2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ma kezdődik a skóciai G8-csúcs

szerk. 2005. július 06. 12:23, utolsó frissítés: 12:19

Évi 913 eurót ad az EU minden szarvasmarha után, az afrikai országok lakójára 8 euró segély jut.

Afrika nyomorának enyhítése és a globális felmelegedés a fő témái a nyolc vezető ipari hatalom (G8) skóciai csúcstalálkozójának, melynek az Edinburgh-tól északra fekvő Gleneagles kisváros kastélyszállója ad otthont.

A brit kormány javaslatot tett a főleg Afrikának szánt segélyek öt éven belüli megkétszerezésére – hozzávetőleg évi 50 milliárd dollárra emelésére – és a legszegényebb, eladósodott országok adósságának 100%-ig terjedő leírására, de a többi G8-ország részéről nem egyértelműen lelkes a fogadtatás.

Maga a legfőbb kezdeményező, Gordon Brown brit pénzügyminiszter is elismerte: a szegénység leküzdése egy életre szóló feladat, egyetlen értekezlettel nem lehet megoldani a problémát. Szavait a Make Poverty History (Adjuk át a múltnak a szegénységet) nevű, idén alakult, 400 tagszervezetből álló nemzetközi szegénységellenes koalíció is alátámasztotta, melynek összeállításában az áll: naponta 800 millió ember fekszik le éhesen, a jelenlegi ütem alapján 130 évet venne igénybe az éhezés globális felszámolása.A csoport kimutatása szerint az Európai Unió évente 913 euró támogatást ad a gazdáknak minden egyes szarvasmarha után, ugyanakkor a Szaharától délre fekvő afrikai országok egy-egy lakójára


átlagosan évi 8 euró EU-segély jut.

Az afrikai államok Líbiában összeült képviselői várhatóan adósságaik teljes eltörlését kérik majd a G8-aktól – ez az összeg 350 milliárd dollárra rúg az eltörölni tervezett 40 milliárd helyett. Továbbá a Nyugattal való kereskedelmet ösztönző intézkedések foganatosítását kérik majd. A közös nyilatkozatban az afrikai vezetők elkötelezik magukat, hogy jobban fogják kormányozni a kontinens országait, valamint átláthatóságot ígérnek.

„Együttműködési tervre van szükség közöttünk és a többiek között. Ne kolduljunk a fejlett országok ajtója előtt, mivel így rosszat okozunk Afrikának” – mondta Mohammed Khadafi líbiai elnök.

Úgy tűnik, a G8-ak már a csúcs előtt megegyeztek Afrika ügyében, így el lesznek törölve a kontinens egyes adósságai, és segélyeket folyósítanak majd a fekete kontinensnek. Azonban nem lehet ilyen egyetértésről beszélni a kereskedelem, valamint a klímaváltozás ügyében. Ez utóbbi


nem ígér gyors előrelépést.

George Bush amerikai elnök már jó előre közölte az egyik brit kereskedelmi tévének adott interjújában, hogy az Egyesült Államok továbbra sem akar hallani a kiotóihoz hasonló, a károsanyag-kibocsátás csökkentését globálisan és tételesen előíró egyezségről, mert az "tönkretenné" az amerikai gazdaságot.

A csúcs előtt nyilatkozó környezeti szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy lassan a kínai gazdaság válik a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátójává, sőt ez bizonyos szennyezőanyagok esetében már meg is történt. Az évente 9%-al – vagyis az 1% körüli növekedésű euróövezethez képest szinte fénysebességgel – növekvő kínai gazdaság áramigényének 95%-át az országban működő 30 ezer szénbánya termelésével fedezik; a világ húsz legszennyezettebb városa közül 16 Kínában van.


A kínai gazdaság olajfelhasználása

is meredeken emelkedik: 1994 és 2004 között megkétszereződött, jelenleg a napi 6 millió hordót is eléri, amivel a 20 millió hordós fogyasztású Egyesült Államok mögött a második helyen áll. Londoni elemzők szerint a 60 dollár körül mozgó szabadpiaci olajár egyik fő oka az olthatatlan kínai olajszomj, melynek kielégítéséhez a lehetséges többletkapacitások teljes kiaknázása sem lenne elegendő.

Úgy tűnik, a G8-ak már a csúcs előtt megegyeztek Afrika ügyében, így el lesznek törölve a kontinens egyes adósságai, és segélyeket folyósítanak majd a fekete kontinensnek. Azonban nem lehet ilyen egyetértésről beszélni a kereskedelem, valamint a klímaváltozás ügyében. (bbc/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS