2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nők elleni diszkriminációval vádolja az RMDSZ-t egy képviselő

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2006. január 12. 18:45, utolsó frissítés: 18:45

Eckstein: a román politika legmacsóbb szervezete az RMDSZ – Takács: a panasznak politikai célja van.


Jövő heti ülésén tárgyalja az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) azt a panaszt, amelyet Lavinia Şandru, a Nemzeti Kezdeményezés Párt (PIN) képviselője nyújtott be az RMDSZ-szel szemben. A Demokrata Pártból kilépett politikusok által alapított politikai formáció nők elleni diszkriminációval vádolta meg a szövetséget, mivel


honatyái között egyetlen nő sincs.Asztalos Csaba, a CNCD elnöke a Transindexnek elmondta: mivel az RMDSZ tagja, nem fog részt venni a jövő heti tárgyaláson, és ezért nem is óhajt véleményt nyilvánítani az ügyben.

„Nem szeretném, ha párttagságom miatt úgy értelmeznék, elfogult vagyok, így nem mondok véleményt. A megkeresés jogos, mint minden megkeresés, de nem térnék ki az ügy politikai vetületére” – nyilatkozta a CNCD elnöke. Ugyanakkor hozzáfűzte: az RMDSZ


betartotta a választási törvény előírásait,

így a kérdés csak morális ügy. De ez ennél sokkal bonyolultabb – tette hozzá, mivel nincs megszabva egységes eljárás arról, hogyan állítsák össze a pártok jelöltlistáikat.

Asztalos kérdésünkre elmondta: az ügyben véleményt kértek be az RMDSZ-től – a Takács Csaba által aláírt dokumentum bemutatja az RMDSZ előválasztási rendszerét, és rámutat: "a szervezet támogatja az esélyegyenlőséget".

Az RMDSZ ügyvezető elnöke elzárkózott attól, hogy az RMDSZ tényállását tartalmazó iratot rendelkezésünkre bocsássa, mivel úgy véli, a Diszkriminációellenes Tanács működése a bíróságéhoz hasonlít, így


nem lenne szerencsés

egy épp zajló ügy dokumentumait kiadni. Kérésünkre Takács összefoglalta a magyar párt álláspontját: az ügy politikai indíttatású kezdeményezés, Lavinia Şandru lépésének semmi köze nincs a vádiratban megfogalmazottakhoz – jelentette ki. Véleménye szerint a Cosmin Guşă vezette minipárt vádját nem lehet elvonatkoztatni a PIN utóbbi időben tapasztalt magyarellenességétől.

Takács Csaba hozzátette: az RMDSZ belső előválasztásokon határozza meg a listák összetételét, ezért a szakmaiság, a nemek képviselete és egyéb szempontok nem mindig érvényesülhetnek sem a helyhatósági, sem az országos választásokon.

Felvetésünkre, hogy ennek ellenére az RMDSZ mégis tudott elkülöníteni helyeket a fiatalok számára – gyakorlatilag pozitív diszkriminációban részesítve őket – Takács kifejtette: azokon a helyeken, ahol nincs RMDSZ-szervezet, és előválasztásokat sem lehetett szervezni, ott a jelöltlisták összeállítására javaslatokat lehetett tenni, és az ifjúsági szervezetek is javasolhattak jelölteket, de


pozitív megkülönböztetés nem volt.

Az RMDSZ képviselőházi jelöltlistáján 70, a szenátusin pedig 50 nő szerepelt. Az más kérdés, hogy egyikük sem volt bejutó helyen – teszi hozzá Takács. A választási törvény egyik módosítása is előírta, hogy minden párt kötelezően szerepeltessen nőket jelöltjei közt.


Eckstein-Kovács Péter szerint jogilag nem lehet elmarasztalni az RMDSZ-t, mivel ajánlásokon túl nincs kötelező jogi norma a pártok, politikai szervezetek részére erre vonatkozóan. A román politika


legmacsóbb szervezete az RMDSZ,

– véli ugyanakkor a szenátor – az esélyegyenlőség biztosítására tett kísérleteket nevetségesnek érezték a döntéshozók, és egy nem európai gyakorlatot alkalmaznak.

A 2004-es választások előtt állt elő módosító javaslattal Eckstein, amely előírta volna, hogy a listákon három egymást követő helyen ne lehessen ugyanannak a nemnek a képviselője. Az SZKT végül nem szabályozta, hogy a jelöltek közt mekkora legyen a nők aránya.

A szövetség patriarchális, konzervatív mintát követ; bár jogilag nem büntethető, morálisan és gyakorlatilag is elszomorító az RMDSZ álláspontja – véli a szenátor. Annak okát, hogy a nők nem vesznek részt aktív szereplőként a politikai életben, Eckstein az RMDSZ döntéshozóinak konzervativizmusában, világlátásában látja, és úgy véli, ennek a szemléletnek a továbbvitele egy eleve vesztes játszma, amely csak rossz hírnevet hozhat a szövetségnek.


Lokodi Edit Emőke, a Maros megyei tanács elnöke úgy véli, kevés nő jelentkezik politikai pályára, mivel rengeteg energiát emészt fel, ugyanakkor nincs konkrét sikerélmény.


„A nők sikerorientáltak,

szeretik, ha pozitív visszajelzést kapnak. A politikában természetesnek veszik, ha jól csinálod a dolgokat, a hibákat viszont keményen büntetik. A nők nem szeretnek vesztesek lenni, nem szeretik a nyilvános kritikát” – véli a tanácselnök.

Lokodi úgy látja, az RMDSZ-ben kevés a női jelentkező – akiket befogadtak, azok szaktudásukkal bizonyítottak, rendszerint olyan tisztségekben vannak, amelyeket versenyvizsgával foglaltak el.

Azt, hogy a parlamentben nincsenek magyar nők, Lokodi szerint nem a nők és nem is az RMDSZ vezetésének számlájára kell írni, hiszen Maros megyében például a megyei küldöttgyűlés volt az, amely nem fogadta szívesen a nőket.

Kérdésünkre, hogy szükségesnek tartaná-e a pozitív diszkrimináció alkalmazását annak érdekében, hogy több nő legyen a parlamentben (vagyis bejutó helyeket különítsenek el a nők számára), kifejtette: ezt nem csak ő, hanem


az Európai Unió képviselői is szorgalmazzák.

A tanácselnök a közelmúltban Brüsszelben vett részt egy ilyen témájú régióbizottsági ülésen. Az angol képviselő által összeállított anyag következtetése egyértelmű volt: fenn kell tartani helyeket a nők számára, hiszen az európai országok többségében túl kevés nő tagja a parlamentnek.

Ezen a listán Románia és Törökország foglalja el az utolsó helyeket. A helyzet csupán az északi országokban, elsősorban Svédországban jó, ahol a képviselők több mint fele nő – fejtette ki a politikus.

Lokodi Edit az uniós javaslatokat bemutatta az RMDSZ vezetőségének, és szerinte a következő lépés az kellene legyen, hogy megfelelő kritériumrendszer alapján gyakorlatba kéne ültetni ezeket a javaslatokat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS