2019. július 17. szerdaEndre
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A marosvásárhelyiek még mindig Floreában bíznak a leginkább, bár a többség nem választaná újra

Timár Norbert összeállította: Timár Norbert 2019. március 18. 16:41, utolsó frissítés: 2019. március 19. 09:36

Átfogó felmérés készült a város lakóinak körében: a parkolás az egyik legnagyobb problémájuk. Összefoglaltuk a fontosabb adatokat.


A BCS közvéleménykutató cég átfogó felmérést végzett a marosvásárhelyi lakosok körében. A megkérdezetteknek különböző, jórészt a politikával és város gondjaival kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk, illetve értékelniük kellett az őket képviselőket és a városvezetést.


Kultúra van elég, csak nincs hol parkolni?

Mint kiderült, a marosvásárhelyi lakosok a városháza munkájából leginkább a kulturális rendezvények szervezését értékelték pozitívan, erre 7,8-as jegyet adtak a tízből. A marosvásárhelyiek hasonlóan pozitívan értékelték a zöldségpiacok működtetését (7,3), az oktatási intézmények kezelését (7,1) és a csatornázás helyzetét (6,8). A városháza a legkisebb jegyet a parkolás kérdésében kapta (4,7), de elég rosszul teljesített a munkahely-teremtési próbálkozások (5,2) és a közlekedés terén (5,4) is.

Közlekedés Marosvásárhelyen. Kép: Dorin Florea/FacebookKözlekedés Marosvásárhelyen. Kép: Dorin Florea/Facebook


A vásárhelyiek átlagban 6-os minősítést adtak a polgármester a problémák megoldásának érdekében a lakosokkal folytatott kommunikációjára. A magyarok 5,4-et adtak erre, az RMDSZ szavazók pedig csak 4,9-et. A ProRomania szimpatizánsai voltak a leginkább elégedettek ebben a kérdésben, ők 7,4-es értékeléssel jutalmazták a polgármester munkáját. A lakónegyedek közül pedig a Meggyesfalviak voltak a leginkább megelégedve, ők 6,7-est adtak a polgármesternek.

Dorin Florea polgármester a nép között. Kép: Dorin Florea/Facebook Dorin Florea polgármester a nép között. Kép: Dorin Florea/Facebook


Arra a kérdésre, hogy hogy mi lenne az első probléma, amit megoldanának, ha holnaptól ők lennének a polgármesterek, a vásárhelyiek legnagyobb része (21,5%-a) a parkolást választotta. Ezen kívül főként az aszfaltozásra (9,8%) és a tömegközlekedésre fektetnének hangsúlyt (8,2%). Ugyan viszonylag magas azok aránya, akiket az egyéb kategóriába soroltak (16,5%), de a legkevésbé a kulturális rendezvények szervezésével (0,2%), a piacokkal (0,4%) és a sportrendezvényekkel foglalkoznának (1,2%).

Tömegközlekedés Marosvásárhelyen. Kép: Dorin Florea/FacebookTömegközlekedés Marosvásárhelyen. Kép: Dorin Florea/Facebook


A marosvásárhelyi lakosok számára úgy tűnik nagyon lényeges a munkahely-teremtés kérdése is, hiszen 93,2%-uk nagyon fontosnak értékelte azt. Fontosnak tűnik még befektetni a közlekedés folytonosságának biztosításába (85%-uknak nagyon fontos), illetve, nem meglepő módon, lényegesnek vélik az új parkolóhelyek létrehozását a negyedekben (83,5%-uknak nagyon fontos). A legkevesebb érdeklődésre tarthat számon az after school programok megteremtése (58,6%-nak nagyon fontos), az orvosi központ fejlesztése, összefüggésben a MOGYTTE-projekt támogatásával (62,1%-nak nagyon fontos), illetve egy új híd megépítése a Maroson az Egyesülés negyedben (69,3%-nak nagyon fontos).

A felújított főtér látványterve, alatta a nagy vihart kavart mélygarázzsal. Kép: Municipiul Târgu Mureș/FacebookA felújított főtér látványterve, alatta a nagy vihart kavart mélygarázzsal. Kép: Municipiul Târgu Mureș/Facebook


A vásárhelyiek szerint a városházának a leghamarabb a regionális kórház építését kellene megoldania, hiszen a válaszadók 27,4% első választásra ezt javasolta. Itt is felbukkan a parkolóhelyek létesítésének sürgőssége (17,2%), illetve a munkahely-teremtés (16,7%). Kevésbé tűnik sürgősnek a bicikliutak és kölcsönzők létesítése (1,3%), az after schol program létrehozása (1,5%) és az orvosi központ fejlesztése összefüggésben a MOGYTTE-projekt támogatásával (1,5%). Meglepő azonban az iskolák modernizálásával és felszerelésével szemben tanúsított ráérősség: a válaszadók csak 1,8%-a javasolta ezt első választásra.

A marosvásárhelyi regionális kórház látványterve. Kép: Municipiul Târgu Mureș/FacebookA marosvásárhelyi regionális kórház látványterve. Kép: Municipiul Târgu Mureș/Facebook


Arra kérdésre, hogy a válaszadó vásárhelyiek mennyire tartják jó gazdának a jelenlegi polgármestert, 47%-uk jónak értékelte, míg 35%-uk gyengének. A többiek nem tudtak dönteni a kérdésben. A vásárhelyiek 43%-a érzi az emberekhez közelállónak a polgármestert, ezzel ellentétben 34%-uk távolságtartónak és arrogánsnak véli. Amikor az erősebb jelzők kerültek terítékre, a válaszadók már szerényebben osztották az ítéleteket, ugyanakkor dűlőre se nagyon tudtak jutni. A vásárhelyiek közül ugyanannyian (24%) tartják becsületesnek és korruptnak a polgármestert, 52%-uk pedig nem tudott dönteni ebben a kérdésben.

Marosvásárhelyen a válaszadók 34%-a szavazná meg újra Dorin Floreát, ha indulna egy újabb mandátumért. Ezzel szemben 43%-uk nem szavazna rá, 23%-uk pedig még nem döntötte el. A negyedek közül a Pandúrok negyedbeliek szavaznának leginkább (45%) a jelenlegi polgármesterre, a legkevesebben (26%) pedig a belvárosban támogatnák. Amíg a Meggyesfalviak 46%-a nyilatkozott úgy, hogy nem szavazná meg a jövőben a polgármestert, addig a Tudor és a Pandúrok negyediek 35-35%-a gondolja ugyanezt.

Ha ugyanerre a kérdésre keressük a választ pártpreferenciák alapján, akkor az derül ki, hogy az RMDSZ-szavazók csupán 20%-a választaná újra Floreát, 62%-uk pedig biztosan nem. A jelenlegi polgármester, ha újrázni szeretne, leginkább a ProRomania híveire számíthatna, ugyanis 62%-uk rá szavazna és csak 24%-uk utasítaná el őt.


A vásárhelyi politikai színpad szereplőibe vetett bizalmat vizsgálva

a felmérés készítői arra jutottak, hogy a város lakói leginkább Dorin Floerában bíznak: 14,1%-uk nagyon megbízik benne, 23,2%-uk eléggé, 34%-uk kevésbé, 25%-uk pedig egyáltalán. 3,7%-uk viszont egyáltalán nem ismeri a jelenlegi polgármestert.

A második befutó Claudiu Maior, benne a lakók 8,8% bízik nagyon, 26,5%-uk pedig egyáltalán. A magyar szereplők közül, annak ellenére, hogy jó részük teljesen ismeretlen (mindegyiküknek 60% fölött van az ismeretlensége) Vass Leventében bíznak a leginkább. A válaszadók 5,6%-a nagyon bízik benne, 17,3%-uk egyáltalán nem. Vasst Péter Ferenc követi (3,7%-uk nagyon, 14,4%-uk egyáltalán nem bízik benne). Magyary Elődben a válaszadók 3%-a bízik nagyon, 11,3%-uk egyáltalán. A lista utolsó helyén Molnár Ervin (PNL) szerepel 80%-os ismeretlenségi indexszel. Molnárban a vásárhelyiek 0,75%-a bízik nagyon, 10% pedig egyáltalán.

Mennyire bízik meg a következő helyi politikusokban?
Infogram


Arra a kérdésre, hogy melyik parlamenti képviselő vagy szenátor képviseli a legjobban a vásárhelyiek érdekeit, a válaszadók többsége (12,7%) Marius Pașcanra voksolt. A válaszadók politikai tájékozottságának szép példája, hogy a szabad asszociáción alapuló kérdésre 4,8%-uk Dorin Florea jelenlegi polgármestert javasolta, aki ezzel megosztott második helyezést ért el Vass Leventével együtt. A harmadik helyen Doru Oprișcan található 2,6%-kal. Frunda György 0,9%, Novák Csaba Zoltán 0,6%, Csép Éva Andrea 0,5%, Péter Ferenc 0,4%, Császár Károly, Kelemen Hunor és “Korodos” (így!, valójában Korodi) Attila 0,2%-on állnak, Markó Béla pedig 0,1%-ot kapott, miközben 2016 óta már nem szenátor. Fontos azonban, hogy a válaszadók 58%-a nem tudott vagy nem válaszolt erre a kérdésre.

Melyik marosi parlamenti tagról gondolja azt, hogy a legjobban képviseli az érdekeit a parlamentben?
Infogram


Ha a következő polgármesteri választás Marosvásárhelyen február 24-én lett volna, akkor a válaszadók 25,6%-a egy független jelöltre szavazott volna, míg 22,2%-uk az RMDSZ jelöltjére. Őt a PNL jelöltje követte volna 14,4%-kal, utolsó helyen pedig a ProRomania jelöltje futott volna be 1,3%-kal. A válaszadók 36,1%-a bizonytalan volt vagy tartózkodott.

A vásárhelyiek közül a következő helyhatósági választásokon a legtöbben az RMDSZ listájára szavaznának (28,3%), ezt követik a PNL-sek (20,6%), majd a PSD (14,7%). Az utolsó helyen a ProRomania jelöltjei végeznének 3,2%-kal. Ebben az esetben a válaszadók 46,1%-a volt bizonytalan vagy tartózkodott.


A közelgő európai parlamenti választások küszöbén érdekes adat,

hogy a válaszadók legnagyobb része (26,7%-a) az RMDSZ jelöltjeire szavazna, ha azok Winkler Gyula és Sógor Csaba lennének. Őket követik a PNL jelöltjei (ha Siegfried Mureșan és Mircea Hava lennének) 18,9%-kal, majd a PSD jelöltjei (ha Ecaterina Andronescu és Rovana Plumb lennének) 14,7%-kal. A legkevesebb esélye egy, a jelenlegi politikai palettán kívül álló pártnak lenne (2,9%) vagy egy független jelöltnek (5,1%). Itt 39,8% volt tartózkodó vagy bizonytalan állásponton.

Ha a választások napján népszavazást kezdeményeznének a melegházasság elfogadásának ügyében, a válaszadók 78%-a elutasítaná azt és csak 7,5%-uk támogatná. 5,9%-uk pedig tartózkodna a kérdésben. Ha az ország NATO-ból való kilépéséről kellene szavazni, akkor a válaszadók 83,2%-a utasítaná el azt és 7,8%-uk támogatná.

Abban az esetben, ha a szavazási íven a Románia EU-ból való kilépésére lehetne húzni az X-et, akkor a válaszadók csupán 9,1%-a tenné ezt meg, míg 80,8%-uk elutasítana egy Rexitet. Ha azt kellene eldönteni, hogy megkegyelmezzenek-e azoknak, akik ellen korrupciós ügyekben indult nyomozás vagy el is ítélték őket emiatt, vagy akár teljesen eltörölni ezt a büntetési kategóriát (amnesztia), akkor a válaszadók 83,5%-a utasítaná ezt el és csak 9,5%-uk támogatná.

Ha választások napján rendeznének egy népszavazást a következők ellen vagy mellett szavazna?
Infogram


Nagy támogatottságnak örvendene a vásárhelyiek körében az, ha Moldovai Köztársasággal való egyesülést kellene megszavazni, ugyanis a válaszadók 48,9%-a megszavazná, és csak 23,7% utasítaná el. Itt volt a legnagyobb a bizonytalanok aránya is: 17,8%-uk nem tudta eldönteni, mit válaszoljon. A vásárhelyiek nagy többsége (81,1%) megszavazná egy népszavazáson, hogy olyan személyek ne tölthessenek be közhivatalt, akiket bűncselekmények miatt ítéltek el. Ezt az intézkedést a válaszadók csak 12,5%-a utasítaná el.

Érdekes megfigyelni, hogy annak ellenére, hogy nagy az elutasítottsága annak, hogy Románia kilépjen az Európa Unióból, mégis az RMDSZ-szavazók vannak a legtöbben (15%), akik kiléptetnék az országot az EU-ból. Hasonló a helyzet a NATO esetében is, itt 12%-uk léptetné ki Romániát a katonai szövetségből. Nem meglepő módon az RMDSZ-szavazók körében a legnagyobb az elutasítottsága a Moldvával való egyesülésnek is, a párt szimpatizánsainak 38%-a nem menne bele ebbe.

Ha választások napján egy népszavazást is rendeznének mellette vagy ellene szavazna annak, hogy Románia kilépjen az EU-ból?
InfogramA politikai orientáció tekintetében

a marosvásárhelyiek 50,8%-ának nincsenek preferenciái, míg 15,4%-a, szintén elég megúszósan, középre orientálja magát. Jobbosnak a vásárhelyiek 14,5%-a vallja magát, míg baloldalinak 9,3%-uk. 10,1%-uk pedig nem tudott választ adni a kérdésre. Az RMDSZ szavazók közül 26% orientálja magát középre, míg 16%-uk jobbosnak és csupán 4%-uk balosnak tartja magát. 47%-uk pedig nem rendelkezik politikai orientációval.

A felmérést 2019. február 16. és 18. között végezték 1.100 személy bevonásával, a választói körzetek alapján, szóbeli megkérdezéssel. A felmérés ±3%-os hibahatárral és 99%-os biztossággal dolgozott, ám az eredményeket árnyalhatja a tény, hogy a válaszadók 40,9%-a nyugdíjasként jelölte meg magát.

Nyitókép: Dorin Florea és egy megszeppent böllér. Forrás: Municipiul Târgu Mureș/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS