2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Egyik orvos sem szándékosan kapta el a fertőzést és nem szándékosan kockáztatta páciensei épségét”

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. március 25. 18:08, utolsó frissítés: 2020. március 27. 10:39

A sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórházban terhesgondozáson résztvevő valamennyi háromszéki kismama koronavírus tesztelését is kérik a prefektustól az elöljárók.


A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház egészségügyi dolgozói közül többen névvel is vállalták a közösségi médiában, mások pedig telefonon értesítették a pácienseiket arról, hogy koronavírusos tesztjük pozitív vagy negatív lett. Összesen öt egészségügyi dolgozó tesztje lett pozitív az elmúlt napokban, ebből Dr. András Pál és dr. Kese Réka nőgyógyászok a Facebookon tudatták, hogy az övék pozitív lett.

Megkeresésünkre a kórház menedzsere, András-Nagy Róbert reagált az utóbbi napok történéseire, és elmondta, a médiában sok minden elhangzott, megjelent, azonban nem szabad elfelejteni, hogy azok a személyek, akik az öt érintett egészségügyi dolgozó valamelyikét választották, azért tették, mert tudták, hogy megbízható szakemberek, és most, amikor ezek az orvosok bajban vannak, akkor nem szép dolog ellenük fordulni.

A kórház menedzsere kihangsúlyozta, hogy egyik orvos munkatársa sem szándékosan kapta el a fertőzést és egyikük sem szándékosan kockáztatta páciensei épségét. Érdeklődésünkre, a korábban Ausztriában járt munkatársával kapcsolatban leszögezte, hogy annak ellenére "húzták rá a vizes lepedőt", hogy külföldről való visszatérésekor az orvosnak nem kellett lakhelyi karanténba vonulnia, mivel akkor Ausztria még nem volt rajta a sárga zónához tartozó országok listáján. Ezért teljesíthetett szolgálatot március 8-a és 18-a között.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy arról, hogy az orvos ellen eljárás indult volna, a kórház hivatalos értesítést nem kapott, ő is csak a sajtón keresztül értesült erről. Mint mondta, bár nem járványügyi szakember, kételkedik abban, hogy ennyi idő alatt bebizonyítható az, hogy ausztriai szabadsága idején fertőződött meg, és az is lehetséges, hogy azt követően kapta el, hogy az országba visszatért.
Kese Réka a városi és megyei önkormányzat vezetőinek felhívásához csatlakozva a Facebookon nyilvánosságra hozta, hogy tesztje pozitív lett, és elmesélte személyes történetét is, hangsúlyozva, hogy a vizsgálatok alapján a családjában senki más nem kapta el a vírust. A kórházmenedzser úgy fogalmazott ezzel a felkéréssel kapcsolatban, hogy a vélemények megoszlanak, de ő úgy látja, nem intézményvezetői hatáskörbe tartozik az, hogy az egészségügyi dolgozók a nyilvánosság előtt vállalják-e a nevüket vagy sem. Mindenkinek a saját belátására bízza ezt a kérdést.

Másrészről elmondta, hogy a közegészségügyi igazgatóság munkatársai már dolgoznak az epidemiológiai ankét összeállításán. Felvették és felveszik a kapcsolatot az érintettekkel, akik akár már előzőleg is betelefonálhatnak hozzájuk, hisz ebben az esetben konkrétan közlik, hogy mi a teendő. A koronavírussal fertőzött öt egészségügyi dolgozó is telefonhívásokat intézett, és a pácienseik közül felvették a kapcsolatot azokkal, akikkel csak tudták és amellett, hogy értesítettek őket, közölték velük, hogy mi a teendő: „Nem kell megijedni, de óvatosan kell kezelni a helyzetet” – tette hozzá.

A kismamák tesztelését kérik a prefektustól

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere beadvánnyal fordult Iulian Constantin Todor prefektushoz, amit azzal indokoltak, hogy március 22-től a kormány teljes hírzárlatot rendelt el a kórházakban, illetve a szükségállapot ideje alatt kizárólag a prefektusnak van joga szélesebb körű szűrést elrendelni.

Ezért a két elöljáró Constantin Todort, mint a Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság elnökét arra kérték, hogy azonnali hatállyal rendelje el a sepsiszentgyörgyi terhesgondozáson résztvevő összes háromszéki kismama tesztelését, akik a megyei kórházban az igazolt fertőzött személyekkel kapcsolatba kerülhettek.

A háromszéki tanácselnök kedd esti online sajtótájékoztatóján a Sláger Rádió értesülései szerint ezzel kapcsolatban elmondta, eddig a kórház szakszemélyzetét sikerült letesztelni, de ott vannak a páciensek is, akik aggódnak az esetleges fertőzöttségük miatt. Arra kérte fel a sepsiszentgyörgyi kórház menedzserét, hogy szervezzék meg azt, hogy minden vizsgálat, kezelés és szakellátás alatt lévő beteget értesítsenek, arról, hogy mi fog történni.Továbbá Tamás Sándor SMS-ben arra kérte a karantén alá került kórházi osztályok minden orvosát, hogy akiknek a koronavírus tesztje pozitív lett, vállalják nevüket a nyilvánosság előtt, mert másképp nincs mód pontosan tudni, hogy kinek milyen az eredménye.

A tesztelésekkel kapcsolatban András-Nagy Róbert elmondta még, hogy mindenki, akit szükségesnek ítélnek meg, kötelező módon tesztelve lesz, ezen belül a karantén alá helyezett osztályok dolgozói is. Elsősorban azok, akik közvetlenül kerültek kontaktusba a fertőzött személyekkel. Mint mondta, körülbelül 70-75 személyről beszélhetünk ezalatt, mert például azok az orvosok, akik ügyeleteztek ebben az időszakban, de nem érintkeztek azokkal a személyekkel, ők nem lesznek letesztelve, pedig a személyzethez tartoznak.

A tesztelési folyamatot már elkezdték, és annak függvényében, hogy milyen az eredmény, különböző eljárások vannak. Amennyiben valakinek pozitív a tesztje, ez a mostani protokollum szerint egyértelműen kórházi kezelést jelent. Azonban több információt a hírzárlat miatt nem árulhat el a további terveikről. Azt az elkövetkezendő napokban a prefektus által meghatározott keretek között összeállított sajtóközleménybe fogják ezt tudatni.

Arról is tájékoztatást kértünk, hogy hány lélegeztetőgéppel rendelkezik a megyei kórház, amely szükséges lehet a veszélyeztetett állapotban lévő koronavírus-fertőzötteknek. A kórház menedzsere elmondta, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban összesen 15 lélegeztetőgép áll a rászoruló betegek rendelkezésére. Részletekbe menően: 9 lélegeztetőgépük van állományban, kettő van raktáron, kettőt a kézdivásárhelyi kórház, egyet a baróti kórház és egyet egy magánkórház tud a rendelkezésünkre bocsátani.

Ugyanakkor Tamás Sándor a közösségi médiában arról számolt be, hogy a megyei tanács 2 millió lejt különített el az alárendeltségébe tartozó sepsiszentgyörgyi kórház számára, hogy az újabb lélegeztetőgépeket és a koronavírus helyben tesztelését lehetővé tevő berendezést (PCR) vásárolhasson, amit még szerinte ki fognak egészíteni a Kovászna megyei cégek és civil szervezetek adományaival is. Emlékeztetett, András-Nagy már múlt héten árajánlatokat kért a szükséges berendezések megvásárlására, azonosították a helyszínt is, ahova fel lehet szerelni egy koronavírus-tesztelő berendezést és egy egész laboratóriumot.

Nyitókép: Székely Hírmondó

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS