2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megrendelt emberrablás áldozata volt a három román riporter

B. A. M. 2005. augusztus 05. 15:12, utolsó frissítés: 15:09

"Három napig jól kellett bánnunk velük, majd Hayssam közbelépése után szabadon kellett volna bocsátanunk őket"


Megrendelték a három román újságíró iraki elrablását – írta tegnapi tényfeltáró cikkében a Le Nouvel Observateur. A francia sztárriporter, Serge Raffy által jegyzett Florence Aubenas, egy kiszabadulás titkai című terjedelmes cikk többek között nyilvánosságra hozta az újságírókat fogvatartó


terroristák vezetőjének a nevét.Igazi nevén ő Khaled Al-Akydyi, másként a Boss vagy Abu Sahar. A cikkben közöltek szerint a rablást Omar Hayssam rendelte meg Khaledtől: az egyezség az volt, az üzletember néhány millió dolláros váltságdíjat fizet az újságírók szabadon bocsátásáért, de az összegnek mintegy fele ismét az ő zsebében landol. Így Hayssam sikeres pénzmosást üthetett volna nyélbe, egyszersmind nemzeti hőssé válhatott volna. Az akciót a Hadzsiként szólított Abdel Jabar Al-Slimani tervelte ki, akit viszont április 11-én az iraki hatóságok elfogtak és vallomásra kényszerítettek. A francia lap részleteket hoz
a rendőrségi jegyzőkönyvből:

"Kérték tőlem, hogy raboljam el az újságírókat. A terv szerint három napig jól kellett bánnunk velük, majd közvetlenül Omar Hayssam közbelépése után szabadon kellett volna bocsátanunk őket (…) Abu Sahar egyetértett az elrablással. Ő maga szögezte le a dátumot és az órát, amikor ennek be kellett következnie"– vallotta Hadzsi.

A tervet Omar Hayssam rendőrök által való követése hiúsította meg. A román rendőrség tudomására került ugyanis, hogy ő az újságíró-rablás "agya", és rövidesen a sajtóban is felröppentek az erre vonatkozó találgatások. A vallomás szerint Abu Sahar pánikba esett, valamit tennie kellett az immáron zavaró elemekké vált újságírókkal.


Úgy döntött,

az ál-akciót valódi "rablás iraki módra"-mezbe öltözteti, és politikai síkra tereli a dolgot: "Kértem Abu Sahart, sürgősen engedjük szabadon az újságírókat, mert nem akartam több problémát az iraki hatóságokkal. Azt válaszolta: a szabadulás feltétele az lesz, hogy a román csapatok vonuljanak ki Irakból. Ugyanakkor megígérte, bármi jöjjön is, nem végzi ki őket. Jelen voltam, amikor ezt kijelentette." – szól Hadzsi vallomása.

Omar Hayssamot április 5-én letartóztatták a román hatóságok, éppen amikor megpróbált bevonulni egy pszichiátriai intézetbe. Marie-Jeanne Iont, Eduard Ovidiu Ohanessiant, Sorin Miscoci-t és Mohammed Munafot egy sötét, másfél méter magas pincébe vitték, ahol a francia újságírónőt is fogva tartották. Érkeztük kissé felforgatta a cella életét, lévén, hogy jobban bántak velük, és jobban is élelmezték őket. Ebből a többi fogvatartottnak (Aubenas-n kívül másokat is őriztek ott) is sikerült profitálnia.
Az írás több, eddig ismeretlen tényre is rávilágít,

például arra, hogy azért verték meg Ovidiu Ohanesiant, mert nem tudta arabul kiejteni azonosítószámát, a 99-et. Kiderül, Aubenas azért tagadta, hogy együtt raboskodott a románokkal, mert – bár már lezárultak a tárgyalások – a terroristák azzal fenyegetőztek, hogy kivégzik a többi rabot. A francia és román hatóságok együttműködésére is fény derült, akárcsak arra, hogy Marie-Jeanne és Mohamed Munaf megpróbálták házastársaknak kiadni magukat őrzőik előtt, mert a Prima Tv tudósítónője attól félt, hogy megerőszakolják.

Forrás: Le Nouvel Observateur, Adevarul, Realitatea Romaneasca

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS