2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kisebbségügyi államtitkár: nem használ a diákoknak a próbavizsgák miatti tiltakozás

Ambrus István Ambrus István 2019. március 25. 18:34, utolsó frissítés: 2019. március 28. 10:31

Idén is többen tiltakoztak a próba-képességvizsga és a próbaérettségi vizsgamódszerei miatt, Kovács Irén államtitkár szerint viszont ez legtöbb esetben a diákok hátrányára válik.


Március 29-én teszik közzé az idei országos próba-képességvizsga és próbaérettségi végleges, fellebbezések utáni eredményeit. Az elmúlt években megszokottá vált, hogy a szülők, illetve a diákok egy része körében nagy az elégedetlenség egyrészt a gyakran változó feladattípusok, másrészt a vizsgatételek tartalma miatt.

A Diákok Országos Tanácsa (CNE) március 11-én bírálatot tett közzé, melyben a próbaérettségi és a próba-képességvizsga megszervezésének módja ellen emeltek kifogást. Ebben arra kérték a diákokat, hogy tiltakozásul ne töltsék ki a vizsgaíveket. A Diákok Országos Tanácsa a szervezés módja mellett azt is kifogásolta, hogy a vizsga során elsősorban nem a kritikai gondolkodást mérik a tanintézmények, hanem a lediktált ismereteket kérik számon.

Kovács Irén Erzsébet, kisebbségi oktatásért felelős államtitkár a Transindex megkeresésére, az idei vizsga körül kialakult nézeteltérésekre reagálva elmondta, Ecaterina Andronescu oktatási miniszter véleményével értenek egyet, amely szerint a nyolcadikosok országos értékelésének próbavizsgája és a próbaérettségi azt a célt szolgálják, hogy az oktatási-nevelési folyamat az optimalizálás következtében eredményesebb legyen.

"A próbavizsgák célja, hogy a diákok megbarátkozzanak a vizsgahelyzettel, valamint hogy az eredményekből kiindulva a tanárok és a diákok személyre szabott tervet dolgozzanak ki közösen a felkészülési időszak hátralevő részére a teljesítménynövelés érdekében" - mondta az államtitkár, majd a bojkott kapcsán azt is hozzátette: "azt is mondhatnánk a szállóigévé vált bibliai bölcselettel: minden szabad, de nem minden használ" - fogalmazott a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár.


Kovács Irén Erzsébet úgy fogalmazott, ez a fajta tiltakozás nem célravezető többek közt azért sem, mert az idei próbavizsga és a próbaérettségi megszervezésére vonatkozó miniszteri rendelet kibocsátása előtt a tanulók, a szülők és a tanárok képviselői tanácskozása során a megkérdezettek zöme egyetértett a minisztérium vizsgával kapcsolatos javaslataival.

"Jelen pillanatban még nincsenek elérhető adatok arra vonatkozóan, hogy hányan adtak be üres vizsgalapot. Ha lenne, akkor sem lenne mérvadó, hiszen nem tudhatjuk, hogy milyen arányban voltak azok, akik nem tudtak és azok, akik nem akartak írni. A próbaérettségi végleges eredményeit március 29-én, pénteken teszik közzé" - nyilatkozta az államtitkár.

Sok esetben az is vita tárgyát képezi, hogy a próbavizsgák során szerzett jegyeket bevezessék-e a naplóba. "Nem véletlenül nem kötelező beíratni a próbavizsgákon kapott jegyeket, ez is azt jelzi, hogy nemcsak a tudásfelmérés a célja a próbavizsgáknak, hanem az, hogy szokják meg a gyerekek a vizsgahelyzetet, hogy majd élesben ne ilyen technikai dolgok miatt ne tudjanak reálisan számot adni tudásukról és képességeikről" - mondta Kovács Irén Erzsébet.

Az államtitkár szerint nem a próbavizsgán szerzett jegy naplóba való bevezetése javít a diákok felkészültségén, hanem az, hogy a személyre szabottan kielemzett dolgozatok mentén a diákok a tanárokkal karöltve ki tudnak-e a dolgozni olyan egyedi stratégiát, amely segíthet a vizsgázóknak kihozni magukból a maximumot a tanév végi országos felmérésen és az érettségin. "Hangsúlyozzuk, hogy ha van a tanügyi rendszerünkben nem jegycentrikus intézkedés, akkor a próbavizsga maximálisan az" - hívta fel a figyelmet az államitkár.

A múlt év folyamán azt is kilátásba helyezte a tanügyminisztérium, hogy a diákok dolgozatait digitalizált formában, titkosítva fogják kijavítani a tanárok, de ezen a téren nem történt előrelépés. Ezzel kapcsolatban Kovács Irén Erzsébet elmondta, a javítás papíralapon is titkosítva zajlik, a dolgozatok digitalizálása ezek szállítását számolná fel. A változtatás hatékonyságát még vizsgálják, és majd akkor lesz előrelépés az ügyben, amikor a hatékonyság mellett a technikai részletek is kivitelezhetővé válnak.

Az államtitkár elmondta, a szülők részéről mindig érkeznek hasznos észrevételek a vizsgarendszerrel és az oktatással kapcsolatban. "Hiszünk abban, hogy csakis mindhárom fél együttműködéséből születhetnek olyan ötletek és intézkedések, amelyek a minőségi magyar nyelvű oktatás fenntartását és fejlesztését szolgálják" - véli a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS