2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mennyire bíznak az ellenzéki pártok a bizalmatlansági indítvány sikerében?

összeállította: T. N. 2019. június 14. 16:44, utolsó frissítés: 2019. június 18. 10:44

Megy az erőfitogtatás az indítvány kapcsán, de saját bevallásuk szerint sem áll jól a helyzet.


Jövő kedden szavazhatnak a Viorica Dăncilă által vezetett kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról, ennek kapcsán pedig megnéztük mennyire bíznak az ellenzéki pártok az indítvány sikerében.

A liberálisok bizakodóak

Ludovic Orban, a PNL elnöke csütörtökön kijelentette, a bizalmatlansági indítvány esélyei nagyobbak mint a 2016 decembere után benyújtott hasonló indítványoknak. A párt elnöke elmondta, jelen pillanatban 214-215 szavazatra alapozhatnak, “nem nagyon messze” áll az elfogadáshoz szükséges 233 szavazattól. A hiányzó közel 20 szavazat azonban sehogy sem tűnik behozható hátránynak. Orban hangsúlyozta, “az utolsó napig” folytatják az egyéni tárgyalásokat.

A B1 tévécsatornának adott interjújában Orban arról is beszélt, hogy szerinte a PSD és ALDE parlamenterei között nagy az elégedetlenség és nem bíznak Viorica Dăncilă-ben, mint vezetőben.


Orban szerint nagyon sok szociáldemokrata megértette, hogy ha maradnak a jelenlegi felállásnál, vagyis, hogy Dăncilă miniszterelnök és a párt elnöke is, a “PSD borzalmasan fog szenvedni”. Meglátása szerint a parlamentben ülő PSD-sek felét nem fogják újraválasztani és nagyon sok PSD-s polgármesternek is kevés esélye lesz, hogy újra megválasszák, mert “nem lesz politikai hitelességük”.

A liberálisok elnöke beszélt arról is, hogy az ALDE-sek 90%-a, "amikor velük beszélsz, azt mondják, hogy szégyellik, hogy a PSD farvizén úsznak", azonban véleménye szerint "a megegyezéstől az indítvány megszavazásáig sok van". Ludovic Orban szerint lehetséges, hogy az ALDE kifogásokat fog keresni azért, mert nem volt bátorsága "a helyes dolgok megtételére". A PNL elnöke szerint, mivel pártja több szavazatot kapott, mint a PSD és az ALDE együttvéve, a szavazópolgárok érvénytelenítették a kormánykoalíciót.

A "balközép" óvatos és inkább kihasználná az alkalmat, hogy politikusokat csábítson át az oldalára

Ludovic Orbannal ellentétben Adrian Țuțuianu, a Victor Ponta pártelnök által "balközépnek" nevezett PRO Románia párt alelnöke sokkal borúsabban látja a bizalmatlansági indítvány helyzetét. A HotNews szerint a politikus az RFI-nek pénteken adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy “ha tudatában vagyunk a mai helyzetnek, nyilvánvaló, hogy ez az indítvány valószínűleg nem fog átmenni”. Hozzátette minden attól függ, hogy az ellenzéki pártoknak mennyire sikerül meggyőzni a parlamentben ülő PSD-s és ALDE-s politikusokat.

Țuțuianu ismertette, pártja folyamatosan tárgyal PSD-s és ALDE-s politikusokkal a parlamenti csoportjuk megerősítésének érdekében. Elmondása szerint összesen 10-15 politikusról van szó a képviselőházból és a szenátusból. “Ha a mai naptól keddig csatlakoznak a csoportunkhoz más parlamenti tagok is, akkor támogatni fogják az indítványt is, ez egy olyan dolog, amiről magunk között megállapodtunk” - tette hozzá Țuțuianu.

"Úgy gondolom, hogy egyenlő mértékben vagy talán még nagyobb mértékben feladata a PNL-nek és az USR-nek, mint az indítvány kezdeményezőinek, hogy ugyanezt tegyék, vagyis hogy elkezdjék meggyőzni a parlamenti tagokat a PSD-ből és az ALDE-ből, hogy csatlakozzanak ehhez a lépéshez" - fejtettet ki továbbá a politikus.

Adrian Țuțuianu, a bizalmatlansági indítvány megszavazása esetén egy nagykoalíciós kormányt vagy akár egy "nemzeti egységkormányt" szeretne, amelynek csíráit az ellenzéki pártok által, a május 26-i népszavazás eredményeinek törvénybeiktatásáról szóló politikai megállapodás csütörtöki aláírásában látja. Țuțuianu kijelentése nyilván nem független attól, hogy szeretné, ha mint harmadik ellenzéki tényező, az ő pártja is részese lehetne egy új kormánynak. A PRO Romaniának egyébként jelöltje is van a miniszterelnöki tisztségre, Sorin Cîmpeanu személyében.

Az USR már távolabb kíván nézni

Dan Barna, az USR elnöke a Digi24 szerint a Realitatea TV-n arról beszélt, hogy “ha az indítvány nem megy át, visszatérünk az íróasztalhoz, a parlamenti tárgyalásokhoz”. Az USR elnöke megerősítette, hogy a bizalmatlansági indítvány elfogadása esetén pártja parlamenti támogatást nyújt bármely kormánynak, de csak a PSD nélkül.

“Romániának meg kell szabadulnia ettől a kormánytól”- tette hozzá. Az USR korábbi nyilatkozataiból az derült ki, hogy a párt nem szívesen venné át azonnal a kormányzás terhét és inkább a 2020-as parlamenti választásokra koncentrálna. Ezek miatt a kijelentések miatt Ludovic Orban támadta is őket.

A minden valószínűség szerint jövő kedden szavazásra bocsátandó bizalmatlansági indítvány elfogadásának esélyei tehát jelen pillanatban elég alacsonyak, mivel jelenleg ehhez még 18-19 szavazat hiányzik és a tárgyalások ellenére, Ludovic Orban szavaival élve, "a megegyezéstől az indítvány megszavazásáig még sok van". Az is nyilvánvaló, hogy a bizalmatlansági indítvány kiváló terep az erőfitogtatásra és a kormánykoalíció befeketítésére, de az látszik, hogy egyik ellenzéki párt sem hisz teljes szívvel a kezdeményezésük sikerében.

Nyitókép: elnöki hivatal/caleaeuropeana.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS