2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hírhedt beköpések a világpolitikából: Berlusconi, Schwarzi, Bush

szerk. 2006. szeptember 22. 10:28, utolsó frissítés: 2006. szeptember 21. 16:40

Gyurcsány Ferenc nyilvánosságra került balatonőszödi beszéde apropóján a BBC közzétette #b#elszólás-gyűjteményét#/b#.

Gyurcsány nem az egyetlen politikus, akinek kellemetlenségei támadtak egy nem nyilvánosnak szánt kijelentés miatt – vezeti fel a BBC azt az összeállítást, amelyben közéleti szereplők súlyos vagy kevésbé súlyos következményekkel járó elszólásait gyűjtötte csokorba.

Trent Lott
, az amerikai szenátus republikánus csoportjának volt vezetője 2002-ben kénytelen volt lemondani tisztéről, mert egy 100 esztendős korában elhunyt szenátortársa temetésén azt találta mondani, mennyivel jobban járt volna az Egyesült Államok, ha 1948-ban a faji elkülönítés híveként ismert, egész életében hírhedten rasszista elhunytat választják meg elnökké.

Dan Quayle
egykori amerikai alelnök nem egy bakit követett el, elnöki esélyeit azonban végleg szertefoszlatta, amikor egy iskolába ellátogatva az egyik nebuló által helyesen leírt potato (krumpli) angol szó végére javítási szándékkal odabiggyesztett egy "e" betűt. Az eset és az ennek nyomán elterjedt viccek egész közszereplését végigkísérték.Nem ment a szomszédba politikai bakikért az olasz kormányfő, Silvio Berlusconi sem. Talán a leghíresebb - és legnagyobb politikai botrányt kavart - ügye az Európai Parlament egyik német képviselőjével volt kapcsolatos, akinek egy vita során kijelentette: "Tudok róla, hogy egy rendező Olaszországban filmet forgat a náci koncentrációs táborokról –


kész vagyok Önt beajánlani a kápó

(a foglyok közül kiválasztott táborőr) szerepére, amelyben bizonyára tökéletes alakítást nyújtana."

Ronald Reagan
néhai amerikai elnök egy rádiófelvétel mikrofonpróbája során elhangzott kijelentésével döbbentette az amerikaiakat: "Kedves amerikai honfitársaim, örömmel jelentem be, hogy ma aláírtam a törvényt, miszerint Oroszországot örökre törvényen kívül helyezzük.


Öt perc múlva megkezdjük a bombázását."

Reagan jót mulatott saját viccén, majd nyugodtan elkezdte beszédét. Sajnos azonban a magnószalag a mikrofonpróba közben is forgott, s ami még rosszabb, az ártatlannak szánt "tréfa" kiszivárgott a sajtónak is.

Sokszor bajba keverte magát Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó is, legutóbb például enyhén rasszista kijelentése miatt volt kénytelen bocsánatot kérni, mert egy kongresszusi képviselőnőről azt mondta,


heves vérmérsékletét bizonyára fekete bőrű,

illetve latin-amerikai származású szüleitől örökölte.

John Major volt brit miniszterelnök mandátuma idején egy alkalommal saját pártja képviselőit kellett megkövetnie, mert egyszerűen "fattyaknak" minősítette azokat, akik nem értettek egyet a maastrichti szerződéssel kapcsolatos kormányállásponttal.

Major egy televíziós interjút követően magánjelleggel tette megjegyzését az ITN brit televíziós csatorna stúdiójában beszélgetve, nem vette azonban észre, hogy a megjegyzést felvette a BBC egyik véletlenül ottmaradt forgatóstábja.

Nem volt szerencsésebb az elszólásokkal George W. Bush amerikai elnök sem, akinek számos bakija közül a legutóbbit tette közkinccsé a BBC portálja.

A G8 szentpétervári csúcstalálkozóján, a mikrofonok közvetlen közelében az elnök így szólította meg szövetségesét, Tony Blair brit miniszterelnököt:


"Yo, Blair!”,

majd azzal folytatta, hogy “rá kell vennünk a Hezbollah-t, hogy fejezzék be ezt a szart!"

John Prescott, Blair helyettese egy alkalommal Peter Mandelson tárca nélküli minisztert rákhoz hasonlította, amiért ellenvéleményt fogalmazott meg egy kormányszerződéssel kapcsolatban. Prescott egy befőttesüveget tartva a kezében, amelyben egy rák úszkált, pózolt a sajtónak, mondván:


“Tudják, hogy hívják? A neve Peter.”


Fülöp edinburgh-i herceg, II. Erzsébet angol királynő férje ódivatú rasszista megnyilvánulásairól híres. Egy alkalommal például egy elektronikai üzemben egy kevéssé sikerült biztosítékdobozt látva, jó hangosan megjegyezte:


"Olyan, mintha indiaiak szerelték volna össze."

Ausztráliában egy bennszülöttől megkérdezte, hogy még mindig dárdákat hajigál-e. Egy skót vezetésoktatóhoz a következő kérdést intézte: “Hogy tudja annyi ideig távol tartani az italtól a nemzettársait, hogy sikerül a vizsgájuk?”

Fia, Károly herceg egy sajtótájékoztatón odasúgta mellette álló fiának: “Ezek a rohadékok. Ki nem állhatom azt az embert. Úgy értem, ő annyira borzasztó, valóban az” – jellemezte a herceg a BBC újságíróját, Nicholas Witchellt.

Az Egyesült Államok tengerészete hivatalos közleményben volt kénytelen bocsánatot kérni, miután egyik tisztje, James Mattis elmesélte, mennyire élvezte a háborút.

>> Amerikai tábornok, aki „vidáman öl”

“Harcolni voltaképpen nagyon szórakoztató; tudja, pokolian jó. Szeretek verekedni; szórakoztató emberekre lövöldözni ” – jelentette ki derűsen.

Forrás: BBC, MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS