2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerdán már eldől, hogy Eckstein-Kovács Péter lesz-e a nép ügyvédje

Timár Norbert Timár Norbert 2019. június 25. 18:25, utolsó frissítés: 18:34

A meghallgatásokat követően már szavaznak is a képviselőház és a szenátus együttes ülésén.


Azt követően, hogy hétfőn a Nép Ügyvédje, Victor Ciorbea átiratban tájékoztatta a parlament két házának elnökét, hogy lejárt ombudsmani mandátuma, szerdán már meg is hallgatják az új jelölteket a képviselőház és a szenátus jogi bizottságában - mondta el a Transindexnek Eckstein-Kovács Péter, az ellenzéki pártok közös jelöltje az ombudsmani tisztségre.

A volt RMDSZ-es politikus elmondta, őt a PNL, az USR és az RMDSZ támogatja, azt viszont nem lehet tudni, hogy a PMP csak támogatásáról biztosította vagy valóban javasolta is őt. A 1997/35-ös törvény értelmében a jelölésekről a két ház állandó bizottságai döntenek, a parlamenti pártok javaslatai alapján. A kormánykoalíció pártjai, a PSD és az ALDE Renate Webert, az ALDE politikusát nevesítette a tisztségre.

Eckstein-Kovács Péter arról is tájékoztatott, hogy szerdán, a meghallgatásokat követően már szavaznak is a képviselőház és a szenátus együttes ülésén arról, hogy ki lesz a Nép Ügyvédje a következő ötéves periódusban.

Arról, hogy mire jó a Nép Ügyvédje, itt írtunk korábban.


Arra a kérdésre, hogy mennyi esélye van a tisztség elnyerésére, Eckstein-Kovács Péter kifejtette, a szavazás egy politikai dolog, ezért számít az is, hogy a pártok mennyire mozgósítják a parlamentben ülő tagjaikat és hogy milyen lesz a részvétel. Hozzátette, “őrült nagy különbség az ellenzék és a kormánypárti többség között nincs a jelen pillanatban a román parlamentben.”

A jelen állás szerint a képviselőház és a szenátus együttes ülésén a kormánypártoknak 235 szavazata van, míg az Ecksteint támogató PNL-nek, USR-nek, RMDSZ-nek és a PMP-nek összesen 175 szavazata, ha minden szenátor és képviselő jelen lesz a szavazáson. Azt azonban nem lehet tudni, hogy PRO Románia párt 23 képviselője milyen álláspontot fog képviselni a kérdésben. Ezeken kívül 17 nemzetiségi képviselő és 9 független képviselő szavazhat arról, hogy ki legyen a Nép Ügyvédje.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS