti ítélőtáblán az ügyét vizsgáló bírói testület megalakulásának körülményei miatt. Az ítélőtábla november 23-án helyt adott Dragnea fellebbezésének, mert újból szabálytalanságok csúsztak a testületek felállításába. Ezáltal pedig felfüggesztették az összes ott tárgyalt ügyet, beleértve a Dragneáét is.


A Legfelső Bírói Tanács (CSM) december 5-én kérte az öttagú bírói testületek átszervezését az alkotmánybíróság döntésére alapozva. Az átszervezés eredményeképp a korábbi két büntetőjogi és három polgárjogi testület helyett 3-3 ilyen szervezet jött létre, amelynek minden tagját sorshúzással jelölik ki és az összes jelenleg zajló ügyet véletlenszerűen újraosztják a testületek között. Az újabb sorshúzásra december 13-án került sor.

A öttagú bírói testületek kiválasztása sorshúzással. Második felvonás. Forrás: Alexandra Cheroiu/AdevărulA öttagú bírói testületek kiválasztása sorshúzással. Második felvonás. Forrás: Alexandra Cheroiu/Adevărul


Az öttagú bírói testületek körül kialakult huzavona eredményeképp csütörtökre már negyven, az ítéletek felfüggesztésére irányuló fellebbezést regisztráltak a Legfelső Semmitő- és Ítélőszéknél az öttagú bírói testületek törvénytelen működéséből fakadó ítéletek miatt - adta hírül a G4Media. Olyan ismert nevekről van szó, mint Elena Udrea, Alina Bica, Dan Șova, Constantin Niță, Rudel Obreja, Șerban Pop vagy Horia Simu, akiket már mind kiengedtek a börtönből. Olyan személyek is fellebbeztek, akik január végéig kaptak erre határidőt és nem kérték annak módosítását, mint ahogyan Udrea tette.

A volt turisztikai miniszter fellebbezését előzőleg 2019. január 28-ra halasztották, mert hiányzott az érdemi ügyirat, annak ellenére, hogy a Bute-gála ügyében szintén érintett Rudel Obreja esetében egy másik bírói testület már elrendelte annak szabadon bocsátását, még úgy is, hogy nem volt előtte az említett ügyirat. Végül Udrea kérte a határidő módosítását, így a legfelsőbb bíróság december 20-án döntött az ügyében és elrendelte a szabadon bocsátását.

Többen tettek az ítéletük felfüggesztésére irányuló fellebbezést, olyanok is, akiknek már lejárt a törvényesen megszabott, 30 napos határidő az indoklással ellátott ítéletük kihirdetése óta. Ilyen a volt PSD-s szenátor, Marius Isăilă, akit 2016-ban jogerősen 5 év és 4 hónap börtönre ítéltek korrupció miatt. A legfelsőbb bíróság elutasította Isăilă fellebbezését.

A volt PNL-s szenátor, Dian Popescu is fellebbezést nyújtott be. Popescut 5 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy öttagú bírói testület még 2016-ban. Az ő fellebbezési határideje 2019. február 25. Hasonlóan járt el Mircea Călin Flore és Vadim Don Benyatov, akiket 2015-ben a stratégiai privatizációk ügyében ítéltek el. Benyatov három fellebbezési kérelmet is benyújtott a felfüggesztésre, egyet pedig a végrehajtásra vonatkozóan. A számára megszabott határidő január 21., illetve február 4.

Ha a bírák időben közzétették volna az indoklásaikat, akkor Udrea, Bica, Șova és Niță most nem lennének szabadlábon. A törvény értelmében az ítéletek felfüggesztésére vonatkozó fellebbviteli kérelmeket a jogerős, indokolással ellátott és az elítélt lakhelyére eljuttatott ítéletek után, 30 napon belül lehet csak benyújtani. Ám a bírák általában nem tartják be a határidőt az ügyiratok magas száma és az ebből fakadó túlterheltség miatt. Néha büntetik emiatt őket, de egyébként nem ez nem jellemző.

Ha Udrea esetét vesszük példának, akkor őt 2018. június 5-én ítélték jogerősen hat év letöltendő szabadságvesztésre, csúszópénz elfogadása és hivatali visszaélés miatt az ún. Bute-gála ügyében, így július 5-ig kellett volna a bíróság elküldje az indoklását és Udreának augusztus 5-ig lett volna lehetősége fellebbezni. Ám Udrea csak december 10-én kapta kézhez az ítélet indoklását és időközben megszületett az alkotmánybíróság határozata az öttagú bírói testületek törvénytelen működéséről, így még a törvényes határidőn belül volt, amikor leadta a fellebbezési kérelmét.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter múlt vasárnapi nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy Cristina Tarcea, a legfelsőbb bíróság elnöke bejelenti, hogy Udrea és Bica perét törvényes keretek között újratárgyalják. Azóta pedig ki is engedték őket Costa Rica-i börtönükből.

Borítókép forrása: Adevărul.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS