2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Okosítja a jelzőlámpákat és kedvezne a taxizásnak Kolozsvár

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2019. november 28. 11:26, utolsó frissítés: 14:08

Okos jelzőlámpákká alakítják át a hagyományos közúti jelzőket és tehermentesítő megoldásokkal is könnyítenék a forgalmat Kolozsváron, tudtuk meg Oláh Emesétől.


Az összes stoplámpát okos berendezésre cseréli a kolozsvári önkormányzat és a taxisok munkáját is megkönnyítené.

A kolozsvári okos jelzőlámpákról (amik az udvarhelyiekhez hasonló felépítésűek) keveset hallani, pedig nagy számban vannak jelen, és segítik a lakók mindennapjait azáltal, hogy lerövidítik a várakozási időt.

Oláh Emese alpolgármester arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy Kolozsvár Polgármesteri Hivatala nem csak az okos jelzőlámpák számát bővíti, hanem távlatilag – több szakaszban zajló munka során – az összes hagyományos villanyrendőrt lecseréli.

A következő időszakban 38 új okos jelzőlámpát helyeznek ki, így összesen 90-re emelkedik a Kolozsvár területén levő okosjelzőlámpák száma. A meglévő 52-ből 28-at augusztusban helyezték el főleg a Tordai-, a Kajántói- és a Szamosfalvi úton.


Oláh Emese kifejtette: minden okos jelzőlámpa szenzorokkal és kamerákkal van ellátva, hiszen az elsődleges szempont a forgalom biztonságossá tétele és a forgalom hatékonyságának növelése. A járókelők gombnyomással kérhetik a jelzőlámpa zöldre váltását, amennyiben át szeretnének kelni az úttesten. Egy nem túl forgalmas útszakasz esetében a jelzőlámpa nem vált át automatikusan, így az autósoknak nem kell a lámpánál vesztegelniük, ha senki sem szeretne átkelni az úton.

Oláh EmeseOláh Emese


Kolozsvár önkormányzata további intézkedésekkel is akadálymentesítené a forgalmat

Oláh Emese alpolgármester a Transindex megkeresésére azt is elmondta, hogy a városháza a forgalom megkönnyítése érdekében a közlekedési rendőrséggel is együttműködik.

A biciklisek által is használható, buszoknak fenntartott sávok eredményesnek bizonyultak, hiszen mintegy 10 km/h-val növelték a közszállítási eszközök átlagsebességét.

A közlekedési rendőrség és a helyi önkormányzat képviselőiből álló vegyes bizottság újabb akadálymentesítő intézkedések bevezetésével kísérletezik. A tesztprogram szerint a Pata (B-dul Nicolae Titulescu) utcában levő, fenntartott buszsávot az utassal közlekedő taxik is használhatják majd.

Amennyiben az intézkedés hatékonynak bizonyul, a többi buszsávra is kiterjedhet” – mondta az alpolgármester.

Hozzátette, a forgalom akadálymentesítése érdekében arra is odafigyel az önkormányzat, hogy a lehető legegyszerűbben találjanak parkolóhelyet az autósok.

Erre a célra már korábban létrehoztak egy okos parkolási rendszert, amely a Cluj Parking elnevezésű applikáció révén vehető igénybe. Az alkalmazás valós időben frissülő információkat nyújt arról, hogy a város parkolóiban hol érhetők el parkolóhelyek, segíti az autósokat az üres parkolóhelyek megtalálásában azáltal is, hogy az oda vezető útvonalat is megmutatja.

Emellett Kolozsváron városszerte vannak digitális kijelzők, amelyeken írja, hány üres hely van a környéken levő parkolóházakban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS