2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Botrány az RMDSZ-ben

fordította: Koros-Fekete Sándo 2001. október 04. 15:34, utolsó frissítés: 15:34

Markó Béla és társai azt állítják, hogy Tőkésnek "tudathasadásos megnyilvánulásai" vannak


[Curierul Naţional, 21.01.2001] A Szövetségi Képviselők Tanácsának szombati, marosvásárhelyi ülése újra felszínre hozta a Markó Béla csoportja és az egyre erősödő ellenzék, a (Tőkés László pártján álló) Toró T. Tibor vezette Reform Tömörülés közötti vitákat. Ahogyan azt már megszoktuk, az RMDSZ vezetősége kijelentette, hogy a választások látványos sikert hoztak, míg Markó ellenlábasai arról beszéltek, hogy tulajdonképpen egy "román politikai asszimilációról" van szó.

Az SZKT szószékéről elhangzott számos vád és visszavágás, ami arra késztette Tőkés püspököt hogy kijelentse: "a magyarok a magyarok ellen szövetkeznek és a magyar történelmi egyházak egymás ellen harcolnak". Ezúttal elmondhatjuk, hogy a Frunda György, Takács Csaba és Borbély László alkotta csapat gyakorlatilag hatástalanította Tőkés püspököt, akit nagyon kis mértékben támogattak reformpárti társai. A Tőkést illető jelzők közül nem hiányoztak olyan elnevezések, mint a "politikai inkvizítor" avagy "tudathasadásos megnyilvánulású személy". A tiszteletbeli elnöknek felrótták azt a tényt is, hogy visszautasította a Szövetség kampányában való részvételt. Tőkés azonban visszautasította a vádakat és kijelentette, hogy mindig is támogatta az RMDSZ-t, viszont azt kérte a Szövetségtől, hogy "kezdettől fogva határolja el magát az RTDP-vel való bármilyen együttműködési lehetőségtől".

Az ifjúsági szervezet felfüggeszti önmagát
A két csoportosulás közötti nézeteltérések ellenére a csúcspont az volt, amikor nem igazolták a Magyar Ifjúsági Tanács húsz mandátumát, amely 15 százalékot képvisel a "miniparlamentben". A Takács Csaba – a Szövetség ügyvezető elnöke – által felhozott, a MIT-mandátumok igazolását meggátló okok – a fiatalok szerint – "egyenesen gyermetegek" voltak. Az SZKT álláspontjával – mely alól kivételt képez a Reform Tömörülés – szembeni tiltakozásként a MIT húsz képviselője megvádolta a "Markó-csoportot", önként felfüggesztette részvételét és elhagyta a termet.

Markó Béla azonban azt nyilatkozta, hogy nem minden fiatal tiltakozott. Bár egyesek felvetették, hogy az RTDP-vel kötendő egyezség "gumiból van", az SZKT elé terjesztett változatot csupán kilenc tartózkodás mellett fogadták el – tartózkodtak a reformisták, akik kitartanak amellett, hogy nem tudják, mit ígért az RMDSZ az RTDP-nek. Frunda György kijelentette, hogy az RMDSZ két hét alatt kiharcolta mindazt, amit nem volt képes megszerezni négy év alatt, amíg kormányon volt. "Az RTDP nem azért nyílt meg előttünk, mert most jobban szeret minket, mint tíz évvel ezelőtt, hanem azért, mert a kisebbségi politika része az európai integrációs programnak."Valamennyi vezető és tisztségviselő iratcsomóját átvizsgálják
Takács Csaba ezzel szemben sokkal lényegretörőbb volt: "Tény, hogy a magyar nyelv majdhogynem hivatalos nyelvvé vált a közigazgatásban. Nem számít, hogy egy asztalnál fogunk ülni az RTDP-vel, hiszen Magyarország is egy asztalhoz ült a Trianonban részt vett országokkal." Markó Bélához hasonlóan biztosította az SZKT tagjait arról, hogy "kérlelhetetlenek leszünk valamennyi kérdésben" és hogy "törekedni fogunk a szélsőségesek elszigetelésére, mivel az NRP-nek megvannak az emberei az RTDP-n belül". Egy másik, Marosvásárhelyen meghozott határozat vonatkozik arra, hogy átvizsgálják valamennyi RMDSZ-tag iratcsomóját, akik a vezetési struktúrákban vesznek részt, a parlament tagjai, illetve a közigazgatás tisztviselői (legalább tanácsosi szinten), a Szekuritátéval való esetleges együttműködésükkel kapcsolatban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS