2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fény az alagút végén: körvonalazódni látszik végre az idei tanév lezárása?

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. április 08. 14:20, utolsó frissítés: 2020. április 14. 09:46

Eddig a pedagógusok nem adhattak jegyeket, nem vehetettek fel új tananyagot, ami az oktatók körében bizonytalanságot okozott, véli Ferencz-Salamon Alpár RMPSZ alelnök.


Monica Anisie tanügyminiszter kedd délután bejelentette az oktatási rendszer egészét érintő vízióját, amelyből részben kiderült, hogy mi az elképzelése az iskolai tanév szerkezetéről, mikor lehet érettségit, illetve képességfelmérő vizsgát szervezni a nyolcadikosok számára. Ahogy az is, hogy mi az, amit a diákoktól számon kérhetnek a pedagógusok a tananyagból. Azonban, bár sok téma felmerült, még mindig sok kérdőjel maradt, amelyekről Ferencz-Salamon Alpárral, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) alelnökével beszéltünk.

Mint tőle megtudtuk, a tanügyminiszter által elmondottak, sok szempontból összefüggtek az RMPSZ hétfőn leküldött javaslatcsomagjával. A szakmai alelnök a Transindex megkeresésére erről még a bejelentés előtt azt nyilatkozta, az RMPSZ a lehetőségekre koncentráló forgatókönyvet javasolt és juttatott el a tanügyminiszterhez. Amennyiben ott ezt elolvassák, a beadvány szerinte nagy mértékben fogja segíteni az oktatási rendszert, például a pedagógusok tudni fogják, hogyan járjanak el az osztályaik, tanítványaik érdekében.

Ebben a beadványban, amiről itt írtunk, az RMPSZ többek között azt javasolta a tanügyminisztériumnak, hogy készítsen el egy oktatási eljárásokat tartalmazó dokumentumot és küldjék ki azt oktatási intézményekhez. Ez kínáljon konkrét és teljes forgatókönyvet az oktatói-nevelői folyamat újraindításának lehetőségeiről, és amely pontos és átlátható stratégiákat tartalmaz a II. félév és a 2019-2020-as tanév lezárását, illetve a cikluszáró vizsgák megszervezését, valamint a nyári vizsganaptár alakulását illetően.

Azt nem tudni, hogy a tanügyminiszter bejelentéseit mennyiben befolyásolta az RMPSZ javaslatcsomagja, azonban kedd délután Monica Anisie sajtótájékoztatót tartott, és mint írtuk, leghamarabb május 16-ra jósolta a tanév iskolai teremben történő folytatását. Bővebben kifejtette a próbavizsgák elmaradásáról szóló nyilatkozatát is, amit tervei szerint a pedagógusok gyakorlótesztekkel fognak pótolni. Ugyanakkor kiderült, hogy a pedagógusok csak a március 11-ig leadott tananyagot kérhetik számon a diákoktól. A júliusra szervezett 8. osztályosok képességvizsgájának és 12. osztályosok érettségijének tételei között pedig elvileg nem szerepelhet második félévre tervezett tananyag.


Ferencz-Salamon Alpár, RMPSZ alelnökFerencz-Salamon Alpár, RMPSZ alelnök


Ferencz-Salamon Alpár a bejelentést követő megkeresésünkkor úgy vélte, a tanügyminiszter végre azokról konkrétumokról beszélt, amire az oktatási hálózat már régóta várt és számított.

Eddig ugyanis a pedagógusok nem adhattak jegyeket, nem vehetettek fel új tananyagot, ami az oktatók körében bizonytalanságot okozott, hisz kérdésessé vált ezek miatt is, hogy milyen tevékenységet lehet végezni a különböző online foglalkozások alatt. A mostani bejelentések által azonban a pedagógusok már tudják, hogy milyen tananyagot kérhetnek, és mi az, ami nem kell a különböző értékelések alkalmával, mint a féléves vizsga, dolgozat.

Az alelnök úgy látja, a pedagógusok szövetsége minden további nélkül pozitívnak értékeli a tanügyminiszter által elmondottakat, viszont kíváncsian várják a további részleteket is, miniszteri rendeletbe foglalva, hogy a pedagógusok pontosan láthassák, melyek azok a tananyagok, amiket a tanügyminisztérium kér, mert ahány iskola, annyiféleképpen haladtak a tananyaggal. Ez az elkövetkezendő időszakban egyfajta naptárként szolgálja majd a pedagógusokat, akik eddig a rendkívüli állapotban a tevékenységek tartalmát illetően – a hirtelen jött digitális oktatás miatt is – csak a sötétben tapogatóztak.

Az RMPSZ egyébként úgy vélekedik, hogy május folyamán még nem lesz újrakezdés a közoktatásban. Ők ezt legkorábban június 1-jére becsülték, ami Ferencz-Salamon szerint bizonyos szemszögből összefügg azzal is, amit a tanügyminiszter mondott, hisz ahhoz, hogy júliusban szervezzék meg az érettségi vizsgát, ahhoz hamarabb kell megszervezni a nyolcadikosok szintfelmérőjét.

Mi az, amit a diákok a próbavizsgák elmaradásával veszítenek?

A szakmai alelnököt a próbavizsgák elmaradásáról is kérdeztük, ennek kapcsán elmondta, hasznosak voltak a próbavizsgák, de nem nélkülözhetetlenek: vannak diákok, akik semmit nem veszítenek ezzel, mert egyrészt amúgy sem érdekelte őket és nem is volt számukra fontos, mert annyira magabiztosan tudják, hogy mit, hogyan tanuljanak, hogy nem lett volna szükségük erre a próbavizsgára.

Azonban vannak olyan diákok is, akik a pótvizsgák elmaradásával, saját elvárásaikhoz képest sokat veszíthetnek, mert leginkább ezen valós vizsgakörülmények között tudták felmérni magukat az adott tantárgyból, és később jobban tudtak teljesíteni.

A Ferencz-Salamon Alpár által igazgatott József Attila Általános Iskolában a próbavizsgák hagyománya tizenöt éves múltra tekint vissza, és az igazgató meg van győződve arról, hogy amikortól a „face to face”, iskolai helyszínű órák ismét zöld utat kapnak, ők is és hozzájuk hasonlóan több tanintézményben meg fogják szervezni a tanügyminiszter bejelentése ellenére (természetesen a fennmaradó idő függvényében) a próbavizsgákat.

Az RMPSZ szakmai alelnöke érdeklődésünkre, hogy ezt az RMPSZ javasolni fogja-e az iskolák vezetőségének és a pedagógusoknak, hozzátette, a pedagógusok szövetsége nem szeretne gyakorlati kérdésekbe beleszólni, mert a pedagógusok el tudják az alapján dönteni, hogy mivel néznek szembe, amikor bemennek egy adott osztályterembe, legyen az 8. vagy 12. vagy bármilyen osztály.

Mint mondta, azt a világot éljük, amikor a rendszeren kívüli, belüli vagy melletti érdekeltségétől függően mindenki valamit ajánl a pedagógusoknak. „A pedagógusok tudják, mi a dolguk és milyen szükségletei vannak a tanítványaiknak, az osztályuknak, az iskoláiknak, és mi egyetlen egyet szeretnénk javasolni: hogy a körülmények ellenére a meggyőződéseik mentén végezzék a munkájukat a diákok tanulmányi előremenetelének biztosítása érdekében, vagyis amit már eddig is tettek és tesznek” – hangsúlyozta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS