2020. március 28. szombatGedeon, Johanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közvélemény: Năstase az eddigi legkorruptabb kormányfő

szerk. 2006. január 23. 14:48, utolsó frissítés: 14:44

"Elégedetlen" vagy "nagyon elégedetlen" a lakosság fele Markó Béla miniszteri tevékenységével.

Adrian Năstaset tartják a választók az 1990 után hatalomra került miniszterelnökök közül a legkorruptabbnak – derül ki a Civis szociológiai kutatóközpont felméréséből. A felmérést január 9-14 között készítették, amikor még Năstase neve kevésbé volt érintett az "a nagynéni-botrányban".

Năstaset a megkérdezettek 32%-a találta az eddigi legkorruptabbnak, őt Nicolae Văcăroiu (7%), Victor Ciorbea, Petre Roman és Călin Popescu Tăriceanu követi (mindannyian 5% véli a legkorruptubbnak), valamint Radu Vasile (4%) követi.

Az eddigi legjobb miniszterelnöknek Theodor Stolojant tartják – őt a válaszadók 23%-a nevezte meg, ezzel megelőzi a jelenlegi miniszterelnököt és Năstaset (mindkettejüket 16% tartotta a legjobbnak).

A jelenlegi választék

A felmérés szerint a hivatalban levő miniszterek közül Tăriceanu a legnépszerűbb, róla a megkérdezettek 62%-ának van jó véleménye, Monica Macovei igazságügyi miniszter szintén népszerű (61%). Mihai Răzvan Ungureanu külügyminiszterről és Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter tevékenységét egyaránt 56% tetszését nyerte el.

A legnegatívabb Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter megítélése, róla a válaszadók 52%-ának rossz vagy nagyon rossz véleménye van. Markó Béla a megkérdezettek 50%-ától kapott negatív minősítést, Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszter (42%) és George Copos (41%) miniszterelnök-helyettes szintén népszerűtlen.


Választási opciók

Ha jövő vasárnap parlamenti választások lennének, a PNL-PD szövetség 48%-ot összesítene, a PSD 22%-ot, a PRM 13%-ot kapna. Az RMDSZ-re 6% szavazna, és a Becali-féle PNG is bejutna a parlamentbe (5%), míg a Népi Kereszténydemokrata Pártnak – a volt parasztpártnak – és a Konzervatív Pártnak is 2-2%-nyi vokssal kellene megelégednie.A televíziók közül a válaszadók az Antena 1-et tartják a legellenzékibb beállítottságúnak (36%). A nemrég félmilliárd lejjel megbírságolt OTV-ről szintén sokan (34%) vélik úgy, hogy sokat kritizálja a kormányt, a Pro TV-ről 27%, a Realitatea Tv-ről 25% véli ugyanezt.

Ugyanakkor a legkormánypártibbnak az állami tévéadókat, a TVR1-et (21%) és a TVR2-t (18%) tartják, a rangsorban a Pro TV és az Antena 1 (egyenként 16%) következik. A Civis szociológiai elemző és kutatóközpont felmérése 2006 január 9-14. között készült 1125 fős mintán, hibahatár plusz-mínusz 3%.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS