2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Részvételi költségvetés: a nagyváradi pályázatokra még lehet szavazni, mutatjuk a kínálatot

K.B. 2019. január 09. 11:04, utolsó frissítés: 17:18

Közvécé, szelfihely, temető? Még 11 napig lehet szavazni a részvételi költségvetésre alkalmas pályázatokra.


Még 11 napon át lehet szavazni a nagyváradi részvételi költségvetés versenyben levő projektjeire. Jelenleg 8 kategóriában 52 megvalósításra váró ötletre voksolhatnak a nagyváradiak (és nem csak) belső regisztráció vagy facebookos bejelentkezés után. Megnéztük, mely projektek tűnnek innovatívnak, hasznosnak és izgalmasnak.

Az Infrastruktúra kategóriában jelenleg a legnépszerűbb projekt (388 szavazat) a nagyváradi megyei kórház parkolójának létrehozását célozza meg. A projektleírásban semmiféle részletet nem olvashatunk a kivitelezés tervéről és módjáról; az indoklásban annyi áll, hogy a kórház az utóbbi években szemléletes fejlődésen ment át, így az alkalmazottakat és a látogatókat is megilletné egy tisztességes parkolóhely. A projektleírásból az is kiderül, hogy a kórház előtti útszakasz nagyon forgalmas és sokan tilosban parkolnak, ezeknek a problémáknak a kiküszbölésére is alkalmas lenne az önkormányzati támogatás.

A nagyváradi megyei kórház. A képek az egyes projektek leírásából származnak.A nagyváradi megyei kórház. A képek az egyes projektek leírásából származnak.


Ezt követően a gyalogos aluljárók védőtetőjének felújítását célzó javaslat, illetve az Értelmiségiek hídjának modernizálás-terve a legnépszerűbb, de a Dacia sugárút aluljárójába elképzelt, önkéntesek segítségével létrehozandó mozaik is szimpatikusnak tűnik.

Zöld övezetek és játszóterek kategóriában mindössze 17 projekt közül lehet választani. 171 szavazattal a Biharpüspökin létrehozandó szabadidős- és sportpark vezet. A projekt indoklása szerint a negyedben számos fiatal, kisgyerekes család él, akiknek nincs alkalma a szabadtéri kikapcsolódásra. Ez a projekt is csak ötletszinten létezik egyelőre, konkrét megvalósítási tervet nem találunk, csupán pár internetes fotót. 165 szavazattal kutyaparkot támogatnak, 163-an az Ifjúsági (Tineretului) negyedben látnának parkot és rendezett közteret, 141-en útszéli fák ültetésével zöld várossá varázsolnák Nagyváradot, 140-en pedig a viszonylag új Grigorescu negyed zöldövezetét lendítenék fel, de a Petőfi park modernizálását is sokan támogatnák.

A mobilitást, hozzáférhetőséget és közlekedésbiztonságot célzó csoportban mindössze 4 projektet találunk, ezek közül pedig abszolút első helyen a jelzőlámpa nélküli átjárók LED-körtékkel való kivilágítását célzó kezdeményezés van, 1383 szavazattal. Nagyváradon jelenleg 100-120 jelzőlámpa nélküli, kivilágítatlan zebra van, olvashatjuk a leírásban, ez pedig számtalan balesethez vezethet, nappal és éjszaka egyaránt. 390 szavazattal egy bicikli-megosztó megvalósulását látnák legszívesebben a váradiak.

Számos baleset megelőzhető lenne a megfelelő kivilágítással.Számos baleset megelőzhető lenne a megfelelő kivilágítással.


A közterek berendezésére vonatkozó kategóriában 14 projekt versenyez, és jelenlegi állás szerint az öntisztító és önfertőtlenítő ökóvécéket támogatját a legtöbben (334 szavazat). A részletes projektleírásban tíz helyszínre javasolnak közvécét, bár az még nem egyértelmű, hogy ingyenes vagy fizetős lenne a szolgáltatás igénybe vétele. A mellékhelyiségbe idősek és testi fogyatékkal élő számára is megkönnyített bejárást biztosítanának. Az automata vécék több európai városban fellelhetők, a projektjavaslat szerint pedig a helyi lakosok mellett a Nagyváradra látogató turisták számára is hasznos befektetésről van szó. A kategóriában egy másik projekt ugyancsak a közvécéket célozza, ez azonban kevésbé kidolgozott, így nagy valószínűséggel az előbbi gyűjti majd be a szavazatokat.

Hasznos, tiszta és európai.Hasznos, tiszta és európai.


A második legnépszerűbb projekt a „Little Venice”, amely a Kőrösmenti épületek homlokzatának felújításával varázsolná Velence-szerűvé Nagyváradot. Érdekesnek tűnik továbbá a Víztorony felújítására és működésbe léptetésére tett javaslat, a tantermekbe elhelyezett szelektív hulladékgyűjtők beiktatása, valamint a villamosvonal zöld pázsittal való beültetése is.

Kulturális infrastruktúra kategóriában hét projekt van versenyben; videomapping, szelfiző-hely és trikolór árbóc mellett pár fontosabb kezdeményezés is megfontolható. Jelenleg első helyen a nagyváradi „kezdő meridián” emlékállítását célző projekt áll 223 szavazattal: a projektleírás szerint 1447 és 1667 között térképek készítésekor a nagyváradi vár számított 0˚-nak, ráadásul az ország első csillagvizsgáló intézetét is Nagyváradon hozták létre 1455-ben. A projekt értelmében egy emlékmű vagy -hely lenne alkalmas a presztízsállításra. Holtversenyben a December 1 parkba megálmodott pavilon és a neológ temető felújítására irányuló projekt van.

Hasonló stílusú pavilont szeretnének a December 1 parkba.Hasonló stílusú pavilont szeretnének a December 1 parkba.


A szociális és egészségügyi infrastruktúrák megújítására egy projekt sem pályázik.

Digitalizáció kategóriában négy projekt versenyez: valós időben történő parkolást célzó mobilalkalmazás, a polgármesteri hivatalhoz online benyújtható kérvények kérelmezése, a közszállítást rögzítő applikáció és a Mihai Eminescu negyed videomonitorizálása lenne legfontosabb jelenleg a váradiaknak.

A szavazók különböző kategóriákban egy-egy szavazatot adhatnak le január 20-ig, ezt követően közönségtalálkozások és az offline szavazás veszi kezdetét. Az online szavazás eredményei 50%-ban járulnak hozzá a végeredményhez. A nyertes projektek február során kerülnek be az önkormányzat éves költségvetésébe.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS