2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Úgy összevesztek az MPP-ben, hogy majdnem leváltották az elnöküket, de aztán inkább kibékültek

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2019. szeptember 27. 16:46, utolsó frissítés: 2019. szeptember 30. 10:28

Meglehetősen szürreális lehetett az MPP csütörtöki választmányi gyűlése, ahol Biró Zsoltot akarta az elnökség kizárni, de majdnem ők kényszerültek távozásra.


Szeptember 26-án Gyergyószentmiklóson gyűlésezett a Magyar Polgári Párt (MPP) Országos Választmánya, ahol a párt megyei és országos tisztségviselőiből álló testület megvitatta a székelyudvarhelyi tisztújítás kapcsán kialakult helyzetet és az elmúlt időszakban történt sorozatos kizárások kérdését.

Minderről Gálfi Árpád polgármester kiadott egy közleményt, amelyben ugyan elmagyarázza a következtetéseket, de azt a feszült helyzetet, ami ott kialakult, nem, így cikkünkben megpróbáljuk elmagyarázni mi is történt a párt háza táján Gyergyószentmiklóson.

Hiába zárta ki ugyanis elvileg Gálfit a párt, fellebbezett, ezért jogilag még tagja a pártnak, így annak rendje és módja szerint aztán meg is jelent, és az Országos Etikai Bizottság elnökének véleményezése alapján ő is részt vehetett (szavazati joggal) az ülésen.

Nem ő volt az egyetlen, aki hadban áll az elnökséggel, hanem például Biró Zsoltnak, a párt egyik parlamenti képviselőjének a kizárása is napirenden lett volna. Csakhogy a dolgok máshogy alakultak, amikor a választmány nem volt hajlandó a kizárásokról szavazni, hanem Gálfi Árpád bizalmi szavazást kért Mezei János pártelnök ellen. Biró Zsolt elmondása szerint ekkor a pártelnök inkább maga kért bizalmi szavazást. Ez végül döntetlennel zárult, mert a jelenlevő választmányi tagok közül tizenketten kérték a pártelnök távozását, és tizenketten szavaztak bizalmat neki. (Az némiképp kérdéses, hogy ha már a pártelnök kért szavazást magáról, nem kellett volna-e többsége legyen, de ez végül is mindegy, mert a feszültséget egy nagy békülés oldotta fel, ahol a szemben álló felek megegyeztek, hogy megpróbálják rendezni a viszonyt maguk között).


Hogy jutott ide a helyzet?

“Sajnos az utóbbi hónapok történései azt mutatják, hogy a Magyar Polgári Pártban nem jó irányba mennek a dolgok. Én azt hittem, hogy a tavalyi kongresszus után megnyugszanak a kedélyek, hiszen akkor volt egy elnökváltó hangulat a pártban, sokan úgy érezték, hogy a párt önálló arculata, függetlensége sérülhet, és nyomatékosították, hogy mi önálló politikával rendelkező alakulat vagyunk, megtörtént az elnökváltás” - utalt saját leváltására Bíró Zsolt.

A képviselő szerint az elmúlt időszak nem arról szólt, hogy a párt határozott irányvonalon haladt volna, a sorozatos kapkodások, rossz döntések vezettek el idáig. Ezt tetőzte a székelyudvarhelyi, alapszabályellenes tisztújítás és a pártelnök ezt követően ki akarta zárni a renitenseket.

Az ülésen egyöntetűen megfogalmaztuk, hogy a jelenlegi áldatlan állapotnak mielőbb véget kell vetni, hiszen az olyan méreteket öltött, amely nem csak a párt egységét, de puszta létét is veszélybe sodorhatja. “A Magyar Polgári Pártban ez elmúlt időszakban egyfajta vergődés volt, értem ezalatt az európai parlamenti választások körüli kapkodást, hogy van-e jelöltünk, vagy sincs, van-e spitzenkadidatunk, vagy sincs, felborítjuk-e az asztalt, vagy sem, visszautasíthatatlan ajánlat lesz-e vagy irgumburgum” - sorolta a mostani feszültséghez vezető okokat a képviselő.

Biró ugyanakkor azt is nehezményezi, hogy Mezei János például úgy akar egy olyan oktatási reformot keresztülvinni (a lényege az lenne, hogy ne kelljen a magyar diákoknak román nyelv és irodalomból érettségizni), hogy arról senkinek a véleményét nem kéri ki. “Örülök, hogy a pártelnök úr mindenhez is ért, de egy oktatással kapcsolatos tervezetet nem illik úgy összeállítani, hogy a párt szakpolitikusát, aki ráadásul a parlament oktatási szakbizottságában tevékenykedik, és ráadásul tízéves pedagógiai tapasztalattal is bír, nem kérdezik meg, és aztán számon kérik, hogy miért nem nyújtja be a parlamentben. De ugyanígy nem kérdeznek meg szakmai szervezeteket sem, például a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséget, csak vagdalkoznak” -mondta.

Biró az új ügyvezető elnök, Sorbán Attila Örs kinevezésének módjával sem ért egyet: “kiderült, hogy nem is tagja a pártnak, ráadásul az Erdélyi Magyar Ifjak elnökeként az összeférhetetlenség esete is megtárgyalandó lenne. Azt sem vette mindenki jó néven, hogy az újonnan kinevezett ügyvezető elnökként pártigazgatóvá visszaléptetett EMI-elnök kioktatóan beszél a polgármesterekkel, vagy éppen a sajtón keresztül üzeni, hogy ameddig az MPP jó úton halad, addig minden rendben lesz, ha nem, akkor meg elválnak az útjaik. Furcsa, hogy valaki be akar lépni a pártba, és úgy kezdi, hogy feltételeket szab, hogy a párt merre menjen” - mondja Biró.

Az elmúlt időszakban a fentiek mellett az is történt, hogy az országos elnökség tisztogatásba kezdett, megpróbálták kizárni Rákossy Botond Józsefet, a párt Hargita megyei elnökét, és Gálfi Árpádot, Székelyudvarhely polgármesterét (állítólagos bomlasztó tevékenysége miatt). Gálfi ezután a Transindexnek azt nyilatkozta, hogy gyakorlatilag a volt pártelnök, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jelenlegi igazgatója áll a háttérben: “Minden vétkem az, hogy a Szász Jenő érdekeltségébe tartozó cégeket górcső alá vettem és bizony, kiderültek érdekes dolgok ezekről a cégekről. Bizonyára hamarosan ezekről is olvashatnak az érdeklődők. Én a városlakóktól kaptam bizalmat, hogy az ők érdekeiket képviseljem. Ha ezek ellentmondanak a Szász Jenő érdekeinek és erre az a válasz, hogy engem még a pártból is kizárnak, akkor vállalom. Mezei János az általa közzétett vagyonnyilatkozataival is bizonyítja, hogy kimondva vagy kimondatlanul a Szász Jenő elkötelezettje. A Szász Jenő által elnökölt NSKI-tól kapott óriási pénzösszeget a felesége egy soha meg nem jelent könyv szerzői jogdíjaként. Az ehhez hasonló dolgok önmagukért beszélnek” - nyilatkozta akkor a polgármester.

Csütörtökön Birót is ki akarták zárni, ezzel az a furcsa helyzet van, hogy az elnökség szerint kizárták, Biró szerint nem, hiszen nem tartották be az alapszabályzatot. “Akkora ordas hibát követtek el, hogy még elmondani is szégyellem, hogy a pártunknak van egy olyan elnöksége, akinek tagjai az alapszabályzatot nem olvasták el a 29. pontig, amelynek első bekezdése rendelkezik arról, hogy a párton belül országos funkciót ellátó személyek esetében az elnökség csak kezdeményezheti a kizárást, és a választmánytagok abszolút többsége dönthet erről” - magyarázza a parlamenti képviselő.

Csütörtökön aztán ilyen körülmények között ült össze a választmány, és a bizalomhoz szigorúan véve fele plusz egy szavazat kellett volna, de ez egyik oldalnak se volt meg. A törésvonalt viszont nagyon jól megmutatja az eredmény. A választmányi ülésen aztán többen felvetették, hogy ez a helyzet nem túl szerencsés az önkormányzati választások előtt több hónappal, hiszen ez a párt számára egyértelműen a legfontosabb választás. Veszélyes játékot játszik tehát a párt, és aztán arra a következtetésre jutottak, hogy nem élezik tovább a konfliktusokat, hanem megpróbálnak kommunikálni, és áthidalni a nézetkülönbségeket.

Mire jutottak?

A választmány szerint a székelyudvarhelyi helyzet kihatással van a párt megítélésének egészére, ezért annak megnyugtató rendezése elsődleges kérdés. A testület tegnapi döntése értelmében meg kell ismételni az ottani tisztújító választást, erre 30 napon belül sort kell keríteni, annak megszervezését és lebonyolítását az MPP Országos Választmányára bízták.

Az elnökség által kilátásba helyezett kizárások kapcsán a választmány döntő többsége megfogalmazta, hogy elutasítják azokat és nem kívántak szavazni a kérdésben. Többen távoztak is a teremből, így a szükséges kvórum hiányában az elnök nem tudta napirendre tűzni a néhány érintett tag pártból való kizárását.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS