2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mezei Jánosék akkor is egyesülni akarnak az EMNP-vel, ha ezzel a pártjuk alapszabályzatát hágják át

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2019. október 19. 11:11, utolsó frissítés: 2019. október 22. 11:09

Párton belül is van tiltakozás, és a korábbi elnök szerint a fúzió se nem szabályszerű, se nem kapott erre Mezei János felhatalmazást.


Pénteken mi is írtunk a hírről, miszerint vélhetően a két belharcokat végigszenvedett erdélyi magyar törpepárt, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt egyesülésre törekszik. Azt egyelőre nem tudni, milyen formába fog megtörténni ez az egyesülés: míg az MPP országos választmánya “fúzió” mellett döntött, ez pedig a két párt egybeolvadását jelenti, múlt hétvégén az EMNP országos választmánya a közös választási koalíció létrehozásáról döntött.

Bár szívesen megkérdeztük volna az EMNP elnökét, Csomortányi "Karlendítő" Istvánt, amikor felhívtuk, ő azt mondta, hogy a Transindexnek nem hajlandó nyilatkozni, vélhetően azért, mert lapunk képviselte legvehemensebben azt az álláspontot, hogy magyarázatot kell adnia a róla készült, a pártelnököt náci karlendítéssel ábrázoló fotóról, amiért bocsánatot kell kérnie. Minden esetre az MPP testülete már meg is bízta az országos elnökséget azzal, hogy az egyesülés megvalósíthatóságának részleteiről lefolytassa a tárgyalásokat az Erdélyi Magyar Néppárttal.

Az nagy kérdés, hogy mennyire szabályszerű, ami történik

Először Salamon Zoltán, az MPP választmányi tagja Hargita megyei tanácsos jelezte közleményben, hogy a gyergyószentmiklósi választmányi ülés nem volt szabályszerű, hiszen kvórumhiányos volt. A szabályzatnak megfelelően 34 tagja van a testületnek (nemrég ez még 35 volt, de azóta kirúgták Gálfi Árpádot, a székelyudvarhelyi polgármestert).


Ebből 16 személy volt jelen, tehát nem volt meg a döntéshozatalhoz szükséges fele plusz egy arány. S bár azt hangoztatják, hogy bővült a választmányi testület, mert nő-, illetve ifjúsági szervezetet is létrehoztak aznap délután (!), így ennek képviselőivel többséget alkothattak, elvileg ezt nem tehetnék meg ennyire egyszerűen: Salamon Zoltán figyelmeztetett arra, hogy a párt alapszabálya szerin valóban létre lehet hozni a területi szervezeteken belül elkülönülten működő csoportokat, amelyek egy bizonyos szociális vagy szakmai réteg sajátos problémáival foglalkoznak, viszont ezek a csoportok a Párt Elnökségének, valamint az Országos Választmány jóváhagyásával jönnek létre, amiket itt még nem kaphattak meg, szóval nem szavazhttak volna.

“Ami a "bombasztikus" pártfúziót illeti, sajnos az a döntés is szabálytalanul született, egyrészt a korábban említett kvórumhiány miatt, másrészt mert az nem a Választmány hatásköre. Ebben az esetben az Alapszabály 57§ e) pontja szerint egyedül és kizárólag az Országos Tanács, vagyis a Kongresszus hozhat döntést. Nem mellékesen a tavaly november 24-i Országos Tanács határozatot fogadott el a párt identitásának megőrzéséről. Ezt csakis egy újabb OT Határozat írhatja felül!” -írja Salamon Zoltán

Ezen a választmányi ülésen mellesleg kizárták a pártból Biró Zsoltot, az egykori elnököt is. Mind ő, mind Salamon Zoltán benne volt abban a 22 fős csoportban, akik nemrég nyílt levélben kérték Mezei János elnök lemondását, többek közt arra hivatkozva, hogy szabálytalanul járnak el a kizárások esetében, kifogásolták az Erdélyi Magyar Ifjak elnökének, Sorbán Örsnek az ügyvezető elnöki kinevezését. A konfliktus a pártban akkor kezdett eszkalálódni, amikor szintén szabálytalanul - kizárták a székelyudvarhelyi polgármestert először a párt városi szervezetéből, majd az országosból is. Ennek az lett a vége, hogy Mezei János majdnem megbukott egy bizalmi szavazáson, amit maga ellen kért.

Biró Zsolt nem tudja, érdemes-e így a párban folytatni a szélmalomharcot

"Mezei János politikai vezetése az elmúlt tíz hónapban szabálysértések sorozatáról szól, alapszervezetekben, megyei szervezetekben folyamatosan áthágják a szabályzatot. A nagy kérdés, hogy párton belül érdemes-e folytatni ezt a szélmalomharcot, vagy valamilyen más módon próbáljuk megállítani Mezeit. Lehet bírósághoz is fordulni, mérlegelni kell a következő időszakban. Többen érintettek vagyunk, hiszen most már kizárási hullámon vagyunk túl, és nem kizárt, hogy lesznek újabbak a következő időszakban. Egy törpe kisebbség, Mezei János és baráti köre, leszalámizza a választmány tagjait, és újakat akar beemelni. Ez a bűvészmutatvány nem jött össze, és az a fajta gátlástalanság, amivel ország-világ elé tárják a szabálytalan döntéseiket, felháborító. Meg fogjuk beszélni a a csendes többséggel, hogy hogyan tovább" - mondta Biró Zsolt a Transindexnek.

Kérdésünkre, hogy miért tartja annyira rossz ötletnek az EMNP és az MPP egyesülését, hiszen valahol logikus is lenne, hogy két kispárt közös erővel léjpen fel, Biró azt mondta, hogy jelenleg "két megfelezett kispárt van, sőt az MPP-nek még a fele sincs meg". Szerinte viszont a jelenlegi néppárttal és annak elnökével közösséget vállalni politikai öngyilkosság. "El tudom fogadni, hogy minden társadalomban van egy réteg, talán öt százalék, amely a szélsőjobbra húz, de ameddig Csomortányi nem tisztázza magát például a karlendítős képével kapcsolatban, már ez a tény is elég kellene legyen ahhoz, hogy ne akarjunk vele politikai közösséget. De sokkal fontosabb azt, hogy megtartsuk az önálló politikai arculatunkat. Mégiscsak az a helyzet, hogy a 2016-os önkormányzati választásokat az MPP 15 polgármesterre zárta, az EMNP nullával. A Magyar Pogári Párt parlamenti párt tudott lenni, miközben a Néppárt kettészakadt. Akkor miért az a legfontosabb az elnöknek, hogy egy haldokló néppártot feltámasszon?" -tette fel a kérdést az elnök.

Biró azzal is alátámasztja álláspontját, hogy 2018 november 24-én az MPP Országos Tanácsa elsöprő többséggel erősítette meg a 2012-ben hozott egyes számú határozatot, amely az MPP szervezeti önállóságának sérthetetlenségét tartalmazza. A parlamenti képviselő szerint ezt az elvet szem előtt tartva az MPP úgy tudta eddig megőrizni függetlenségét és politikai arcvonalát, hogy közben növekedett is, több mandátumot szerzett mint bármikor korábban és parlamenti tényezővé vált a párt. „Ennek a politikának a sikerét maguk a választók igazolták vissza, sajnálom, hogy most ezek az eredmények veszélybe kerülnek” - állítja Biró.

A képviselő egyáltalán nem biztos benne, hogy az MPP-nek sikerül végrehajtani az egyesülést, mint ahogyan abban sem, hogy az EMNP-ben mindenki kapható lenne erre.

"Jelenleg is tagja vagyok az RMDSZ-nek, a párttörvény nem teszi lehetővé, hogy egyszerre két pártnak tagja legyen valaki, de mivel az MPP párt, az RMDSZ meg érdekvédelmi szövetség, ezért ebben a kérdésben nincs összeférhetetlenség. Ha Mezei Jánosék szerint megszűnt az MPP tagságom, az az RMDSZ-tagságomra nincs hatással. Ami pedig a jövőt illeti: a hídon akkor megyünk át, amikor a folyóhoz érünk" -mondta arra a kérdésünkre, hogy van-e esély arra, hogy az őt a listán parlamentbe juttató RMDSZ-ben folytassa.

A szabálytalanságokról szerettünk volna beszélni Mezei Jánossal is, de nem sikerült elérni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS