2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

London: újabb robbantást készítenek elő?

szerk. 2005. augusztus 01. 14:50, utolsó frissítés: 14:38

Nem akartak gyilkolni a 21-i merényletkísérletek elkövetői.

Vélhetően újabb öngyilkos merényletet készítenek elő Londonban – állítja a brit sajtó. A Scotland Yard bejelentette: egy harmadik terrorista sejt továbbra is aktív Nagy-Britanniában.

Osman HussainOsman Hussain
A The Sunday Times biztonsági forrásokra hivatkozva közölte: a sejt létezésével kapcsolatos bizonyítékok indították a rendőrséget a múlt csütörtöki nagyszabású razziára is.

Közben tegnap újabb hat embert tartóztatott le a brit rendőrség a július 21-i londoni merényletek miatt. Rendőrségi források szerint a letartóztatások Dél-Angliában, Sussexben történtek. Jelentőségüket a forrás nem minősítette túl nagynak.A merényletek mind a négy gyanított elkövetőjét már napokkal ezelőtt elfogták:

legutóbb Osman Hussaint, akit pénteken Róma külvárosában kaptak el. A nyomozás megállapította, hogy az Osman Hussain név álnév, a gyanúsított valódi neve Hamdi Isaac. Az Eritreából származó, brit állampolgárságú férfi július 26-án hagyta el Londont, és Franciaországon át vonattal Olaszországba ment.

Menekülését és bujkálását “Afrika szarvaként” ismert területről származó személyek sűrű hálózata segítette, ezt egyértelműen feltárta az ügyben folytatott nyomozás - közölte szombaton Giuseppe Pisanu olasz belügyminiszter.

Muktar Said IbrahimMuktar Said Ibrahim
A 27 éves férfi szombati kihallgatásán bevallotta, július 21-én robbanószerrel teli hátizsákot hagyott a londoni metró egyik állomásán, a Shepherd’s Bushon, majd elsietett a helyszínről. Ugyanakkor vallomásában azt állította, nem gyilkolni, csak megfélemlíteni akartak a merénylet-kísérletekkel.

A férfi tagadta, hogy bármilyen közel lenne az Al-Kaidához, és a a július 7-i véres londoni merényletek pakisztáni származású elkövetőihez
Hamdi Isaacot jelenleg a római központi börtönben őrzik, a Scotland Yard kiadatását kérte. Erről az olasz igazságügyi tárca a következő napokban dönt.

Egyébként vasárnap az észak-olaszországi Bresciában őrizetbe vették Hamdi Isaac egy fivérét, Fati Isaacot is, akit azzal gyanúsítanak, hogy elrejtett vagy megsemmisített olyan fontos dokumentumokat, amelyek segíthetnék az ügy felderítését.


Yasin Hassan OmarYasin Hassan Omar
A merényletkísérletek másik gyanúsítottja

Muktar Said Ibrahim, 14 éves korában szintén Eritreából menekült 1992-ben Nagy-Britanniába. Tanulmányait az észak-londoni Edgware-i iskolában végezte, ahol versenyszinten krikettezett, futballozott és kosárlabdázott. Muktar Said Ibrahimot – a rendőrség szerint ő helyezett el robbanószerkezetet a 26-os buszon a Hackney Roadon - a nyugat-londoni Notting Hill egyik lakásában fogták el 29-én.

A merényletkísérletek harmadik feltételezett elkövetője, a gyanúsítottak közül leghamarabb, múlt szerdán őrizetbe vett Yassin Hassan Omarral Muktar Said Ibrahimmal az észak-londoni New Southgate-en bérelt lakást – a 24 éves szomáliai származású férfi gyerekkora óta él Nagy-Britanniában, az utóbbi hat évben állami segélyekből.

Ramsi MohammedRamsi Mohammed
A hatóságok szerint ő kísérelt meg merényletet a Warren Street-i megállóban. Muktar Said Ibrahimmal egy napon, július 29-én tartóztatták le Ramsi Mohammedet, akit azzal gyanúsítanak, ő áll a Oval metróállomáson elkövetett robbantáskísérletek mögött.


A Scotland Yard eddig huszonkilenc embert fogott el

a júliusi, Londonban elkövetett két terrorcselekménnyel kapcsolatban, közülük tizenegyen jelenleg is őrizetben vannak Nagy-Britanniában. A brit kormány most a határellenőrzések szigorítását fontolgatja, miután Hamdi Issac-nak sikerült Olaszországba szöknie.


Hírforrás: BBC, MTI, radio.hu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS