2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zűrzavar a határátkelőknél: az ingázók az otthoni elkülönítést kockáztatják?

Babos Krisztina Babos Krisztina 2020. április 01. 15:31, utolsó frissítés: 15:36

Úgy tűnik, nincs teljes összhang a határrendészeti és az egészségügyi hatóság között az ingázók határátlépése kapcsán. A Csanálos-Vállaj kishatárátkelőnél jártunk.


Sok az ellentmondás és a nem tisztázott információ, mióta ismét megnyitottak néhány román-magyar kishatárátkelőt a határ közelében lakó ingázók számára. Olyan személyekről van szó, akik egyik országban laknak (a határtól nem több, mint 30 km-re), viszont a másik országban van a munkavégzésük helye - emiatt a határok lezárása után különösen nehéz helyzetbe kerültek. Mint mi is megírtuk, a nem teljesen rögzített feltételek miatt sok esetben nem volt kiszámítható, hogyha valakit át is átengednek, otthoni elkülönítésbe kell-e vonulnia, vagy sem.

Kedden megpróbáltunk hát a helyszínen tájékozódni és azt tapasztaltuk, hogy a Szatmár megyei Csanálos-Vállaj átkelőnél nagyon gyér volt a forgalom. Egy Magyarországra igyekvő, várakozó autó utasai, István és Judit elmondták, nagyon örülnek, hogy két hét zárva tartás után ismét megnyitották az átkelőt. A magyarországi Vállajon élnek, és 20 éve működtetnek egy háztartási boltot Nagykárolyban, ezért nagyon rosszul érintette őket a határzár, mivel nem tudtak átjutni, pedig a kisbolt jelenti a megélhetésüket.

Az elmúlt két hétben az alkalmazottaik dolgoztak, őket viszont most kényerszabadságra küldik. A házaspár szerint az eladóik ezt nem bánják, mivel így megkapják a román államtól a bérük 75 százalékát anélkül, hogy bejárnának. Hozzátették: az alkalmazottaik félnek a vírus által terjesztett betegségtől, ezért örültek ennek a lehetőségnek. Mint elmesélték, ezentúl maguk árulnak majd a boltban, amelynek egyébként a forgalma kb. a felére esett vissza az elmúlt időszakban, és a nyitva tartást is le kellett rövidítsék.

A Szatmár megyei ingázók helyzetét azonban a csanálosi határnyitás nem, illetve csak részben oldotta meg, mivel az utazók többsége a Szatmárnémetihez sokkal közelibb Pete-Csengersima átkelőn keresztül közlekedett eddig. Az utóbbi években sok romániai vett Magyarországon házat, ahol harmadáron lehetett ingatlanhoz jutni – többségük azonban továbbra is Szatmárnémetiben dolgozott. (Hasonló helyzet alakult ki egyébként Nagyváradon is, ahol sokan a közeli Borsnál ingáztak napi szinten.) Számukra nem jelent megoldást a délebbre fekvő, kisebb átkelő, hiszen akár 150-200 kilométert is kellene kerülniük ahhoz, hogy bejárjanak dolgozni.


A csanálosi átkelőnél azt is szerettük volna megtudni, hogy a petei átkelőt korábban használók kerülnek-e erre, hogy átjussanak, azonban a határőrök határozottan közölték: semmiféle információval nem szolgálhatnak. Ahogy arra sem válaszoltak, hogy kockáztatják-e a karantént az ingázók, vagy sikerült már megfelelően tisztázni ezt a kérdést. Az egyik magyar határőr annyit azért elmondott: tudomása szerint az ingázókra nem vonatkozik a magyar tisztifőorvos csütörtöki rendelete, miszerint minden hazatérő magyar állampolgár orvosi ellenőrzésnek köteles alávetnie magát, és az eredmények függvényében vagy intézményes karanténba kerül vagy pedig otthoni elkülönítésbe.

Iulia Stan, a Máramarosszigeti Határrendészeti Felügyelőség szóvivője kérdésünkre elmondta: a két Szatmár megyei átkelő közül az egyiknél, a Pete-Csengersima átkelőnél jelenleg csak teherforgalom engedélyezett. A Csanálos-Vállaj az, ahol az ingázók is átjárhatnak, amennyiben felmutatják a munkaviszonyt illetve a lakhelyet igazoló szükséges dokumentumokat.

Az esetleges karanténintézkedésekkel kapcsolatban szerettünk volna érdeklődni a Szatmár Megyei Egészségügyi Igazgatóságánál is, ahonnan viszont a prefektúrához irányítottak tájékoztatásért. A Szatmár Megyei Prefektúra szóvivője, Georgiana Paduraru szerint viszont minden átkelőnél kell lennie egészségügyi személyzetnek, akik megvizsgálják az utazókat. Tehát az ingázókat is, és amennyiben lázasak vagy egyéb, koronavírus-gyanúra okot adó tünetet produkálnak, őket is otthoni elkülönítésre kötelezhetik.

Mint elmondta, az ingázókon kívül az elmúlt 24 órában öt személy érkezett Romániába a csanálosi átkelőnél, és mind az ötöt otthoni elkülönítésre kötelezték. (Ez természetesen nem csak a betegség gyanúja miatt lehetséges, mert amennyiben veszélyesnek minősített országból érkezik valaki, akkor továbbra is kötelező módon karanténba vagy otthoni elkülönítésbe kerül.)

A szóvivőtől azt is megtudtuk, hogy a petei átkelő sincs teljesen lezárva, továbbra is beutazhatnak Romániába a román állampolgárok, illetve azok, akik átutazóban vannak, például Lengyelország felé. Az előző 24 órában 13-an érkeztek itt, akik közül 8-at intézményes karanténba helyeztek abban a megyében, ahol laknak, 5-en pedig otthoni elkülönítésben kell töltsék a következő 14 napot.

Egyébként Peténél összesen 324-en utaztak be 24 óra alatt, a 13 hazatérő román állampolgáron kívül a többit a teherautók sofőrjei jelentik, akik nem karanténkötelesek (hacsak nem mutatnak koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket), illetve akikre speciális szabályok vonatkoznak e tekintetben. A petei átkelőnél Magyarország irányába csak magyar állampolgárok kelhetnek át, illetve a teherforgalom számára is nyitott az út.

Igyekeztünk képet kapni a Bihar megyei helyzetről is. Szijjáró Péter magyar külügyminiszter csütörtöki Facebook-bejegyzésében még az szerepelt, hogy megnyitják az Érmihályfalva-Nyírábrány, a Székelyhíd-Létavértes és a Nagyszalonta-Méhkerék átkelőket is. Érmihályfalva ugyanakkor a román hatóságok közleményeiben már nem is szerepelt.

Hogy mi a helyzet az érmihályfalvi átkelőnél, azzal kapcsolatban nagyon tanulságos lehet az egyik helyi újság írása, bár nem leszünk okosabbak tőle. A mihályfalvi átkelő a román határrendészeti szolgálat Trafic Online térképén úgy szerepel, mint ahol március 14. óta teljesen fel van függesztve az átkelés lehetősége.

Trafic online térkép, az aktuális helyzettelTrafic online térkép, az aktuális helyzettel


A Nagyvárad mellett lévő, Bors-Ártánd átkelő működik, azonban nem szerepel azok között, ahol az ingázók számára lehetővé tették a kedvezményes átkelést, a Krónika napilap viszont úgy tudja, ez mégis lehetséges. A lap beszámolói szerint egyébként itt volt a legtöbb félreértés, több ingázó nem mert múlt pénteken útnak indulni Magyarországról Nagyvárad felé, mert azt mondták nekik a határőrök, hogy hazafelé esedékes, hogy karanténba kerülnek.

Érdeklődésünkre Laura Bondar, a Nagyváradi Határrendészeti Felügyelőség szóvivője nem adott konkrét választ, hanem figyelmünkbe ajánlotta a közleményeiket - ahol viszont nem szerepel Bors a kishatárforgalmi átkelők között. Javasolta továbbá, hogy ha kíváncsiak vagyunk a zűrzavar okára, érdeklődjünk az egészségügyi hatóságnál. Annyit azonban elárult, hogy például a román egészségügyi hatóság otthoni elkülönítésre kötelezte hétfőn éjjel annak az autónak a sofőrjét, aki napi szinten hord újságokat (például a Bihari Naplót) az egyik debreceni nyomdából.

A székelyhídi és a szalontai átkelők a román határrendészet Trafic Online aktuális információja szerint nyitottak az ingázók számára, de csakis nekik, egyébként zárva vannak március 14. óta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS