2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Béla és Viktor, a legyőzhetetlen páros

K. A. 2005. július 22. 19:21, utolsó frissítés: 19:17

Közös tusnádi sajtájukon visszaigazolták, amit sejthető volt: új alapokra kívánják helyezni az RMDSZ-Fidesz viszonyt.


Már-már természetellenesen jó hangulatban zajlott a mai Markó-Orbán fellépés. A néhány hónapja elképzelhetetlennek tűnő fordulat újraírja a Fidesz-RMDSZ viszonyról szóló sztereotípiamezőt. Figyelem, új közhelyek készülnek!

A fő topikok: az RMDSZ és a Fidesz közös “elvi alapokat” azonosított, ezentúl rendszeresítik a konzultációkat, közös lobbit gyakorolnak a romániai fejlesztési régiók újragondolása és az autópálya végett, az RMDSZ nyitott a néppárti együttműködés iránt, és nem fogja magát vissza, ha például a Szülőföld Alap kapcsán nemtetszését kell kifejeznie.Elvi konfliktus nincsOrbán ezt így fejezi ki: “alapvető nemzetpolitikai kérdésekben egyetértünk.” Markó így: “egyetértek Orbán Viktorral”. Ezek után Orbán bejelenti: “Állandó kapcsolattartás lesz az RMDSZ és a Fidesz-MPSZ közt. Szeretnénk kiszámíthatóbbá tenni a két szervezet közötti kapcsolatot.

Ez azt jelenti, hogy szeptember közepén, Markó Béla meghívásának eleget téve, hivatalos delegáció formájában is tárgyalásokat fogunk folytatni.” Orbán kiemeli, hogy fontosnak tartja az együttműködést az egyelőre megfigyelőként Brüsszelben landoló RMDSZ-esekkel. Mindkét pártelnök megerősíti, hosszútávú együttműködést terveznek.


Politikai együttműködésÚgy tűnik, Orbán elfogadta az RMDSZ stratégiáját, s komoly eredményként értelmezi a kulturális autonómia irányába haladó eddigi megvilágításokat. Mindeközben ad egy fontos retorikai fedezetet az RMDSZ-ellenes populista támadások ellen:

“Olyan időket élünk, amikor az autonómiát nem fogják kikiáltani”. Ezután Orbán arról beszél, hogy a kulturális autonómia fontos első lépés, melyet a folyamat gazdasági logikája szerint a fejlesztési régiók újraszabása követhet. Ezzel Orbán ugyanazt mondja, mint korábban Markó. Orbán higgadtságra és türelemre int: “egy hosszú folyamatnak vagyunk a kortársai.”

Magyaroszági belpolitikai szempontból nem mellékes, hogy a mai nap folyamán Markó különböző formában többször is jelezte, hogy nem díjazza a Szülőföld Alappal kapcsolatos sztoikus kormánypárti lassúságot.

Ennek az állításnak Orbán Viktoros szövegkörnyezetben fokozott súlya van. De a legkegyetlenebb mégis az, hogy mindketten magazin-címoldali mosollyal hosszútávú együttműködésről beszéltek.


Szász Jenőneve egy alkalommal hangzott el. Újságírói kérdésre reagálva Orbán elmondta, holnap találkozik a Magyar Polgári Szövetség elnökével (mert miért ne találkozhatna pont vele). “A kapcsolat szorosságának mértékét elvi és nemzetstratégiai kérdésektől teszük függővé” – mondta a határon túli erőkkel való együttműködés kapcsán, kényelmes általánosságban.

Aztán egy újságíró frankón megkérdezte, befogadja-e az RMDSZ a párton kívüli bolygó hollandikat. Markó a szokásos “esernyő vagyunk, ha ez a kérdés” választ adta. Erre Orbán egy családi metaforával árnyalta a Fidesz elvárásait:

Orbán: – A dolog mégiscsak úgy áll, mint a családokban. Akármilyen baj történik a gyerekszobában, a legnagyobbat mindig nyakonvágták.
Markó (nevet): – Megértettük.
Orbán: – A legnagyobbnak lenni nem csak előnyökkel jár, hanem nagy felelősséggel is, ezt akartam mondani.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS