2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A temesvári magyar egyetemistáknak akarnak segíteni: szakkollégiumba lehet jelentkezni

G. L. G. L. 2019. augusztus 05. 14:34, utolsó frissítés: 2019. augusztus 06. 14:49

Zsír új kollégiumba jelentkezhetnek a magyar egyetemisták, ahol nemcsak szállást kapnak, hanem a szakmai fejlődésükről is gondoskodnak.


Magyar egyetemistáknak nyílik szakkollégium idén októbertől Temesváron, ahol amellett, hogy jutányos áron juthatnak szálláshoz a felvételizők a szakképzésükre, a román nyelvű képzésbe való beilleszkedésükre is gondot fordítanak, de végső soron mégis a város magyarságának az erősítése a cél - magyarázta a Transindexnek a felsőoktatási szórványkollégiumot működtető Bánsági Közösségért Egyesület elnöke, Molnár András.

A Temesvári Magyar Diákszövetség (TMD) adatai szerint nagyjából 300 magyar fiatal tanul Bánság fővárosában úgy is, hogy egyáltalán nincs magyar nyelvű képzés a városban. A most létesülő szakkollégium egyik célja, hogy legyen hová tartozniuk ezeknek a fiataloknak, kapcsolatba kerülhessenek a helyi magyar közösséggel, ahová az egyetem elvégzése után sokan tartozni fognak.


"Ennek közösségépítő jellege is kell legyen.


A kollégium egy olyan hely lesz, ahol a nem temesvári kapcsolatba kerülhet a temesvárival, kialakulhat köztük egy kapcsolat, ami az után is megmaradhat, hogy befejezték az egyetemi tanulmányaikat. Az temesvári magyarság kötelékeit is szeretnénk így erősíteni. Bár százalékos arányban nem tudnám megmondani, de tapasztalataim szerint nagyon sokan az egyetem elvégzése után is maradnak a városban. Úgy gondolom, hogy a kollégiumban kialakult közösség az egyetemi évek után is megmaradhat" - mondta Molnár.

fotók: bolyaitemesvar.rofotók: bolyaitemesvar.roA temesvári magyar nyelvű felsőoktatási szakkollégium, szellemi műhely ötlete egyáltalán nem új, ahogy a kollégium ismertetőjében fogalmaznak már a '90-es évek végén foglalkoztatta a temesvári magyar egyetemi közeget egy közösségi tér létrehozásának a gondolata, de konkrét megvalósítása csak 2015-ben kezdődött el, amikor a Bánsági Közösségért Egyesület az RMDSZ közbenjárásának köszönhetően, a magyar kormány támogatásával elindította a Bolyai János Szakkollégium kialakításának munkálatait. A kollégium a Temesvári Római Katolikus Püspökség által rendelkezésre bocsátott ingatlanban kapott helyet. Az ingatlan Temesvár Józsefváros negyedében, a város egyetlen magyar tannyelvű középiskolája, a Bartók Béla Elméleti Líceum tőszomszédságában található.

A felújítási munkálatok alatt megszilárdították az ingatlan struktúráját, lecserélődött a tetőburkolat és a nyílászárók, új víz- és villanyhálózat építettek ki, és teljesen megújult az épület külső és belső burkolata, valamint modern és funkcionális belső térszerkezetet alakítottak ki. A kétszintes épületben két, három és négyágyas szobákat alakítottak ki, és minden szoba rendelkezik külön fürdőszobával. Emellett szintenként egy-egy konyha is van benne, míg a pincehelyiségben mosó- és szárítógéppel felszerelt mosodát alakítottak ki. A kollégium épületben emellett helyet kapott egy 65-70 személy befogadására alkalmas konferenciatermet, sőt egy olyan többfunkciós terem is van, ami a tanulás mellett például ebédlőként is lehet használni. Az építési munkálatokat 2018 utolsó felében fejezték be,


így a Bolyai János Szakkollégium a 2019-2020-as tanév kezdetétől már fogadhat diákokat.

Ahogyan Molnár András fogalmazott a kollégiumban 33 magyar egyetemistának biztosítanak szálláslehetőséget, amelyből eddig 10 helyet töltöttek be, de szeptemberig még lehet jelentkezni. A diákoknak havonta 290 lejt kell fizetniük, de ezért nem csak szállást kapnak, hanem különböző pályázati forrásokból biztosított szakmai képzéseken is részt vehetnek, ahová előadókat, külföldi tanárokat hívnak meg az intézmény működtetői.
"Az volt az ötlet, hogy valahogy segítsünk azoknak a diákoknak, akik Temesváron járnak egyetemre. A helyi egyetemi tanárokkal együttműködve, de a diákok kérései szerint szeretnénk szakmai előadásokat szervezni, hátha így könnyebben át tudnak állni a magyar nyelvű oktatásról a román nyelvű egyetemi oktatásra. Ezért elsősorban magyar nyelvű képzéseink lesznek, hogy könnyebben megértsék azokat témákat, amit az egyetemen tanulnak, és esetleg nem állnak olyan jól román nyelvvel. Mindenképpen egy plusz információt szeretnénk adni a magyar egyetemisták" - magyarázta Molnár, hozzátéve azt is, hogy a bentlakók mellett azért más is részt vehet a képzéseiken, aki temesvári magyar és egyetemista.

A diákoknak a honlapról letölthető beiratkozási űrlapot kitöltve jelentkezhetnek a szakkollégiumba, majd innentől e-mailben értesítik őket a felvételi további procedúrájáról. Molnár annyit mondott, a kollégiumba jelentkezőket egy pontrendszer alapján bírálják el, amit a Temesvári Magyar Diákszövetséggel közösen dolgoztak ki.

"A legelső feltétel, hogy tudjon magyarul a felvételiző, de az nem feltétel, hogy magyarból is legyen érettségije" - magyarázta Molnár. A felvételinél olyan szempontokat vesznek figyelembe, mint a líceumi átlag, az érettségi átlag, a tantárgyversenyeken való részvétel, a nyelvvizsga vagy a közösségi tevékenység. Ez alapján alakul ki egy sorrend, majd ennek megfelelően egy beszélgetést, interjút is szerveznek a felvételizni vágyó fiatallal, hogy meghallgassák.

"Nincsenek olyan követelményeink, amitől bárkinek is meg kellene ijednie. Csak olyan információkat kérünk, amik már megvannak neki, nem kell pluszban tanulni rá" - magyarázta még Molnár megnyugtatásképpen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS