2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átszervezi a parlamenti bizottságokban való részvételét az RMDSZ

k.a. 2019. szeptember 10. 11:30, utolsó frissítés: 17:14

Márton Árpád, Kelemen Hunor és Korodi Attila is bizottságot vált. Márton bár otthagyja a jogi bizottságot, mert "ott már úgysem történik semmi", de azért kitart az igazságügyi törvények módosításának szükségessége mellett.


Hármas módosulás lesz az RMDSZ parlamenti képviseletében, legalábbis ami a parlamenti bizottságokban való részvételt illeti: Márton Árpád képviselő otthagyja a jogi bizottságot, és a művelődésügyibe megy át, Kelemen Hunor adja át neki a helyét, ő a külügyibe megy, ahonnan Korodi Attila képviselő a közigazgatásiba tart, ahol ezentúl Seres Dénessel ketten lennének. A módosításokról a plénumnak is szavaznia kell még, és várhatóan ezen a héten fog is.

A Transindex megkereste Márton Árpádot, hiszen a fenti politikusok közül az elmúlt években az ő bizottsági szerepvállalása volt a leglátványosabb, ugyanis tagja volt az igazságügyi törvények megreformálására létrehozott Iordache-bizottságnak is, amelynek tevékenysége gyakran heves ellenzéki és civil reakciókat váltotta ki. Ugyanakkor Márton a jogi bizottság tagjaként maga is tett olyan javaslatokat, amelyeket az ellenzék hevesen bírált, az egyik például az volt, hogy csak akkor számítson összeférhetetlenségnek, ha valaki egy rokona számára anyagi előnyöket szerez, ha az közérdekeket sért.

A képviselő mind az - azóta feloszlatott - Iordache-bizottságban, mind a jogi bizottságban aktívan részt vett, illetve a büntető-törvénykönyv, mind a büntetőeljárási törvénykönyv módosításainak kísérleteit is támogatta, amivel többször került a bírálatok kereszttüzébe, és egyszer még azt is meglépte, hogy a törvények módosítása ellen tüntetőket az 1990-es bányászjárás résztvevőihez hasonlította, emiatt aztán Kelemen Hunor szövetségi elnöknek kellett bocsánatot kérnie.


A közigazgatási törvénykönyv lesz a forró témaVerestóy Attila szenátor halála után a SRI-t ellenőrző bizottságba Csoma Botond képviselő került át, aki addig a közigazgatási bizottság munkájában vett részt. Viszont, aki a SRI-t ellenőrző bizottság tagja, az nem lehet benne egy másik bizottságban is, ebből kifolyólag megüresedett egy hely a közigazgatásiban, ahol egy ember maradt, mégpedig Seres Dénes, az RMDSZ Szilágy megyei parlamenti képviselője.

Lévén hogy Márton szerint a közeljövő egyik fontos témája lesz a közigazgatási törvénykönyv körüli módosítások, illetve a készülőben vannak a levéltárakról szóló törvénymódosítások is - amelyek szintén a közigazgatási bizottságban is megtárgyalásra kerülnek - , a szövetség úgy döntött, hogy itt erős képviseletre van szüksége, tudtuk meg a politikustól.

“Nemrég már volt ilyen jelegű módosítás, amikor a plénum megszavazta. Amikor a határozatot elfogadják, akkortól lesz érvényes, hogy átmegyek a művelődési bizottságba, ahol már jelentős tapasztalatom van, addig még a jogi bizottságban végzem a dolgom” - mondta Márton, aki egyszerre jogász és színészi végzettséggel is bír.

A képviselő kérdésünkre, miszerint már évek óta tart az igazságügyi törvények módosítása, nem sajnálná-e most mégis otthagyni az eddigi küzdelmet, elmondta, hogy az ő meglátása szerint “több harc nem lesz ezen a téren a következő parlamenti választásokig”

“Ahhoz, hogy valami történjen az igazságszolgáltatásban, valaki be kell nyújtson egy újabb tervezetet, aminek a kifutása másfél év. A Btk. és a Btek. módosításait alkotmányellenesnek minősítette az AB, ez nem volt túl zseniális döntés, mert így alkotmányellenes cikkelyek tömkelegét alkalmazzák most a bíróságokon, mert nem került helyükbe semmi. Ahhoz, hogy összhangba hozzák az alkotmánybíróság döntésével a Btk. és Btek módosításokat, ahhoz is be kell nyújtani egy törvénycsomagot, aminek a kifutása másfél év.

Jelenleg, amit kitaláltak, hogy a büntetésvégrehajtási törvényt módosították, hogy populizmussal lehessen azt mondani, hogy hatályon kívül helyezték. Nem egy olyan törvényt nyújtottak be, amely módosította volna a meglévőket. Márpedig egy hatályon kívül helyezéssel nem hozod vissza a régi törvényt. Ugyanez lesz a baj a közigazgatási törvénnyel is, hiszen az most az alkotmánybíróságon van, és teljesen alkotmányellenesnek fogja minősíteni azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely hatályon kívül helyezte a régi törvénykönyvet, akkor joghézag fog maradni, és nagyon erőltetetten lehetne csak értelmezni, hogy mi alapján működik Romániában a közigazgatás” - mondta el a képviselő a jelenlegi helyzet kapcsán.

Márton azzal indokolja az RMDSZ képviselőinek váltásait, hogy a közigazgatási törvényekkel kapcsolatban fognak most inkább változások történni, és kellene majd oldani azt a joghézagot, ami előállhat, hiszen hamarosan a helyhatósági választások is következnek, és az alkotmánybíróság még nem döntött az erről szóló rendeletről, de minden eshetőségre fel kell készülni.

Ugyanakkor Márton Árpád szerint nagyon fontos, hogy most ősszel odafigyeljenek az új, a levéltárakat érintő törvényre is, hogy nehogy végül rosszabb legyen, mint a jelenlegi, ami szintén nem túlságosan jó. Az azért kiemelten fontos, mert például jelentős köze van az egyházi visszaszolgáltatások ügyéhez is. Márton szerint vannak a szövetségnek törvényjavaslatai, amelyek be vannak nyújtva, az RMDSZ-nek azt kellene elérni, hogy ezeket együtt tárgyalják.

Az RMDSZ prioritásai közé tartozik a levéltári rendszer decentralizálása, hogy ne egy központi, bukaresti levéltár legyen, hanem önálló jogi személyként tevékenykedhessenek a megyei kirendeltségek. Hogy tisztázni lehessen, mit hová kell benyújtani, illetve visszaadhassák az egyházi levéltáraknak - fejtette ki.

Az igazságügyi törvények módosítása mellett is kitart

Annak ellenére, hogy otthagyja a bizottságot, a képviselő kitart azon állítások mellett, amelyeket már korábban, a btk- és btek-módosítások kapcsán elmondott.

“Azt mindenképp fontosnak tartom, hogy ha több tucat alkotmányellenes cikkely van jelenleg a Btk.-ban és Btek.-ben, és mivel két okból is elindult Románia ellen a kötelezettségszegési eljárás, akkor ezeket meg kellene oldani. Az nem lehet, hogy egyik bíróság egy törvénycikkely miatt elítél valakit, a másik meg azt mondhassa, hogy az a cikkely nem hatályos. Az sincs rendben, hogy nem tartják be az ártatlanság vélelmét, ezt le kellene szabályozni, hogy ne lehessen úgy nyilatkozni emberekről, mintha el lennének ítélve, mert sokszor ez történik, hónapokon keresztül korruptnak nevezik őket, és aztán a bíróságok sokszor felmentik őket. Ezekről a fontos kérdésekről nem fogok lemondani, mert egyrészt ez az alkotmánybíróság véleménye, másrészt az uniós irányelvek hatályba léptetése teszi szükségessé” - nyilatkozta a képviselő.

Márton szerint ezek megoldásaira azonban már úgysem fog sor kerülni, főleg az előttünk álló kampányidőszakok miatt. “Sajnos a következő egy év és négy hónapban Romániában törvényhozás nem lesz. Populista szlogenek fognak elhangzani, iszapbirkózás, fejetlenség lesz. Van azonban két olyan terület, ahol valami történhet, és ott az RMDSZ jelen kell legyen. Nem mindegy, hogy a kisebbségek jogállása hogyan van leszabályozva a helyi közigazgatásban” - véli.

Márton szerint jelenleg az RMDSZ eléggé a mérleg nyelve helyzetbe került a bizottságokban és a plénumban is, persze ez egy illékony állapot, és holnap, holnapután gyorsan változhat.

Nyitókép: Márton Árpád, fotó: Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS