2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sógor Csaba: „nem tudom, az RMDSZ igényt tart-e még rám”

G. L. 2019. június 26. 09:32, utolsó frissítés: 09:35

Az EP-képviselői munkáját a héten befejező politikust főleg a jövőjéről kérdeztük, de azért a közelmúlt és a kampány is szóba került.


Azért kerestük meg a mandátumát a héten befejező Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselőt, hogy megtudjuk, milyen tervei vannak a jövőre nézve, szeretne még a továbbiakban is politizálni vagy inkább az egyházi pályát részesítené előnyben.

Nem nagyon volt látható az elmúlt hónapokban, nem vállalt szerepet az RMDSZ EP-kampányában. Megkérdezhetem, hogy mivel töltötte az elmúlt hónapokat és miért nem vett részt a kampányban?

Március elsején döntött a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) az EP-jelöltek sorrendjéről. A SZÁT döntésétől április 18-ig, a kampányidőszak hivatalos kezdetéig rendes parlamenti munkaidő volt, azon vettem részt. Vissza kell utalnom a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) előtt mondott utolsó beszédemre. Mint mondtam, nincs más választásom, mint tudomásul venni a döntést, de nem fogok tudni ebben a kampányban húzóként részt venni, mert azt a lovat, amelyik jól húz, nem szokták kifogni a szekérből, mert a szekér mellett nem tud úgy húzni, mint előtte, a rúd mellett tette.

Olyan ember vagyok, aki mindent szívvel-lélekkel csinál. Láthatták rajtam, hogy nem örülök ennek a döntésnek.


Április 18. és május 27. között két nemzetközi konferencián vettem részt, az egyiknek a programja ott van a hivatalos Facebook oldalamon is. A bécsi magyar munkavállalók szövetségének 35 éves évfordulóján vettem részt április végén. Május elején a 7. nemzetközi tibeti konvención. Ez idő alatt sok emberrel beszéltem, mindenkit arra biztattam, hogy menjenek el és szavazzanak. A választások után újra beindult a parlamenti gépezet. Az érkező és a távozó képviselők is frakcióüléseken vettek részt. Nekem két nemzetközi kötelezettségem volt. Május végén a Tajvanon megrendezett Vallásszabadság Kínában konferencián vettem részt, mert a kisebbségi kérdés mellett a vallásszabadság kérdésével is sokat foglalkoztam. A pápalátogatás és pünkösd között még egy washingtoni nemzetközi konferencián vettem részt, mint a parlament ujgur baráti társaságának társelnöke. Utána ott voltam az Európai Néppárt büróülésén San Sebastianban, ahol az elkövetkezendő időszak és a néppárti csúcsjelölt kampánystratégiai dolgait beszéltük meg. A múlt héten pedig frakcióülésen is voltam, ahol a munkacsoportok és frakciók prioritásait beszéltük meg.

Számított arra, hogy nem kapja meg az RMDSZ-től támogatottságot?

Az biztos, hogy nagy pofon volt, de ha az ember a politikában mozog és közéletben tevékenykedik, akkor mindig számolnia kell azzal, hogy lezuhan a repülőgép, hazahívják, más feladattal bízzák meg, kiég vagy kiöregszik, és azt mondják, amit Szabó Dezső is mondott Benedek Eleknek: Hess a sírba, szent öreg! Tavaly nyár óta egyértelmű volt, hogy az ügyvezető elnökség a kevésbé ismert jelölteket akarja felfuttatni.

Ha nem teszik befutó helyre a Minority SafePacket felvállaló jelöltet, nem gondolták volna azt az emberek, hogy az RMDSZ kihátrált a kezdeményezés mögül?

Gondolhatták volna. Egyetlen értelmes, ésszerű, logikus magyarázatot tudok erre a döntésre adni, hogy fel kellett futtatni a FUEN-t, illetve a Minority SafePacket. Azt az egyetlen ésszerű döntést láttam, hogy a Minority SafePack mindennél fontosabb.

Önnek még vannak politikai ambíciói? Vállalna közéleti szerepet az RMDSZ-ben vagy azon kívül?

Ha az ember 19 évet eltölt a közéletben, akkor nyilvánvaló, hogy úgy érzi, tudása, tapasztalata még hasznára válhat a közösségnek. Én egy olyan családból jövök, ahol arra kódoltak, hogy a közösségért tenni kell. Ha valakinek szüksége lesz rám, és úgy érzem, én is hasznos tudok lenni, akkor természetesen vállalni fogom a közszereplést. Nem tudom, hogy az RMDSZ még igényt tart-e rám. A szövetségi elnök nekem és a sajtónak is azt mondta, hogy nem hagynak senkit az útszélén, helyem lesz. Meglátom, hogy milyen feladattal bíznak meg ezután, abban helyt tudok-e állni, és el tudom-e foglalni vagy vállalni.

Mindenképp az RMDSZ színeiben gondolkodik?

Nem tudom, hogy az RMDSZ gondolkodik-e még bennem. Én eddig az RMDSZ színeiben politizáltam, és ha felkérnek rá, akkor nagyon szívesen vállalok közszolgálatot.

Voltak már más megkeresései is?

Van néhány felkérésem, de nem politikai pártok részéről. Van egyházi, van magánszférából jövő is. Még gondolkodom, most ráérek. 19 évig én nem dőltem egy percre se hátra a székben, rám fér egy kis pihenés. Még ott van az Európai Néppárt is. Nem vagyok mai csirke, de még el sem fáradtam. Ha több lehetőségem van, akkor hadd válogassak, miben találom a meg a helyem.

A lelkészi szolgálatra még gondol?

Persze, hát van egyházi felkérésem is. Mondjuk, a feleségem és a családom 30 évig igazodott hozzám, nehéz lenne nekik azt mondani, hogy költözzenek el Csíkszeredából (még ott élünk). A feleségemet korai fejlesztőként a munkahelye Csíkhoz köti. És kevés református gyülekezet van Csíkban, és üres még annyi sincs. Egyelőre tehát nem szándékszom elhagyni Csíkot. Eddig sem hagytam el, igaz, hogy csak hétvégenként voltam itt. Nem szívesen mozdulnék el, de meglátjuk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS