2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megüresedett egy hely a marosvásárhelyi városi tanácsban, de Tamási Zsolt sem vállalja

szerk. 2019. június 13. 15:22, utolsó frissítés: 2019. június 14. 14:48

Furó Judita lemondása után Tamási Zsoltnak kellett volna elfoglalnia a képviselői helyet a marosvásárhelyi RMDSZ-frakcióban, de a katolikus líceum igazgatója már nem szeretne önkormányzati képviselő lenni.


Kedden jelentette be a Facebook-oldalán Furó Judita, az RMDSZ marosvásárhelyi frakciójának önkormányzati képviselője, hogy lemond mandátumáról. A listán Tamási Zsolt, a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója követi Furót, így ő vehette volna át a helyét a frakcióban, de az igazgató szintén a Facebook-oldalán, illetve a sajtónak is kiküldött közleményében jelezte, hogy nem kíván élni a lehetőséggel.

Furó, a bejegyzésében azt írta, hogy lemondásának okai összetettek és elsősorban személyesek. Ugyanakkor állítása szerint nem sikerült érvényt szereznie az RMDSZ-frakcióban azon álláspontjának, hogy a városi ügyeket érintő döntéseket ne pusztán a pillanatnyi politikai szempontok szerint hozzák meg, hanem elsősorban azzal a szakmaisággal közelítsenek a problémák felé, amit a 2016-os helyhatósági kampányban a marosvásárhelyieknek ígértek.

„A város jövőjét meghatározó fontos döntésekben mindig a politikai egyezségek, illetve olyan más szempontok domináltak, amelyek alkalmanként szakmailag is kifogásolható döntéseket eredményeztek. Ilyen döntés volt a főtér új arculatának elfogadása, a közszállítás számos megoldatlan problémája és a város jelentős mértékű eladósítása is, ami hosszú évekre veti vissza Marosvásárhely fejlődését. Döntésemben az is közrejátszik, hogy mind a szűk, mind pedig a tágabb környezetemből folyamatosan kapom azokat a visszajelzéseket, hogy az önkormányzati frakció túlságosan kiszolgálja a jelenlegi városvezetés akaratát”- írja bejegyzésében a volt RMDSZ-es önkormányzati képviselő.

Furó azt állítja, hogy már régóta érlelődött benne ez a döntés, viszont az EP-választások előtt nem szeretett volna témát szolgáltatni azoknak, akik az RMDSZ rossz eredményeiért szurkoltak.


Tamási Zsolt, akinek lehetősége lett volna rá, hogy átvegye Furó helyét az RMDSZ-frakcióban, közölte, hogy az irány, amelyet a jelenlegi városvezetés képvisel, távol áll az ő értékrendjétől és nem szeretne önkormányzati képviselő lenni. Azt állítja, hogy a jelenlegi marosvásárhelyi tanácsosi testület már nem arról szól, mint ami miatt 2016-ban vállalta volna a tanácsosi szerepet.

"A polgármesterjelöltünk mögötti egységes felsorakozás mellett bíztam benne, hogy a városi tanácsosi listán is az egyéni érdekek és kapcsolatok helyett az összefogás alapján lesz a rangsorolás. Volt is egy tiszavirág-életű, összefogás alapján készült lista, amelyen engem a harmadik helyre rangsorolt a Maros megyei Területi Állandó Tanács. Ez a lista változott, s nem volt világos számomra, hogy az összefogás jegyében vagy más érdekek miatt. Ezért vállaltam csak a 13. helyet. Mert tudtam, hogy ha a közösségi összefogás hozza az erejét, akkor ennyi tanácsosunk lehetett volna az önkormányzatban. S ezzel a bizalommal nem lett volna szabad nem élni. Azt is tudtam, hogy ha a közösségünk megosztott marad, az önkormányzati frakciónk a nem a város és közösségünk érdekét képviselő városvezetés árnyékában kényszerpályákra kényszerülhet. S ezzel nem tudtam volna azonosulni" - írja az előzményekről, és arról, hogyan került a lista 13. helyére.

„Láttam kitartó, következetes állásfoglalásokat, de egy idő után a kényszerpályára kerülést is, a város aktuális vezetése szándékainak kiszolgálását is. Láttam az egyre meredekebb belső konfliktusokat a szervezeten belül, s láttam, hogy hogyan veszíti hitelét a marosvásárhelyi lakosság egy része előtt a városvezetést egyre inkább követő városi szervezeti vezetés. Látom azt is, hogy nekünk, marosvásárhelyieknek szükségünk van egy olyan érdekképviseletre, amely értünk, s nem egyes személyekért tesz. S látom azt is, hogy erre most kevés az esély. Az egészséges kompromisszumokon, vagy legalábbis az én kompromisszumkészségemen túlmutat az együttműködés a város vezetőségével- írja még indoklásában az igazgató.


Reakció a marosvásárhelyi RMDSZ részéről

Vass Levente parlamenti képviselő, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke a Népújságban online felületén megjelent véleménycikkében az eset kapcsán arról ír, hogy Dorin Florea leváltása célja az RMDSZ-nek, de az csak a választásokon lehetséges, azonban véleménye szerint amíg ez megtörténik, addig is együtt kell vele működni, mert "tetszik vagy nem, de ő a polgármester".

"Nem hiszem, hogy Dorin Florea lenne a lehetséges legjobb polgármester, nem hiszem, hogy a város drámai lemaradása például Kolozsvárhoz képest pusztán konjunkturális dolgokkal lenne magyarázható. Politikai célunk RMDSZ-es polgármestert adni a városnak, mert a város évtizedek óta ki van merítve és el van fáradva. Nincs jövőképe, a kevesen, akik osztják, csak osztják, nem szorozzák. Floreát igenis le kell váltani. Választásokkor! Választások között viszont dolgoznunk kell vele, fenn kell tartsuk a kommunikációt, mert tetszik vagy nem, de ő a polgármester. Nagyon szeretek nyerni, de legalább ennyire szeretnem kell keservesen megoldani mindenféle problémát" - áll az írásában.

A képviselő ír "az RMDSZ-ellenes RMDSZ-esek sport-klubjáról" is, akik szerinte a szövetséget kritizálják, ám "azzal vádolni őket, hogy valaha is komolyan húzták volna az igát a közösségért, aligha".

A kritikusokról Vass Levente a továbbiakban azt írja, "a szakmaiság csak akkor kérhető számon, ha a szakma hajlandó felelősséget is vállalni, nem csak kritizálni". Véleménye szerint a marosvásárhelyi szakemberek részéről több konstruktivitásra és szakmai konfrontációra van szükség "a román barátainkkal".

Vass Levente írása végén az új frakció létrehozására vonatkozó óhajokra válaszolva, kijelenti, hogy várja a jelentkezőket vagy a javaslatokat a potenciális jelöltekre.

A lemondás és a visszalépés kapcsán telefonon próbáltuk megkeresni Magyary Előd RMDSZ-es frakcióvezető-helyettest, de a cikkünk megjelenésig nem sikerült elérnünk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS