2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunor: semmi sem annyira fontos, mint a szövetségek építése

Ivácson András Áron Ivácson András Áron 2019. január 25. 17:14, utolsó frissítés: 2019. február 23. 00:30

Az RMDSZ elnöke az SZKT-n elmondta, hogy az utóbbi évek múltbatekintése és ebből származó védekezése után idéntől a jövő és a cselekvés fele irányul a figyelmük.


A marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében zajlott az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának gyűlése, amely során Kelemen Hunor elnök tartott politikai értékelőt.

Kelemen beszéde elején hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapok az RMDSZ-ben az eddig létrehozott szövetségek további építésével és újak létrehozásával teltek. Elmondta, erre azért is volt szükség, mert az ellenzék képtelen megegyezni és teljes széthúzás van. Az érdemleges szövetségek létrehozása még a többségi és a nagy pártoknak is nehézkes, azonban a kisebbségi pártok e téren is hátrányból indulnak.

Semmi sem annyira fontos, hangsúlyozta, mint a szövetségek építése, ugyanis szövetségek nélkül kisebbségiként nincs érdekérvényesítés. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szövetség nem jelent azonos ideológiai és érdekazonosságot a partnerrel. Ezt főként azon kritikák kapcsán mondta, amelyek megkérdőjelezték az RMDSZ és a PSD-ALDE kormánykoalíció közötti parlamenti együttműködést.

Mint mondta: a politikában a realitás terén érdekek vannak és pragmatizmus – ez így van jól, mert ez az élet rendje. Időszakos szövetségeket lehet kötni olyan politikai formációkkal, amelyekkel nem értenek minden pontban egyet, azonban léteznek közös politikai-gyakorlati céljaik, érdekeik. Ugyanennek kapcsán mondta el, hogy az EU rengeteg jó dolgot hozott az erdélyi magyarságnak, és minden kritikus hang ellenére az EU-t nem szétverni, hanem védeni és átalakítani kell. Annál is inkább, hogy egyetlen tagállam sem volna képes egymagában felvenni a versenyt az olyan gazdasági óriásokkal, mint Kína, Amerika vagy épp Oroszország és India. Együtt azonban, hangsúlyozta Kelemen, erre van némi esély.


A hazai kihívásokhoz visszakanyarodva elmondta, kritikus pontnak tartja azt, hogy még mindig nincs állami költségvetés az idei évre, még most sem, amikor már a jövő évi költségvetési tervről kellene beszélni. Ez a román állam hatalmas mulasztása, hiszen így mindenki takaréklángon működik, nem tud senki tervezni, vagy befektetésekkel tervezni a gazdaság semelyik szintjén a nagyvállalatoktól a kisvállalatokig. Ehhez tartozik az is Kelemen szerint, hogy a kormány rossz döntést hozott, amikor úgy határozott, hogy felgyorsította a fiskális változások folyamatát egy sürgősségi rendelet segítségével, miközben még mindig nincs költségvetési tervezet.

Ezek után Románia schengeni övezetbe való felvételére tért át. Kelemen úgy vélte, hogy akárcsak Bulgáriát, Romániát is mesterségesen tartják az övezeten kívül, hiszen mindkét ország megfelel a felvétel technikai követelményeinek. Az RMDSZ elnöke szerint az idei év egyik legfontosabb célja egy olyan diplomáciai offenzíva kell legyen, amelynek az eredménye az ország schengeni övezetbe való felvétele.

Az EP-választásokról elmondta, hogy már hónapok óta folyik a felkészülés a szövetségen belül, hiszen most mindennél fontosabb egy erős EP-képviselet elérése. Annál is inkább, mert meglátása szerint elkerülhetetlen az EU változása, hiszen megszüntetni nem lehet: "nincs rá alternatíva", különösen most, amikor a Brexit okozta huzavona egyre feszültebb bizonytalanságra ítéli az összes tagállamot. A változás Kelemen szerint az kell legyen elsősorban, hogy a mindent mindenki számára eldöntő központi vezetésnek meg kell hallgatnia és figyelembe kell vennie az emberek akaratát.

Végül az RMDSZ által felállítandó jövőképről szólva elmondta, hogy elsődleges céljuk egyrészt a szülőföld fejlesztése, hogy láthatóvá váljék a magyarok számára, hogy itthon lehetséges a növekedés, a szó minden értelmében. Véleménye szerint ehhez elsősorban egy stabil gazdaságra van szükség, ezért is kell megvédeni az EU-t, aztán újabb és újabb munkahelyek teremtésére, majd végül arra, hogy a fiataloknak lehetőségük legyen elmenni külföldre tanulni és dolgozni, viszont lássák, hogy érdemes hazajönni – és jöjjenek is haza, mert ha ezek a fejlesztési tervek megvalósulnak, akkor majd megéri hazajönni is.

Fotó: Gönczy TamásFotó: Gönczy Tamás


FRISSÍTÉS: Fontos az EP-képviselet, ezért gyakorlatiasnak kell lenni

- hívták fel a figyelmet az EP-képviselőjeltöltek az SZKT politikai vitának helyet adó részében. Elsőként Oltean Csongor MIÉRT-elnök kapott szót, aki mondandója sarokpontjának tartotta azt, hogy ideje felismerni, hogy a fiataloknak nem lehet kizárólag pótkerék szerepe az RMDSZ-ben, így minél több fiatal képviselőt kell küldeni az Európai Parlamentbe.

Kelemen Kálmán, az RMDSZ Kereszténydemokrata Platformjának elnöke kritikusabb hangvételt ütött meg, amikor vázolta, hogy a párt külföldön sikeresebb volt, mint itthon. Ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az RMDSZ családpolitikai irányelvei nem filozófia tárgya, hanem kötelezők minden tag számára. Mint mondta: az ellenszegülőket megrovásban kell részesíteni és nem ajnározni.

Cseke Attila szenátor sikernek könyvelte el, hogy Nagyváradon sikerült visszaköltözni az RMDSZ régi székházába, azonban kudarcként és jövőbéli problémaként, hogy nem sikerült jelentős előrelépést tenni az anyanyelvhasználat terén. Meglátásában ennek érdekében idén erőteljes szakmai és politikai nyomásgyakorlást kell kifejteni. Mint mondta: semmi jobbra nem számíthatunk, így ez is egy nehéz év lesz az RMDSZ-nek.

Markó Béla volt RMDSZ-elnök arról beszélt, hogy az RMDSZ nem szövetkezhet és nem gondolkodhat ideológiai alapon akkor, amikor Bukarestben vagy bárhol másutt Európában fontos megoldásokat keres a magyar kisebbség problémáira. "Bevallom, hogy én kezdettől fogva mindig úgy fogalmaztam, hogy nekünk általában nem kivonulni kell különböző szövetségekből, hanem bevonulni" - hangsúlyozta ki.

Winkler Gyula EP-képviselő szerint az egyik legnagyobb kihívás elérni azt, hogy az EP-ben a központi és szórvány régiók magyar lakossága is képviseletet kapjon. Kihangsúlyozta, hogy a különböző EU-s programok jólétet hoztak Erdélybe, ezért ezeket nem csak folytatni, hanem fokozni is kell. Arról is beszélt, hogy a különböző politikai események miatt egymásnak feszülő EU-t meg kell békíteni és fel kell ismertetni vele, hogy a kisebbségei nem veszély-, hanem erőforrások.

Fotó: Gönczy TamásFotó: Gönczy Tamás


Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke kifejtette, hogy Romániában nem igazán van a pártok terén ideológiai eloszlás, hiszen mint mondta, kevés kormány hozott annyi jobboldali intézkedést, mint épp a legutóbbi, miközben a vezető párt szociáldemokratának mondja magát. Mint fejtegette: nem a szövetségi partner színe, hanem a közösen elért eredmények számítanak.

Szabó Ödön képviselő szerint az EP-képviselet megszerzése a legfontosabb cél most: vagy az RMDSZ vagy senki, minden megosztási kísérlet ellenére más erdélyi politikai erő nem lesz képes ezt megszerezni. Elmondta, hogy a partnerségi szerződés előtt még fontosabb, hogy a későbbi szövetségi felek között legyen bizalom, amit sajnos az elmúlt időszak nem igazol vissza. Mint kifejtette: a lánynak is előbb udvarlunk és csak utána kérjük meg a kezét.

Csoma Botond képviselő szerint minél erősebb szövetségekre van szükség és kifejtette, hogy a szervezeti emberek megértik miért van erre szükség, azonban sokkal nehezebb ezt elmagyarázni a polgároknak. Szerinte az urbánus értelmiség erőltetett és vélt vagy valós morális aggályok mentén kritizálja pártot, azonban ennél sokkal fontosabbak az elért eredmények. Felhívta a figyelmet, hogy van azonban egy új politikai szegmens, amely minden fenntartás nélkül utasítja el az RMDSZ-t, és azzal együtt az etnopolitikát, mint olyat.

Fotó: Gönczy TamásFotó: Gönczy Tamás


Biró Rozália képviselő szerint alapvető cél az, hogy a szövetség az emberek elvárásai szerint működjön, ennek mentén egy erős EP-képviselet kialakítása a cél, hiszen a közösség számára nagyon fontos, hogy biztonságban érezzék magukat és érezzék a törődést. Ugyanakkor legalább ennyire fontosnak tartja azt is, hogy legyen nő is az EP-képviseletben, hiszen a szövetség minden szervezeti szintjén találhatóak érdemes és kiváló női politikusok.

Sógor Csaba EP-képviselő leginkább arra helyezte a hangsúlyt, hogy akkor van rend az EU-ban, ha az nem feledkezik meg saját keresztény gyökereiről. Így ennek a politikai irányvonalnak a fenntartása mindennél fontosabb, hiszen ez garantálja a jövőt.

Grüman Róbert, az RMDSZ háromszéki szervezetének ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy szükséges a prioritásokat a mindennapi realitáshoz alakítani, mert csak így lehet érdemleges képviseletet alkotni. Ennek egyik sarokpontja az ország turisztikai fejlesztése, hiszen ez egy elég kiaknázatlan terület, valamint nem utolsósorban rengeteg negatív sztereotípia leépítésében van kiemelkedő szerepe.

Hegedüs Csilla, az EP-jelöltlistájára pályázó politikus éles különbséget vont a választás és szavazás fogalmai között és elmagyarázta, hogy most választani fogunk, nem csak szavazni. Választani a megmaradás és az eltűnés között, az identitásunk megőrzése és az illegális bevándorlás között, hiszen Európa erős csak akkor lesz, ha egyetlen kiemelkedő célja a mindenkori kisebbségek védelme lesz. Ezért nem szabad soha hallgatni arról az ezeréves értékteremtésről, amit a magyar kisebbség minden támadás ellenére végigcsinált.

Vass Levente képviselő kihangsúlyozta, hogy a politikai pragmatizmus egy jó irány, amelyet fenn kell tartani, hiszen ez hoz tiszta eredményeket és az ideológiákat és ideológiai vitákat magunk mögött kell hagyni, mert ezekkel az emberekkel nem lehet soha egyről a kettőre jutni.

Végül Vincze Loránt, a FUEN elnöke szerint az EP-képviselet egy igencsak fajsúlyos esemény, amelynek fő célja a szülőföld fejlesztése kell legyen, hiszen amint Kelemen Hunor is kihangsúlyozta, el kell érni, hogy a fiatalok a külföldi tanulás és munka után hazatérjenek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS