2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korodi Attila: bizonyos értelemben Csíkszereda sajnos még a 20. század derekán jár

Kulcsár Árpád kérdezett: Kulcsár Árpád 2020. március 06. 15:15, utolsó frissítés: 2020. március 09. 13:01

Lesz-a városnak strandja? Mi Ráduly Róbert legjobb tulajdonsága? Lesznek-e szociális lakások? Mi lesz a romákkal? Interjú a csíkszeredai polgármesteri székért induló Korodi Attilával.


Szombaton előválasztást tart az RDMSZ Csíkszeredában, ahol Ráduly Róbert Kálmán, a város 16 éve hatalmon levő polgármestere mérkőzik meg Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszterrel. Kérdéseinket mindkét jelöltnek elküldtük, és jeleztük, hogy amennyiben a megadott határidőig csak egyikük válaszol, úgy kénytelenek leszünk kizárólag az ellenfele válaszait közölni. Ráduly Róbert nem reagált megkeresésünkre.

Miért gondolja, hogy megfelelőbb lenne polgármesternek, mint ellenfele?

- Látnunk kell azt, Csíkszereda körül, de Csíkszeredában is a világ rohamosan változik. Ezekkel a változásokkal nem elég csak lépést tartani, fel kell zárkózni és fel kell készülni arra, hogy az új lehetőségeket a város javára tudjuk fordítani. Az elmúlt időszakban Csíkszereda nem tudta felvenni a versenyt korunk kihívásaival, lemaradt az újdonságokról, egy helyben toporgott. Úgy gondolom, hogy ezekben a kérdésekben sokkal korszerűbb, naprakészebb válaszokat tudok adni.

Másrészt, új megoldásokat és új perspektívákat kell adni Csíkszereda régi problémáira. Az új kihívásokra pedig közösen kell megoldásokat találnunk, ahhoz, hogy képzett és egészséges közösséggel tudjunk jövőt építeni. Sajnos azt kell mondanom, hogy sok régi probléma hosszú ideje megoldatlan, és ezek közül néhány negatívan befolyásolja a jelenkori kihívásokat. Eljött az ideje annak, hogy mindkét téren előre lépjünk, jövőre már túl késő lesz.
Úgy gondolom, mindkét szempontot figyelembe véve megfelelő vagyok a feladatra. Lendületet tudok adni a városnak, közösen élhetőbb jövőt tudunk teremteni Csíkszeredában.Az Ön értékelésében miről szóltak Ráduly Róbert polgármesteri mandátumai?

- Ráduly Róbert rengeteget tett a városért, polgármesterként sokat dolgozott. Ám sajnos néhány helyzetre nem talált megoldást. Csíkszereda fejlődött, de nem a megfelelő ritmusban. Mintha minden áron vidéki kisváros akart volna maradni. És ez talán a városvezető mentalitásából is eredeztethető. Eljött az ideje annak, hogy Csíkszereda szemléletmódot váltson és elhiggye magáról, hogy Székelyföld motorjává válhat. És persze, ne csak melegítsen, hanem el is induljon ezen az úton.

Mennyire modern, 21-ik századi város jelenleg Csíkszereda? Miben lehetne javítani?

- Bizonyos értelemben Csíkszereda sajnos még a huszadik század derekán jár. Vannak még leaszfaltozatlan utcáink és sok helyen hiányzik a közművesítés. Más szempontból azonban már átléptünk a 21. századba. Egyetemünk van, jól képzett fiataljaink, szakembereink. Magától adódik a következő lépés: digitalizálni kell. Ki kell használni a technológiai lehetőségeket, közel kell vinni az önkormányzatot a lakosokhoz, vállalkozókhoz. Szerintem a 21. században már nem csak az aszfaltozással kellene kampányolni.

A városlakókat jelenleg jelentősen foglalkoztatja a közbiztonság kérdése. Bár ez bizonyos szempontok alapján az önök vitájában is előkerült, több petíció is volt már ez ügyben. Mit tervez ezzel a kérdéssel kezdeni?

- Mielőbb működésbe kell helyezzük a helyi rendőrséget, illetve partnerséget kell kialakítunk az országos rendőrséggel. Javítani kell a közvilágítást és bővíteni kell a térfigyelő kamerarendszert. És arra kell biztatni az embereket, hogy ne hagyják szó nélkül a különféle eseteket. A városháza mindig a jóhiszemű emberek oldalán kell álljon.

Várható-e, hogy az önkormányzat szociális lakásokat építsen a következő négy évben?

- A szociális lakások hiánya egy valós probléma Csíkszeredában. Ezért, annak érdekében, hogy mielőbb tudjunk lépni ebben az ügyben, meggyőződésem, hogy két szálon kell elindulni. A gyorsabb út az, hogy a város rossz állapotú lakásait vásároljuk fel, majd ezeket felújítva szociális lakásokként tudjuk a csíkszeredaiak rendelkezésére bocsátani. Ezzel párhuzamosan egy hosszabb út, hogy az Országos Befektetési Társaságon keresztül új, szociális lakásokat építünk.

Állítólag sok a panasz, hogy a városvezetés részéről nagy a bürokrácia és ez megnehezíti a vállalkozók dolgát. Igaznak tartja-e ezt? Milyen lépésekkel lehetne ezen enyhíteni?

- Igen, ez igaz. Egyrészt a korábban említett digitális ügyintézés jelentősen könnyítené a dolgukat. Másrészt új adózási politikára van szükség, amely nemcsak a kisvállalkozásokat serkenti, de a nagyokat is bevonzza városunkba. Az önkormányzatnak sok eszköz van a kezében, de a legfontosabb, hogy ezeket egy jól körvonalazott koncepció alapján használja.

Vállalja-e, hogy a városnak lesz strandja a következő négy év végére? Hol és miből lehetne kivitelezni?

- Vállalom. Amint mandátumot nyerek, azt is megmondom, hogy miből. Vannak elképzeléseim. Hogy hol? A helyek adottak. Zsögöd, a „szeredai strand”, amelyet 2017-ben zárt be a város, pedig már az 1800-as években fürdő volt a helyén, az egykor „Ipic strandként” ismert Jégpálya-negyedbeli szabadtéri fürdőhely, amelyet 2013-ban zárt be az önkormányzat.

Várható-e, hogy amennyiben győz, kidolgoz egy roma felzárkóztatási stratégiát? Melyek lennének ebben a legfontosabb szempontok?

- A romakérdés egész Európában fejtörést okoz. Én azt vallom, hogy minden helynek megvannak a sajátosságai. Ezért helyi megoldások kellenek. A roma közösségnek más igényei vannak, mint az átlag városlakóknak. A kérdés összetett, ezért ma azt tudom vállalni, hogy szakemberek bevonásával még idén megtesszük az első lépést: az év második felében pedig felállítunk egy munkacsoportot, amelynek a stratégia kidolgozása lesz a feladata.

Milyen alapgondolatok mentén fejlesztené Ön a következő időszakban a város gazdaságát?

- A legfontosabb tényező ebben a folyamatban a következetes tervezés. Vállalkozói inkubátorházakat kell létesíteni, amely által megkönnyítjük a kis- és középvállalkozások fejlődését. Emellett pedig fel kell éleszteni a város ipari övezeteit: hasznosítsuk a város javára a romlófélben levő gyárnegyedet. Harmadrészt növelni kell a magánszférában a munkahelyek számát. Mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy 10 év múlva ne csak élhető, hanem versenyképes város is legyünk, ahova a fiatalok szívesen jönnek haza, mert vannak munkahelyek, mert lehet vállalkozni, mert működnek a gazdagság motorjai.

Fog-e költözni az élelmiszerpiac a következő négy évben?


- Igen!

Milyennek látja Csíkszereda kulturális életét mandátumának a végén, ha Ön lenne a polgármester?

- Újra van Csíki Jazzfesztivál, továbbra is évente sor kerül a Csíkszeredai Régizene Fesztiválra, az Ezer Székely Leány Napjára, de létrejöttek újabb fesztiválok, népzenei-, ifjúsági-, tömegsport-fesztiválok és az operahét is fesztivállá alakult. A Csíki Székely Múzeumban olyan országos, de akár nemzetközi kiállításokat tudunk majd megtekinteni, amelyek eddig elkerülték Székelyföldet. De el tudom képzelni azt is, hogy az országos ArtSafari összművészeti rendezvénynek legyen Csíkszeredában is bemutatója. A csíkszeredai képzőművészet továbbra is virágzik. Rengeteg színházi előadás van és a moziban minden nap van vetítés.

Mi az ellenfelének a legjobb tulajdonsága?

-A végtelenségig kitart a meggyőződései, nézetei mellett.

Mi az Ön legrosszabb tulajdonsága?

- Túlságosan szeretem a házi süteményt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS