2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tanácsok kezdő lázadóknak: tiltakozz smink nélkül, laza ruhában

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2006. március 24. 14:34, utolsó frissítés: 13:59

A könnygáz ellen a citromlébe vagy #b#ecetbe áztatott sál#/b# a leghatásosabb fegyver – állítja a párizsi #i#Libération#/i#.

A munkajogi reform ellen tüntető francia diákok legújabb országos megmozdulása (lásd keretes írásunkat) előtt a legolvasottabb baloldali napilap szakavatott tüntetőket és rendőröket kérdezett arról, hogy könnygáz ellen mi a leghatásosabb eszköz.

A megmozdulások végén a rendfenntartó erőkkel összecsapó provokátorok ellen bevetett, de mindenkit elérő könnygáz ellen szakértők szerint


a citromlébe vagy ecetbe
áztatott sál a leghatásosabb fegyver.


A párizsi Sorbonne egyetem környékén az elmúlt napokban gyakran látni a könnygáz fehér füstje elöl csukott szemmel kávéházakba bemenekülő diákokat, akinek tapasztaltabb társaik azonnal kiáltják: "Ne töröld meg a szemed!" A Libération összeállításából kiderül, melyek azok az alapvető óvintézkedések, amit egy kezdő tüntetőnek vagy egy utcai összecsapásba keveredő ártatlan járókelőnek be kell tartania.

1. Egy rohamrendőr szerint az orrot és a szemet kell azonnal eltakarni az első kezünk ügyébe kerülő tárggyal. A Sorbonne múlt heti elfoglalásában részt vevő 21 éves Gérald szerint a citromlébe vagy ecetbe áztatott sál azért jó, mert


a sav megszűri a gázt, és így megkönnyíti a légzést.

A rohamrendőr úgy véli, hogy az orvosi maszk nagyon hatásos megoldás, de Gérald szerint egy maszkos lázadó inkább szánalmat kelt.

A gázmaszk vagy orvosi maszk
<br />
a legjobb (fotó: bbc)A gázmaszk vagy orvosi maszk
a legjobb (fotó: bbc)2. Fontos dolog, hogy nem szabad megijedni a könnygáztól, mert aki ijedtében gyorsabban lélegzik, sokkal többet szív be a vegyi anyagból.

3. A lányoknak nem tanácsos kisminkelve menni tiltakozni, mert a kenceficék miatt a gáz könnyebben szívódik be a bőrbe.

Ne öltözz melegen! (fotó: thinktecture.com)Ne öltözz melegen! (fotó: thinktecture.com)
4. Öltözzünk könnyedén, ne vegyünk meleg cuccokat, mert a vegyület könnyebben felszívódik, ha leizzadunk.

5. Egy szemész szerint a könnygáz lényege, hogy allergiás reakciót vált ki, hatóanyaga nagyon csíp, s ettől vérmessé válik a szem, megdagad a szemhéj. Ezért nem szabad a szembe nyúlni, mert


minél jobban dörzsöljük a könnygázzal megtámadott szemünket, annál jobban fog fájni.

A szemész szerint a símaszk vagy a búvárszemüveg segít leginkább megvédeni a könnygáz alig tíz percig tartó hatásától.
Hírforrás: MTI-Panoráma

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS