2019. október 19. szombatNándor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megrendelt emberrablás áldozata volt a három román riporter

B. A. M. 2005. augusztus 05. 15:12, utolsó frissítés: 15:09

"Három napig jól kellett bánnunk velük, majd Hayssam közbelépése után szabadon kellett volna bocsátanunk őket"


Megrendelték a három román újságíró iraki elrablását – írta tegnapi tényfeltáró cikkében a Le Nouvel Observateur. A francia sztárriporter, Serge Raffy által jegyzett Florence Aubenas, egy kiszabadulás titkai című terjedelmes cikk többek között nyilvánosságra hozta az újságírókat fogvatartó


terroristák vezetőjének a nevét.Igazi nevén ő Khaled Al-Akydyi, másként a Boss vagy Abu Sahar. A cikkben közöltek szerint a rablást Omar Hayssam rendelte meg Khaledtől: az egyezség az volt, az üzletember néhány millió dolláros váltságdíjat fizet az újságírók szabadon bocsátásáért, de az összegnek mintegy fele ismét az ő zsebében landol. Így Hayssam sikeres pénzmosást üthetett volna nyélbe, egyszersmind nemzeti hőssé válhatott volna. Az akciót a Hadzsiként szólított Abdel Jabar Al-Slimani tervelte ki, akit viszont április 11-én az iraki hatóságok elfogtak és vallomásra kényszerítettek. A francia lap részleteket hoz

Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Eduard Ovidiu Ohanessian és Mohammed MunafMarie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Eduard Ovidiu Ohanessian és Mohammed Munafa rendőrségi jegyzőkönyvből:

"Kérték tőlem, hogy raboljam el az újságírókat. A terv szerint három napig jól kellett bánnunk velük, majd közvetlenül Omar Hayssam közbelépése után szabadon kellett volna bocsátanunk őket (…) Abu Sahar egyetértett az elrablással. Ő maga szögezte le a dátumot és az órát, amikor ennek be kellett következnie"– vallotta Hadzsi.

A tervet Omar Hayssam rendőrök által való követése hiúsította meg. A román rendőrség tudomására került ugyanis, hogy ő az újságíró-rablás "agya", és rövidesen a sajtóban is felröppentek az erre vonatkozó találgatások. A vallomás szerint Abu Sahar pánikba esett, valamit tennie kellett az immáron zavaró elemekké vált újságírókkal.


Úgy döntött,

az ál-akciót valódi "rablás iraki módra"-mezbe öltözteti, és politikai síkra tereli a dolgot: "Kértem Abu Sahart, sürgősen engedjük szabadon az újságírókat, mert nem akartam több problémát az iraki hatóságokkal. Azt válaszolta: a szabadulás feltétele az lesz, hogy a román csapatok vonuljanak ki Irakból. Ugyanakkor megígérte, bármi jöjjön is, nem végzi ki őket. Jelen voltam, amikor ezt kijelentette." – szól Hadzsi vallomása.

Omar Hayssamot április 5-én letartóztatták a román hatóságok, éppen amikor megpróbált bevonulni egy pszichiátriai intézetbe. Marie-Jeanne Iont, Eduard Ovidiu Ohanessiant, Sorin Miscoci-t és Mohammed Munafot egy sötét, másfél méter magas pincébe vitték, ahol a francia újságírónőt is fogva tartották. Érkeztük kissé felforgatta a cella életét, lévén, hogy jobban bántak velük, és jobban is élelmezték őket. Ebből a többi fogvatartottnak (Aubenas-n kívül másokat is őriztek ott) is sikerült profitálnia.

Florence AubenasFlorence AubenasAz írás több, eddig ismeretlen tényre is rávilágít,

például arra, hogy azért verték meg Ovidiu Ohanesiant, mert nem tudta arabul kiejteni azonosítószámát, a 99-et. Kiderül, Aubenas azért tagadta, hogy együtt raboskodott a románokkal, mert – bár már lezárultak a tárgyalások – a terroristák azzal fenyegetőztek, hogy kivégzik a többi rabot. A francia és román hatóságok együttműködésére is fény derült, akárcsak arra, hogy Marie-Jeanne és Mohamed Munaf megpróbálták házastársaknak kiadni magukat őrzőik előtt, mert a Prima Tv tudósítónője attól félt, hogy megerőszakolják.

Forrás: Le Nouvel Observateur, Adevarul, Realitatea Romaneasca

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS