2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fel fogják jelenteni a diszkriminációellenes tanácsnál a karlendítő Csomortányit

Kulcsár Árpád, Tőkés Hunor 2019. október 08. 15:15, utolsó frissítés: 15:24

A MIÉRT feljelentésre készül, az EMNP "nagyöregei" nem határolódnak el. Az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet pedig azt mondja, a pártelnök felelőssége, hogy fiatalkori tetteivel elszámoljon.


Nem foglalkoznak az Erdélyi Magyar Néppárt "nagyöregei" a Csomortányi „Karlendítő” István körüli botránnyal, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Transindex megkeresésére senki sem hajlandó nyilatkozni. Szilágyi Zsolt, akit az új elnök nemrégiben váltott le a hivatalában, azt mondta, ebben az ügyben már mindent elmondtak, és hogy az egész sztorit csak a “balliberális média fújja Erdélyben”. Szilágyi Zsolt megkeresésünkre ennél többet nem is kívánt elmondani.

Toró T. Tibor ügyvezető elnök nyilatkozott ugyan, de azt nem volt hajlandó mérlegre venni, hogy esetleg eredeti is lehet a fotó. "Elég egyértelmű, hogy manipulációról van szó, és nem értek egyet azzal, hogy az a karaktergyilkos gyakorlat, amely az elfajult magyarországi politikai életben főszabállyá vált, Erdélybe is átgyűrűzzön. Én innen ragadnám meg ezt a történetet, hozzátéve, hogy mindenféle szélsőségesség távol áll a Néppárttól. Tőlem nagyon, és Csomortányi Istvántól úgyszintén” − reagált megkeresésünkre az ügyvezető elnök, abba viszont nem ment bele, hogy úgy kezelje ezeket a fotókat, mintha azok eredetiek és manipulálatlanok lennének.

Márpedig azok, s a Transindex már megírta, hogy a Csomortányi „Karlendítő” Istvánról készült fotók miért tekinthetők hitelesnek: elsősorban azért, mert 2006 óta ott voltak Barta Béla Hi5 oldalán, aki lévén, hogy maga is tagja az EMNP-nek, elég valószínűtlen, hogy saját párttársát akarta volna befeketíteni. (Erre fenntartjuk a lehetőséget, de hát Barta sem reagál).

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács feljelentésre vár


Megkeresésünkre Asztalos Csaba, a tanács elnöke elmondta, hogy nem látja akadályát annak, hogy megkezdődjön az ügy elemzése, amennyiben valaki feljelentést fogalmaz meg az ügyben, és eljuttatja azt az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD).

Igaz, hogy csak ezt követően fog a diszkriminációellenes tanács állást foglalni, viszont az elnök emlékeztetett, hogy a tanács volt az első intézmény, amely elmarasztalással élt ilyen típusú esetekben (antiszemitizmustól a totalitárius jelképek használatáig). Történt ez a 2001/31-es számú kormányrendeletre hivatkozva, ami a kihágás szintű közigazgatási felelősséget kéri számon. Romániában a CNCD volt az első olyan intézmény, amely Facebook bejegyzéssel kapcsolatosan állapította meg a gyűlöletbeszéd jelenlétét, amit a legfelsőbb bíróság el is fogadott, mivel a Facebook nyilvános felület. A CNCD tehát már precedenst teremtett az ilyen és ehhez hasonló ügyeket illetően, mint például amit 2012-ben a marosvásárhelyi prefektus kabinetfőnöke követett el a tüntetőkkel szemben.

„Mivel Facebookon való posztolásról van szó, ebben az esetben a szervezet felelősségét is elemezzük, az illető személy felelőssége mellett. A határidő, amitől kezdve elemezzük az esetet, onnan datálódik, amikor megtörtént a kommunikáció, tehát amikor közzétették a közösségi portálon. Megkerestek más erdélyi magyar értelmiségiek is ez ügyben, ugyanezt mondtam el nekik is, hogy lehetőség van feljelentést megfogalmazni” – mutatott rá Asztalos.

Amennyiben a feljelentés megtörténik, az Országos Diszkriminációellenes Tanács be fogja idézni a feleket. Ebben az esetben azokat, akik a fotón vannak – nyilván a közszereplő Csomortányi "Karlendítő" István volt – és a Kolozsvári EMNP képviselőit, mivel az ő oldalukon jelent meg a kép, és ők is felelnek bármilyen üzenetért, ami oda kikerül. Ezt követően elemzik, hogy a kérdéses üzenet túllépi-e a szólásszabadság határait, és hogy lehet-e gyűlöletbeszédként értelmezni.

Az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézetet is megkerestük az ügyben, és kértük, hogy foglaljanak állást. Azt a választ kaptuk tőlük, hogy az intézetnek “nem feladata magatartási minták felállítása arra nézve, hogy a pártelnöknek hogyan kellene eljárnia, és az ő felelőssége válaszolni a saját fiatalkori tetteire”.

Ezzel ugyan az intézet konkrétan nem foglalt állást, de válaszukból az látszik, hogy ők is hitelesnek tartják az EMNP-elnököt ábrázoló fotót, és fel sem merült szempontként, hogy az manipulált lenne.


Márpedig egész biztos, hogy lesz feljelentés a CNCD felé

mégpedig a Magyar Ifjúsági Értekezlet részéről, ezt Olteán Csongor, a szervezet elnöke megerősítette a Transindexnek. Elmondása szerint még a mostani hét folyamán össze fogják állítani a jogászok a dossziét, és be is nyújtják azt.

Ezután készül egy jelentés, amit megvitatnak a szakmai kollégiumban, és a döntést nyilvánosságra hozzák. Amennyiben úgy ítélik meg, hogy gyűlöletbeszéd történt, 2000 lejtől 100 000 lejig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki, ha vétkesnek találja az illetékeseket az Országos Diszkriminációellenes Tanács.

A MIÉRT volt az, amely legvehemensebben követelte Csomortányi „Karlendítő” István lemondását, mellettük azonban Kelemen Hunor szövetségi elnök, és Hegedüs Csilla szóvivő is kérte ugyanezt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS