2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Soós Sándor: hiába végez új tisztújítást az EMNP, az is törvénytelen lesz

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2019. augusztus 26. 15:45, utolsó frissítés: 2019. augusztus 30. 07:08

A volt alelnök szerint az EMNP jelenlegi vezetése egy olyan hazugság- és csalásspirálba került, amiből már nem is tudnak és nem is akarnak kilépni.


Hiába hív össze új országos küldöttgyűlést, és végez tisztújítást az Erdélyi Magyar Néppárt, mert nem lesz szabályos - legalábbis így véli Soós Sándor, a párt egykori, nemrégiben kilépett alelnöke.

A politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott a Transindexnek, hogy fél évvel az Erdélyi Magyar Néppárt tisztújító kongresszusa után - ahol többek között a párt elnökévé választották Csomortányi Istvánt -, ismét tisztújító kongresszust hívott össze az EMNP elnöke.

A május 23-án megválasztott Csomortányi Istvánt 84-83 arányban, 3 érvénytelen szavazat mellett választották meg az alakulat elnökévé. A szavazáson 83 szavazatot begyűjtő Soós Sándor a kongresszust követően bejelentette, hogy a bíróságon fogja megtámadni a szavazást, később pedig le is mondott a párttagságáról.

Soós Sándor elmondása szerint azért fordult a bírósághoz, mert szerinte úgy a tisztújítás előkészületei, mint az elnökválasztás során számos szabálytalanság történt, ezért a jegyzőkönyvet nem tekinti érvényesnek.


A volt EMNP-s politikus elmondása szerint októberben már elsőfokú ítélet is lehet ebben az ügyben, és szerinte valószínű, hogy Csomortányiék attól tartanak, hogy elveszítik a pert.

“A legitimitáshiány miatt szerveznek egy újabb kongresszust, én párton belüli, belső körökből tudom, hogy azért történt meg, mert Csomortányi érzi, hogy nem elég legitim a támogatottsága” - mondja. Soós szerint most már azért érzik biztonságban magukat Csomortányiék, mert az elmúlt hónapok a pártban takarítással teltek, és most már olyan emberek maradtak, hogy egy szűkebb országos küldöttgyűléssel egy laza többséget meg fognak szerezni.

A küldöttgyűlést szeptember 21-re hívták össze Marosvásárhelyre, Csomortányi kérésére. Nemcsak tisztújítás lesz, hanem az országgyűlési választások programját is megszavazzák.

“A néppárt szabályzata szerint bármikor lehet tisztújítást tartani, egy elnöki mandátum azonban két évre szól, így meglehetősen furcsa, hogy fél évvel az előző után történjen. Ez egyértelműen arról szól, hogy belátják, hogy a jelenlegi állapotokban nincs legitimitása a mostani elnökségnek” - mondja Soós.

A politikus szerint az EMNP jelenlegi vezetése egy olyan hazugság- és csalásspirálba került bele, amiből már nem is tudnak és nem is akarnak kilépni. Ezt azzal magyarázza, hogy az előző küldöttgyűlésen szabálytalanság történt, és ezt lehetett volna egy újabbal szabályossá tenni. Mivel azonban most már sok idő eltelt, és a régi elnökség nem tudja újrahívni a küldöttgyűlést, mert lejárt a mandátuma, furcsa helyzet alakult ki: az új elnökség ugyanis a tisztújítás eredményét még nem iktatta a bukaresti törvényszéken, így jogilag Csomortányi még nem is elnöke a pártnak.

“Elvileg iktathatnák, de mivel megtámadtam a jegyzőkönyvet, nagy valószínűséggel összekötnék a két ügyet, és nem iktatnák be. Viszont csak a párt elnöke hívhat össze országos küldöttgyűlést, a párt elnöke meg nincs Bukarestben regisztrálva, így ezt Csomortányi nem teheti meg. “Szabálytalan módszerrel próbálják tehát összehívni a küldöttgyűlést, aminek az eredményét könnyen semmissé tehetném akár én, akár valaki más, azzal, hogy leadnék erről egy dokumentumot a bíróságon” - summáz a volt elnökaspiráns.

Kérdésünkre, hogy megpróbálja-e megvétózni az újabb tisztújítás eredményét, Soós azt válaszolta, hogy még nem tudja. “Rosszul esik nekem, hogy egy párt, aminek ennyi időn keresztül a része voltam, építettem, ennyire a szabálytalanság útjára lépett. Én azt reméltem, hogy visszalépnek ettől az úttól, és lesz egy újabb tisztújítás, és reméltem, hogy olyan párt lesz, amibe érdemes lesz visszalépni. De mivel nem akarnak kilépni ebből a hazugságspirálból, így nincs is értelme”. Soós azt mondja, nem tudja, ilyen körülmények között van-e értelme állandóan beadványokkal élni, abban azonban biztos, hogy a már elindított pert végigcsinálja.

Soós ugyanakkor úgy gondolja, hogy Csomortányi ezzel a lépéssel a helyhatósági választásokon való részvételt veszélyezteti, hiszen bármikor bárki megtámadhatja a küldöttgyűlés és annak eredményeinek legitimitását.

A Transindex kérdésére, miszerint az új tisztújítás fényében nem lett volna-e több értelme a pártban maradni, és lát-e esélyt rá, hogy ezúttal megválasztották volna, Soós azt mondja, nem hiszi, hiszen a kezdetektől világos volt, Csomortányiék tisztogatással, kirúgással, megvásárlással, fenyegetéssel veszik át a hatalmat. “Én a civil szférából érkeztem, ez a fajta politizálás nekem nem fér bele. Nem tartom hibának, hogy ebbe beléptem, hiszen nem ebbe a pártba léptem be, amelynek az elnöke Csomortányi, és amelyet a mostani bihari klikk vezet” - mondta az ex-alelnök.

Másrészt Soós azt mondja, ha meg is nyerné valamilyen módon az elnökséget, azt a programot, amelyet szeretett volna átvinni, már úgysem csinálhatná meg. Soós elképzelése ugyanis az volt, hogy az elnökség elnyerése után másfél éven belül fúzióra lépnének a Magyar Polgári Párttal, és vagy folytatná az MPP mostani paktumát az RMDSZ-szel, vagy új, “meg nem támadási szerződést” kötne velük. Szerinte azonban Csomortányiék világossá tették még a tavaszi kongresszus előtt, hogy semmiképpen nem lennének együttműködőek ebben. “Maroknyi ember hatalomvágya miatt jutott a Néppárt erre a sorsa, és valószínűleg bele is fognak ebbe a történetbe bukni” - véli.

Soós szerint most sokan vannak a régi Néppártból, akik nem tudják, mi lenne a helyes út, menjenek-e át egy más pártba, vagy jegyezzenek be egy újat, de az a jelen körülmények között röhejes lenne. “Ha pedig mi is röhejesnek tartjuk, akkor hogyan fognak a szavazók vélekedni?”- tette fel a kérdést Soós.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS