2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kétszázezres tömeg tüntet az ukrán ellenzéki jelölt mellett Kijevben

S.Z. 2004. november 23. 19:40, utolsó frissítés: 19:34

Oroszországon és az általa támogatott elnök-jelöltön kívül mindenki úgy tartja: grandiózus választási csalás történt Ukrajnában. A választási bizottság szerint Janukovics nyert – mi történik ezután? A latolgatások már folynak.

A legfrissebb hírek szerint

Viktor Juscsenko ellenzéki államelnök-jelölt bejelentette győzelmét, miközben a kétszázezer tüntető az ukrán parlament elé vonult – itt közben nem jött össze a rendkívüli ülés megtartásához szükséges kvórum.

Az Associated Press szerint az ellenzéki kampány-iroda nemzetközi elismerést kér Juscsenkónak, ugyanakkor polgári engedetlenségre buzdítja az ukránokat. Vlagyimir
Putyin orosz elnök gratulált

a Kremlhez hű eddigi miniszterelnök győzelméhez. Az exit poll felmérések még Juscsenko győzelmét vetítették előre. Hétfőn az ukrán választási bizottság három százalékpontos különbséggel Viktor Janukovics jelenlegi kormányfőt hozta ki győztesnek a vasárnapi, második forduló után. Janukovics a szavazatok 99,38%-ának megszámlálása után a voksok 49,42%-át tudhatta magáénak. Ellenfele, a Nyugat-barát Viktor Juscsenko 46,7%-ot kapott.

Korábban didergő és narancssárga ellenzéki bannereket szorongató fiatal lányok, idősödő párok gyűltek össze a kijevi Függetlenség térre – jelentette a Reuters helyszíni tudósítója. Ugyanitt élő rockzene ment, az egyetemisták buliztak.

Narancsszínben tüntetnek Kijevben az ellenzékiekNarancsszínben tüntetnek Kijevben az ellenzékiek


A tömeg százezres nagyságúra dagadt, amikor kiderült: a hivatalos eredmények szerint Viktor Janukovics jelenlegi, Moszkva-barát miniszterelnök nyerte az elnökválasztásokat.

A közelben lakók takarókat és ennivalót osztogatnak azoknak, akik a téren tervezik tölteni az éjszakát – más fiatalok narancsot, kávét és teát osztogatnak. A legelszántabbak sátortábort vertek: ez még a szovjet időkből fennmaradt ellenzéki szimbólum. A sátrakon


"Az igazságot akarjuk",

valamint "Le a hazugságokkal" feliratok olvashatók. Csak egy maroknyi rendőr vigyáz, hogy az ellenzéki tüntetéseken megszokott rendbontások ne forduljanak elő, bár az a pletyka járja, hogy a közeli utcákon rendőrökkel teli buszok várakoznak.

A szvetterben felszólaló Juscsenko azzal tüzelte a tüntetőket, hogy a rendőrség az éjszaka folyamán fel akarja számolni a sátortábort. Ugyanakkor arra kérte a tömeget, vonuljanak a parlament elé, ahol soron kívüli ülésen tárgyalnak majd a választásokról.


Viktor Juscsenko Viktor Juscsenko
Latolgatásokkal teli az európai sajtó:

a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint kétségtelen, hogy a választásokon szabálytalanságok történtek. Megjegyzi, hogy személyesen Putyin orosz elnök is beavatkozott.

Európa számára Ukrajna geopolitikai szempontból fontos: ugyanis nem mindegy, hogy a hatalmas ország a demokrácia és a piacgazdaság útjára lép, vagy pedig orosz befolyás alá kerül. A Libération is Kreml által irányított győzelemről ír. "Az ukrán narancs-forradalom vérpirossá válhat" – figyelmeztet a francia lap.

A svájci Le Temps szerint világos, hogy Ukrajnában az utóbbi évek leglátványosabb szavazat-hamisítása folyt. A Népszabadság a kárpátaljai magyarokért aggódik, ugyanakkor figyelmeztet: Magyarország gáz- és olajellátásában is Ukrajnától függ. A szlovák Pravda szerint voltaképp két Ukrajna létezik – mindkettőt saját Viktora vezeti. Az ellenzéki Ukrayina Moloda szalagcíme:


"Ne adjuk gengsztereknek Ukrajnát".

"Engedjétek meg, hogy védelmünkbe vegyük választásunkat" – írja, máshol: "az államelnököt válasszuk, ne maffiózók jelöljék ki." A kormánypárti Den szerint Ukrajna nagyon komoly politikai krízis fele halad.


Viktor JanukovicsViktor Janukovics
Különböző szcenáriók is születőben vannak a hétfőn kezdődött tüntetés kimeneteléről:

– Janukovics végül leteszi az esküt, Juscsenko hívei egy idő után hazamennek a hideg miatt

– A parlament – ahol egyik fél sem bír többséggel – aggodalmát fejezi ki a szavazás eredményei miatti tiltakozó-akciókkal kapcsolatban. Azonban mivel a törvényhozásnak nincsen jogi alapja egy választás semmissé nyilvánítására, így Janukovics marad.

–A parlament összeül, de nem jut semmire. A tüntetők válaszképp megpróbálnak néhány kijevi kulcsfontosságú pontot elfoglalni, és emiatt összetűzésbe kerülnek a biztonsági erőkkel.

– A biztonságiak szétverik a tüntetést. A mandátuma végén tartó Leonyid Kucsma ukrán elnök szükségállapotot rendel el, melyhez azonban a parlament jóváhagyása szükséges. Kucsma továbbra is elnök marad, az alkotmány tiszteletben tartását garantálandó.

– Nyugat-Ukrajna (ahol Juscsenko hívei vannak nagy többségben) valamilyen fajta autonómiát kiált ki, és nem ismeri el elnökként Janukovicsot.


A nemzetközi politikai élet is felszisszent:

"az Egyesült Államok aggódik az ukrán választások miatt. Amennyiben bebizonyosodik, hogy csaltak, akkor újra kell értelmeznünk az Ukrajnával való kapcsolatunkat. (…) Nem az a kérdés, hogy egyik vagy másik jelölttel tartunk. Mi a demokratizálás folyamatát támogatjuk." – mondja Adam Ereli amerikai külügyi szóvivő.

"Nem fogadjuk el ezeket az eredményeket, mivel úgy gondoljuk, azokat hamisították. Úgy döntöttünk, hogy az uniós elnökség az EBESZ-szel együtt meghatározza a következő lépéseket az ukrán hatóságoknál, mivel arra kérjük őket: vizsgálják felül a választásokat és azok eredményeit." – Bernard Bot dán külügyminiszter, miután az uniós külügyi tárcavezetőkkel tárgyalt.

Alekszej Gromov, Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtófelelőse az orosz elnök Janukovicshoz intézett szavaiból idéz: "Nehéz, de nyílt és becsületes küzdelem volt. Az eredmények meggyőzőek."

Forrás: BBC, Reuters, CNN

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS