2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó és Tőkés: éles pengeváltás, némi párbeszéd

S. G., K. A. 2005. július 22. 18:53, utolsó frissítés: 18:37

#b#[háttér]#/b# Jöttek, vitáztak és ennyi. Mi történhet a kulisszák mögött?


Némiképp ironikus helyzet, hogy az ellenzéki körökben sokszorosan kritizált Markó Bélának kell elfogadnia a szabadegyetem szervezőinek meghívását ahhoz, hogy felfele törjön a vitadélelőtt és általában a rendezvény hangulata.

Az RMDSZ középutasságot propagáló elnökének jelenléte azt bizonyítja, hogy legalább a vita szimulákrumára szükség van ahhoz, hogy a résztvevők úgy érezzék, élményben részesültek.


A nemhivatalos fogadóbizottság eltünteti a magasrangú vendégek elől a saratA nemhivatalos fogadóbizottság eltünteti a magasrangú vendégek elől a sarat


Az élményből Markó is megkapta a neki járó részt, hiszen páran szervezett spontaneitással füttyel méltányolták előadásának felkonferálását. (Egyesek talán azt fogják mondani, mindenki kórusban fütyült, mások azt, hogy volt egy részeg hülye, akinek akkor jutott eszébe Omegát dúdolni – a hangfelvételt itt lehet meghallgatni.)

Szilágyi Zsolt ülésvezetőnek köszönhetően azonban Markó hamarosan zavarmentesen képviselhette politikai nézeteit.


A Fidesz barátságos semlegessége

Markó jelenléte azonban csak Tusnádon számít nagy visszatérésnek, hiszen Tőkés Lászlóval, a 2003 január végén kizárt tiszteletbeli elnökkel már tavaly októberben Kolozsváron helyreállították a legalábbis felületes beszélő viszonyt, bár láthatólag sem akkor, sem most nem tudták meggyőzni egymást semmiről.

Tőkés László, Markó háta mögül lekapvaTőkés László, Markó háta mögül lekapva


Az Orbán-rezidencián folytatott – jólértesültek szerint jó hangulatú – múlt heti Markó-Orbán borozgatáson megállapodás született arról, hogy Markó hajlandó helyzetbe hozni néhány embert, ehhez viszont kellene a fideszes "barátságos semlegesség" a romániai előrehozott választások kampányidejében.

Az Orbán-Markó megbeszélésről csak egy semmitmondó RMDSZ-sajtónyilatkozat született, ennek ellenére mindkét oldal azt közli, hogy az elszívott békepipa füstjében egymásra talált a két, egymástól többszörösen megbántott vezér.

Ezzel kapcsolatban annyit fűznénk még hozzá, hogy a ma délutáni Fidesz-RMDSZ csúcson Tusnádon Markó, Kelemen Hunor és Toró Tibor, másrészt Orbán, Martonyi és Szilágyi Zsolt vesz részt.

Mindeközben Szász Jenő, az MPSZ elnöke sebeit nyalogatja és megpróbál SMS-kapcsolatban maradni Kövér Lászlóval, aki a kiadott programtól eltérően az idén nem tisztelte meg részvételével a tusnádi szabadegyetemet.

Igen, ő valóban az RMDSZ elnöke!Igen, ő valóban az RMDSZ elnöke!


Visszatérve a Markó-Tőkés vitadélelőttre

Az egymás meggyőzését igénylő elvárásnak nincs is sok empirikus alapja, hiszen azt, amit Markó az autonómia felé vezető kis lépések politikájának láttat, az Tőkés szerint tipikusan romános politizálás, amelynek végeredménye, hogy mire sikert ér el, arra a demográfiai vészhelyzet miatt az erdélyi magyarok mind egy szálig elfogynak.

Ami a délelőtti szereplést illeti, Tusnádon Markó volt a higgadtabb, beszédét érveléstechnikailag jobban kitalálta, az egy szövegegységre eső üzenetek száma viszonylag magas volt, és az euroszkepticizmus ellen érvelve egyszerre tartott távolságot és közelséget a jelenlevő fideszes politikusoktól.

Tőkés viszont maximálisan ki tudta használni, hogy ezen a helyszínen hazai közönség előtt lép fel. Beszédét számos idézettel tűzdelte meg, röpködtek a bonmot-k és saját erkölcsösségére vonatkozó, közvetett és közvetlen utalások.

Markó okosabb volt, Tőkés viszont a tőle megszokottnál lazább és szellemesebb. "Viki magyarból" az első sorból élvezhette a parádét. Micsoda mázlista!

Akik nagyon figyelnek: Gál Kinga és Orbán ViktorAkik nagyon figyelnek: Gál Kinga és Orbán Viktor


Kőkorszaki ellentétek

De ami az üzeneteket illeti, Markó és Tőkés krédója alig változott a 90-es évek óta. Csak az a különbség, hogy akkor a püspök azokat kritizálta hasonló lendülettel, akik tárgyaltak Bukaresttel (ők voltak az ún. Neptun-csoport), most meg azokat az RMDSZ-eseket, akiknek ott is van az irodájuk.

Úgy látszik, Tőkés kiszorítása, ezáltal a viták és az ellenzék kiköltöztetése az RMDSZ-ből, illetve a tavalyi választási helyzet – merthogy nem volt száz százalékosan biztos az RMDSZ bejutása a parlamentbe – vezetett el ahhoz, hogy a két politikai ikon együttesen tűnt fel a színen 2003 októberében Kolozsváron.

Markó közvetett sikere akkor abban állt, hogy elkerülte, hogy hívei előtt Tőkés az RMDSZ listáinak leszavazására célozgasson. A maga oldaláról a püspök-politikus azzal nyert, hogy Szász Jenő és Markó között tragikus hősként elbukó, pártok fölötti közvetítőként tűnhetett fel, nem mindig hitelesen.

...és aki nagyon, de nagyon figyel, Németh Zsolt...és aki nagyon, de nagyon figyel, Németh Zsolt


Néppárti befolyás?

Hogy Markó most a tusnádi szabadegyetemen ismét egy asztalhoz ült Tőkéssel, minden valószínűség szerint annak köszönhető, hogy értesüléseink szerint az Európai Néppárt vezetői átlátták, hogy talán jobban hasznosíthatják a két tagpárt, a Fidesz és az RMDSZ politikusainak befolyását, ha a pártelnökök, azaz Orbán és Markó között a fagypontnál valamivel barátságosabb a viszony.

Továbbá tétje van annak is, hogy az RMDSZ majdani, egyelőre csak megfigyelői szerepkörű európa parlamenti politikusai hova csatlakoznak és merre szavaznak.

Aki a háttérben csak az újságra figyel: Szász JenőAki a háttérben csak az újságra figyel: Szász Jenő


A mostani Tőkés-Markó találka különben azt is alátámasztja, a két politikus belátta, kettejük sokszor vérre menően kemény vitája nem nulla összegű játszma, amelyben az egyik csak akkor nyerhet, ha a másik vesztésre áll.

És ha már a nulláknál tartunk, felismerték, hogy a párbeszéd zérusig elkoptatott jelentésű fogalmának hangoztatásával külön-külön megszerezhetik a maguk nyereségét, vagyishogy annyira mérsékeltek, miszerint képesek egy eseményen egymás mellett szerepelni.

Hogy mindebből semmi sem következik, az tény, de hát az ikonokat sem azért vannak az ikonosztázon, hogy interakcióba lépjenek egymással. Ha ez mégis megtörténne, az már kisebbfajta csoda lenne – és protestantizmusa ellenére ez mégis inkább a püspök szakterülete. Markó Béla pedig írhatna a mirákulumról egy újabb szonettkoszorút.

(fotók: Kelemen Attila)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS