2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egymást vádolja a sértett, az ügyvédje és a szlovák belügyminiszter

szerk. 2006. szeptember 14. 14:44, utolsó frissítés: 14:41

Mindkét fél ragaszkodik a maga verziójához a #b#nyitrai magyarverés-ügy#/b#ben, mely éppen a kölcsönös cáfolatok miatt továbbra is ügy.

A sértett és az ügyvédje céltudatos magyarverésként értelmezik a Nyitrán történteket és panaszt emelnek az ismeretlen tettesek elleni eljárás megszüntetése és a rendőrségi bánásmód miatt – ezt sajtótájékoztatón jelentette be Malina Hedvig és Gál Gábor Dunaszerdahelyen. Erre rácáfolva a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány határozottan állítja: Gál Gábor ügyvéd


Malina Hedvig először állt kamerák
<br />
elé a nemzetközi botrány
<div class=

kipattanása óta" title="Malina Hedvig először állt kamerák
elé a nemzetközi botrány
kipattanása óta" >Malina Hedvig először állt kamerák
elé a nemzetközi botrány
kipattanása óta
és az állítólagos sértett nem mondanak igazat.

A 23 éves Malina Hedvig körülbelül 50 újságíró előtt nyilatkozva azt állította: igazat mondott, vagyis Nyitrán augusztus 25-én kora délelőtt két kopaszra nyírt férfi azért verte meg, mert magyarul beszélt. Állításai mellett a továbbiakban is kitart, és amellett is, hogy a kihallgatásán hat rendőr ordítozott vele, akik arra akarták rábírni, hogy mindent vonjon vissza.

A lány előbb szlovákul, majd magyarul adta elő az ellene elkövetett támadás részleteit – legalábbis azokat, amelyekre határozottan emlékszik.

Gál Gábor ügyvéd – egyben a Magyar Koalíció Pártja képviselője – bejelentette: új írásszakértői véleményt igényel, mert a hatóságok nem kértek aktuális írásmintát a lánytól. Robert Kalinák belügyminiszter a rendőrségi vizsgálatra alapozva azt állította: Malina Hedvig sajátkezűleg firkálta a magyarellenes jelszót a pólójára.

A rendőrségi jelentést idézve a belügyminiszter kedden azt is nyilvánosságra hozta, hogy Malina Hedvig mobiljáról aznap nem hívott senkit, és őt sem kereste senki, ezt közölte a hatóságokkal a szolgáltató. Erre válaszul a sértett azt nyilatkozta: nem állította biztosan, hogy támadói akkor reggel hallották magyarul mobilozni:


"– Hamis információt soha nem állítottam,

háromszor is szerepel a vallomásomban, hogy vagy telefonáltam vagy beszéltem. Rögtön délben kihallgattak, négy órával a támadás után, és akkor mondtam, hogy vagy beszéltem telefonon vagy személyesen beszéltem. Nagyon kevés dologra emlékeztem, kórházban feküdtem. Ez kitaláció, én ezt soha nem állítottam, hogy telefonon beszéltem" – mondta Malina.

Az ügyvédet és védencét nehéz helyzetbe hozza, hogy a támadás után nem készült fényképfelvétel minden sérülésről, így mikor az eset után tíz nappal az orvosszakértői vizsgálat folyt, a sérülések már gyógyulófélben voltak. A nyitrai kórház traumatológiai osztályán egy névtelenséget kérő orvos az eset kapcsán azt nyilatkozta: ő vizsgálta meg a lányt, de kezdettől gyanús volt neki a történet, és rájött, hogy csak kitaláció.

Az ügyvéd mindenesetre panaszt készül tenni az eljárás jogszerűtlensége, a nyomozás ésszerűtlen megállapításai, az írásszakértő és a törvényszéki orvosszakértő megállapításai valamint a lányt szombaton hat órán át kihallgató rendőrök módszerei miatt. Az ügyvéd szerint "a rendőrség nem volt kíváncsi arra,


ki és miért verte meg a lányt, kik a tettesek, és hol lehetnek".

Az ügyvéd állítja: a rendőrségnek szembesítenie kéne a sértettet a fantomképeken azonosított férfiakkal. Gál végül visszautasította a bírálatokat, miszerint képviselőként nem igazán etikus módon cselekszik, amikor ügyvédi gyakorlatot vállal.


Ezt követően a pozsonyi rendkívüli sajtótájékoztatón Robert Kalinák belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány, Ján Packa tábornok nyomozati megállapításokra hivatkozva cáfolták a Dunaszerdehelyen elhangzottakat. A korábban több cikluson át szintén parlamenti képviselőként aktív, ezt megelőzően szintén ügyvédként dolgozó Kalinák érthetetlennek nevezte Gál magatartását. Utalt arra, hogy a magyar képviselő politikai státusát összeegyeztethetőnek tartja az eset jogi képviseletével.


"Végérvényesen felfedték az arcukat:

politikai ügyet akarnak kreálni. A bizonyítékokat egyikük se forgatta ki" – mondta a belügyminiszter, hozzátéve: "Mi a bizonyítékokhoz és nem az érzelmekhez tartjuk magukat." Kalinák szerint "hihetetlen és érthetetlen, hogy besároztak minket." Mint mondta, arra számított: a szlovákiai magyar politikusok majd rendre üdvözlik, hogy nem történt nemzetiségellenes indíttatású bűncselekmény, ám most már nyilvánvalóan látszik, hogy ez valakinek nem tetszik.

A rendőrfőkapitány "a rendőrség munkájának lebecsüléseként" értelmezi Malina Hedvig és ügyvédje magatartását. Megerősítette: "A büntetőeljárást azért szüntettük meg, mert hitelt érdemlően bebizonyosodott, hogy ez a bűncselekmény nem történt meg." Szlovákiai elemzők már a reggeli lapok megjelenése után észrevételezték: az ügy megítélése a nemzetiségi hovatartozás mentén kezdi megosztani a szlovákiai társadalmat.Hírforrás: MTI, Kossuth Rádió, Pozsonyi Új Szó, SME

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS