2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Világnapi demonstráció az akasztásra ítélt iráni lányért

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2006. október 06. 15:35, utolsó frissítés: 14:58

#b#Számozott keresztek,#/b# megkövezéses videófelvétel. A halálbüntetés eltörléséért folyó gerillakampányban a művészet kalapácsa is lesújt.

A halálbüntetés elleni világnap egyik előrendezvényeként október 8-án Berlinben nagyarányú demonstrációt szervez az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet Nazanin Fatehi és a többi iráni kiskorú bűnelkövető halálos ítéletének felfüggesztéséért.

A most 18 éves Nazanint egy több mint egy éve önvédelemből elkövetett gyilkosság miatt ítélték kötél általi halálra.

Az eset nem egyedi, mégis Nazanin révén figyelt fel és lépett akcióba a nemzetközi közvélemény az iráni “bírósági úton elkövetett gyerekgyilkosságok” ellen. A kampányt az elítélt kurd lány Kanadában élő, iráni származású névrokona, Nazanin Afshin-Jam énekesnő indította, az általa kezdeményezett petíciót eddig 218 ezer személy írta alá.

Nazanin Fatehi több mint egy éve börtönben várja a végleges döntést. Az első, még januárban született halálos ítéletet a nemzetközi nyomás hatására felfüggesztették az iráni hatóságok, ám újabb kivizsgálást rendeltek el. A legutóbbi tárgyaláson, augusztus 30-án nem hoztak döntést – közben a lány


az átélt halálfélelem és az állandó bizonytalanság

miatt két ízben is orvosi kezelésre szorult súlyos szívproblémáival. Az újabb tárgyalásra ebben a hónapban kerül sor.

A berlini demonstrálók nyolc akasztófát állítanak fel a Potsdamer Platzon, azon kiskorúak nevével és életkorával, akiket tavaly végeztek ki a perzsa országban. Az emberjogi aktivisták képeslapokat címeznek az Iráni Iszlám Köztársaság igazságszolgáltatása fejének, Mahmud Hashemi Shahrudi ajatollahnak, amelyben egy másik iráni lány, Shahram Pourmansouri hamarosan végrehajtandó halálos ítéletének visszavonását kérik.

Szeptember 24-én Teheránban a halálra ítélt lányok szülei találkoztak az ENSZ teheráni hivatalnokaival. Nazanin Fatehi, Kobra Rahmanpour, Fatemeh Haghighat-Pazhoh és Shahla Jahed hozzátartozói összefogást sürgettek gyerekeik ügyében. Ugyanaznap azonban a békés tüntetésre összegyűlt szimpatizánsokat a rendőrök oszlatták szét, tíz személyt őrizetbe is vettek, akiket azonban nap végén elengedtek.

Az Amnesty hasonló demonstrációkat szervezett Vancouverben, Los Angelesben, New Yorkban és Londonban, azzal a nem titkolt céllal, hogy mindaddig folytatja az akciókat, amíg egyetlen kiskorú elkövetőt is halállal büntetnek Iránban. (A kampány weboldala itt elérhető.)Az AI és a 2002-ben megalakított Halálbüntetés-ellenes Világkoalíció ugyanakkor


a legsúlyosabb büntetés teljes eltörlése

mellett kampányol világszerte a halálbüntetés elleni világnapon, október 10-én.

A halálbüntetés74 országban van még érvényben. Tavaly (a hivatalos adatok szerint) 2418 embert végeztek ki huszonkét országban – 94 százalékukat Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Államokban.

A médiaeszközöket felhasználó világméretű kampány elemei közt jócskán találunk művészeti alkotásokat, megrázó sajtófotókat, karikatúrákat, de blogokat, YouTube-videókat és rengeteg fórumot is.

A MySpace-közösség Nazanin-ügyre fókuszáló zenésztagjai több dalt is dedikáltak az ügynek (a kanadai Nazanin Ashfin-Jam Someday és a nagy-britanniai Persian Princes együttes Nazanin című száma letölthető a zenekarok MySpace-oldalán).

Ami érdekes, hogy a nagy nemzetközi civil szervezetek aktivistái mostanában kezdik igazából felfedezni a bloggerközösség mozgósíthatóságát; így sorban hozzák létre a szervezeti naplóként működő félhivatalos naplókat, pl. ez a blog tavaly indult.
“Art Saves Lives”


Scott Langley fotós, mottója egy Brecht-idézet. „A művészet nem a valóság elé tartott tükör, hanem pöröly, amely átformálja azt.” 1999 óta dokumentálja a halálbüntetés-ellenes mozgalmak akcióit, vándor fotókiállítása jelenleg Németországban tekinthető meg.

Justice for all? (Igazságot mindenkinek?) címmel egyesült államokbeli művészeknek volt kiállítása, az on-line galéria itt elérhető.

A Wikipedia egyik szócikkében linket is találunk egy megkövezéses videóhoz, azzal a figyelmeztetéssel, hogy sokkoló jeleneteket tartalmaz. A videót egyébként a Hitehagyott Muzulmánok (Apostates of Islam) töltötték fel honlapjukra. A webes gerillakampány a halálbüntetés eltörléséért folytatódik.

Forrás: save.nazanin.googlepages.com, helpnazanin.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS