2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fico: "megrendezte megveretését a nyitrai magyar diáklány"

szerk. 2006. szeptember 13. 10:36, utolsó frissítés: 10:15

A nemzetközi botrányt kiváltó ügy sértettje szerint viszont a rendőrség #b#ki akarta kényszeríteni#/b# belőle, vonja vissza vallomását.

Rendkívüli sajtótájékoztatón mutatta be azokat a bizonyítékokat szlovák miniszterelnök és a belügyminiszter kedden délután Pozsonyban, melyek állításuk szerint azt támasztják alá, hogy a nyitrai magyar diáklány színlelte a megveretését, ezért megszüntették az ismeretlen tettes ellen indított bűnvádi eljárást.

A diáklány feljelentése szerint két, kopaszra nyírt ismeretlen azért támadta meg, mert a mobilján magyarul beszélt. Ezzel szemben a szolgáltató közlése szerint azon a számon az állítólagos támadás napján sem kimenő,


sem fogadott hívás nem történt.

Az érintett firkálta saját pólójára a Magyarokkal a Duna mögé! jelszót – Robert Kalinák belügyminiszter a ruhadarabbalAz érintett firkálta saját pólójára a Magyarokkal a Duna mögé! jelszót – Robert Kalinák belügyminiszter a ruhadarabbal


Továbbá: DNS-mintás bizonyíték van arra, hogy a sértett az állítólagos támadás napján, augusztus 25-én elrabolt, majd ismeretlen által visszaküldött okmányait és értéktárgyait maga postázta a saját a címére. A grafológus-szakértő szerint a lány blúzára írt magyarellenes jelszavak nagy valószínűség szerint a lánytól, M. Hedvigtől származnak.

Az áldozat az első információkkal ellentétben agyrázkódást sem szenvedett, zúzódások és véraláfutások sem voltak a testén, a vérnyomok a saját orrvérzéséből származó vér elkent nyomai, mert hogy bevallása szerint stresszhelyzetben orrvérzése van – ismertette a rendőrségi nyomozás megállapításait Robert Kalinák belügyminiszter.

Hogy miért kellett kitalálni a verési történetet, arra a miniszter csupán célzott, de Robert Fico további magyarázattal szolgált. A szlovák kormányfő elszomorítónak nevezte, hogy kormánya magyarázkodásokra kénytelen pazarolni az erejét azért,


"mert egy diáklánynak vizsgadrukkja volt."

Fico kijelentette: kormánya a továbbiak során is következetesen fellép a szélsőséges jelenségek ellen, de azok ellen is, akik koholmányokkal ártanak Szlovákiának. "Aki ütni akar, az botot is talál" – hivatkozott egy szlovák közmondásra a kormányfő.

Kalinák nem tudta megmondani, vajon a diáklány ellen hamis feljelentés vagy egyéb ok miatt indul-e eljárás. Megerősítette, hogy a besztercebányai (Banská Bystrica) stadion lelátóján kibontott "Halál a magyarokra" feliratú transzparens őrizetben levő gazdáira a bizonyítékok és egyikük beismerő vallomása alapján bírósági eljárás vár.
AZ ÉRINTETT VERZIÓJA

Végig igazat mondtam – állítja M. Hedvig, aki eddig elzárkózott a médiától, de a kormányfő és a belügyminiszter sajtótájékoztatójára reagálva exkluzív interjút adott a pozsonyi Új Szónak.

A Nyitrán tanuló csallóközi lány megerősítette: kész magát alávetni hazugságvizsgálatnak, ha kell, elmeszakértői vizsgálatnak is. Azt mondta: felháborodott a bejelentésen, de nincs meglepődve, mert "a szombati kihallgatás után a legrosszabbra is fel voltam készülve." Szombaton kora reggel két nyomozó jött érte, akikkel azért volt hajlandó elmenni, mert ígéretük szerint két gyanúsítottal akarják szembesíteni.

Útközben kedvesek voltak vele, de a kapitányságon már arról próbálták meggyőzni, hogy jobb lesz, ha bevallja: az egész ügyet csak kitalálta – állítja az érintett, akinek felduzzadt, véraláfutásos arcáról készült fotója a lap címoldalára került. Meséli: hat órán át hat rendőr győzködte, mozogni mindössze egy szűk folyosón engedték, közben egy pohár vizet is kapott.


M. Hedvig (fotó: Új Szó)M. Hedvig (fotó: Új Szó)
"Kimondottan durvák voltak, szidalmaztak.

A mobilomat kikapcsoltatták velem, nem engedték, hogy ügyvédet hívjak. Azt mondták, hogy olyan hazug vagyok, hogy magam is elhiszem, amit mondok, szégyent hozok a nemzetemre és az egész országra" – mondja M. Hedvig. "Ordítottak rám, hogy ha nem vallok be mindent, előzetes letartóztatásba helyeznek.

Aztán kiraktak másfél órára a folyosóra, és tízpercenként megkérdezték, meggondoltam-e magam. Én csak azt ismételgettem, hogy amire emlékszem, azt el is mondtam, de nincs mit bevallanom"
– magyarázta az érintett, akit csak az édesanyja többszöri telefonos követelése nyomán engedték el, aki a rendőrökkel közölte: ügyvédet küld a lánya mellé.

Állításainak rendőrségi megkérdőjelezése után a lány olyannyira elbizonytalanodott, hogy pszichológushoz fordult, akinek a "segítségével sikerült sok mindent felelevenítenem." Emlékszik arra, hogy egy magyar rendszámú kék autó utasait igazította el Érsekújvár irányába. Velük magyarul beszélt. "Ezt hallhatták a támadók, akik már a híd alatt kiáltottak rám, hogy "Szlovákiában szlovákul" – mire ő, hogy ne legyen baj, igennel válaszolt, és kérte, hagyják békén. Azok azonban közrefogták, hajánál fogva a cserjésbe vonszolták. A korábbi híradások szerint más szemtanúja nem volt az esetnek.

"Kaptam egy pofont és ettől eleredt az orrom vére,

a táskámban is minden véres lett, lelöktek a földre, a fűbe, majd hasba rúgtak. Ekkor veszíthettem el az eszméletemet, mert utána már csak arra emlékszem, hogy fáztam. Valahogy összeszedtem magam, és elindultam az egyetem felé," ahol aztán bevitték őt az irodába, kérdezgették. "Meg tudtam mondani ki vagyok, hol vagyok, de fokozatosan mintha köd szállt volna az agyamra."

Néhány óra múlva a rendőrség a nyitrai, majd éjszaka a dunaszerdahelyi kórházban kihallgatta őt. "Már akkor olyanokat kérdeztek, hogy kapcsolatban állok-e az MKP-val, (Magyar Koalíció Pártja) szándékomban áll-e megszellőztetni az ügyet, kinek akarok nyilatkozni, de azt gondoltam, ez a szokványos eljárás.

Utána nem kerestek, a harmadik kihallgatás már csak jóval később, szombaton (szeptember 9-én) volt a nyitrai rendőrparancsnokságon" – meséli el az augusztus 25-iki eseményt és annak folytatását az ű a lány, akit az orvosszakértő csak jóval az esemény után, akkor látott, amikor már napokon át szedte a váraláfutások felszívódását siettető gyógyszert, amiről az orvosszakértő is tudott.

"Tíz nappal a támadás után hívott fel, hogy felkeres, mert nagy nyomás nehezedik rá a rendőrség részéről. El is jött, lemérte a véraláfutásokat a combomon, és azt firtatta, hogyhogy már nincs is annyi kék foltom, amennyi a jegyzőkönyvekben szerepel."


TOVÁBBI NYITOTT KÉRDÉSEK
A Magyar Koalíció Párja nem akarja kétségbe vonni a rendőrség megállapításait

– hangzott el Bugár Béla elnök kedden délutáni tájékoztatóján. Úgy látja viszont, az ügyben vannak még megválaszolatlan kérdések, például az, hogy minek alapján készítette el a rendőrség a támadók fantomképeit.

Bugár azt sem érti, miért nem rekonstruálták az esetet a helyszínen is, a diáklány bevonásával, akit az orvosszakértő ráadásul csak tíz nap múltán látott, amikor a sérülések már begyógyultak. A politikus azt is elismételte, hogy az áldozat kész hazugságvizsgálatnak alávetni magát; s jelezte, pártja a jövőben is elítél minden rasszista és nemzetiségellenes indítékból elkövetett bűncselekményt.

Martin Korch rendőrségi szóvivő reakciója: a rendőrség részéről nincs akadálya a hazugságvizsgálatnak, de annak eredményét a bíróság nem fogadja el bizonyítékként.

Hírforrás: MTI, Pozsonyi Új Szó

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS