2020. április 2. csütörtökÁron
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A nyilvánosság elé állt a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház két koronavírussal fertőzött orvosa

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. március 24. 17:17, utolsó frissítés: 2020. március 26. 13:11

Antal Árpád polgármester a közösségi médiában kérte fel azokat az egészségügyi dolgozókat, akiknek pozitív lett tesztje, hogy álljanak a nyilvánosság elé.


Update: Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke arról adott hírt a közösségi médiában, hogy Dr. Kese Réka is a nyilvánosság elé állt, mivel az ő tesztje is pozitív lett és bejegyzésében elmesélt a történteket.


----------------------------------------------------------------------------

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház karantén alá vont egészségügyi személyzetéből összesen öt esetben igazolódott be, hogy koronavírussal fertőzöttek. Egyikük most azért állt a nyilvánosság elé, hogy azok, akiket tudta nélkül esetleg megfertőzött, ne adják tovább a vírust másoknak – tájékoztatta a Transindexet megkeresésünkkor Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Dr. András Pál kedden írta ki Facebook-oldalára, hogy a vasárnap este levett minták eredményeit hétfőn, késő délután kapták kézhez és az övé pozitív lett.„Nagy valószínűséggel a múlt hét folyamán fertőződtem a kórház nőgyógyászati osztályán. (Az epidemiológiai ankét folyamatban). Enyhe lázon túl semmi egyéb tünetem nincs. Reggel óta értesítem azokat a személyeket, akikkel az utóbbi 14 napban kontaktusba kerültem. Megkérem, akit nem sikerült elérnem, 14 napig maradjon házi karanténban és amennyiben valamilyen tünetet észlel (láz, köhögés, stb.) hívja a DSP-t és kérje tesztelését. Ha bárki úgy érzi, hogy kérdése van állok rendelkezésükre. A fejleményekkel kapcsolatban folyamatos tájékoztatást adok” – írta Dr. András Pál.

Antal Árpád, a város polgármestere a közösségi médiában korábban arra kérte az egészségügyi személyzet azon tagjait, akiknek pozitív lett tesztje, hogy álljanak a nyilvánosság elé. Érdeklődésünkre ezt azzal indokolta, hogy bár ilyen esetekben készül egy epidemológiai ankét, azonban mivel az egészségügyi dolgozók nagyon sok személlyel kerültek kapcsolatba, ennek az elkészítése akár több napig is eltarthat. Ez pedig azt jelentené, hogy sokan mások is megfertőződhetnek. Ha azonban azok az orvosok, akikről bebizonyosodott, hogy fertőzöttek, vállalják a nevüket a nyilvánosság előtt – mint ahogy a keddi nap folyamán már az egyikük megtette –, ezáltal tudatják az érintettekkel még mielőtt az epidemológiai ankét hozzájuk is elérne, hogy jelentkezniük kell az illetékeseknél, otthon kell maradniuk, nem szabad másokkal kapcsolatba lépniük, nehogy mások is megfertőződjenek.

Másrészt a polgármester úgy véli, ha egy ilyen válsághelyzetben nem kommunikálnak nagyon interaktívan és nem jutnak el hiteles információk az emberekhez, akkor a szociális médiában felröppennek mindenféle hírek. Mint mondta, jelenleg 9 orvos neve fordult meg a közösségi médiában, „nyilván” nem lehet mind a kilenc eset igaz, és ez azt jelenti, hogy minimum négy orvos páciensei aggódnak fölöslegesen, mert nem tudják, hogy akkor tényleg az ő orvosuk-e az aki pozitív vagy sem. Ráadásul egy megyei kórház esetében áll fenn ez a helyzet, vagyis nemcsak Sepsiszentgyörgyöt, hanem az egész megyét érintheti.

A polgármester elmondta, hogy saját magából indult ki, és ha ilyen helyzetbe kerülne, akkor állítása szerint már csak azért is közölné a nyilvánossággal, mert nagyon sok emberrel kerül kapcsolatba, és mindenkinek tudnia kell a helyzetét, hogy ez a probléma fennáll.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az egészségügyi dolgozók esetében, a keddi nap során nyilvánosság elé álló egészségügyi dolgozóhoz hasonlóan ez az ő saját döntésük kell legyen, a jogszabályok értelmében csak önmagukat fedhetik fel, senki más nem teheti ezt meg.Mint korábban mi is megírtuk, a megyei sürgősségi kórház egy nőgyógyász szakorvosa március folyamán Ausztriában tartózkodott, hazatérte után folytatta munkáját egészen addig, amíg március 21-én kiderült, hogy Covid-19 vírussal fertőzött. Ezt követően a megyei szintű kórház szülészet-nőgyógyászat, neonatológia osztályát és a szülőszobát is karantén alá helyezték, az ott dolgozó 38 egészségügy személyzet mellett 39 páciens is érintett. Vasárnap 20 egészségügyi dolgozó tesztje negatív lett, hétfőn azonban a 14 negatív mellett négynek pozitív lett a tesztje, így eddig bizonyítottan összesen öten kapták el a vírust a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház dolgozói közül.

Update 2.: A kórház vezetősége az eset kapcsán hangsúlyozta, hogy amikor munkatársuk visszatért az országba (március 8-án), akkor még Ausztria nem volt sárga jelzéssel jelölve, azaz olyan helyként számon tartva, ahonnan hazatérve kötelezően otthoni elkülönítésbe kellett volna vonulni, és az orvosuk a kórház mellett a magánrendelőjében is végzett munkát, tehát egyáltalán nem biztos az sem, hogy Ausztriában kapta el a vírust. (Ausztria egyébként csak március 14-én került fel a sárga jelzésű országok listájára.)

Az egészségügyi személyzet mindaddig karanténban marad, amíg minden személyt megvizsgálnak. Az Ausztriából hazatért nőgyógyász szakorvos ellen eljárás indult.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS