2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem tudták kimozdítani a holtpontról a kisebbségi törvényt

Bálint B. Eszter 2006. november 09. 14:48, utolsó frissítés: 13:53

Február óta a helyzet szinte változatlan: a képviselőházi RMDSZ-frakció megoldást keres, a többi alakulat nem jár el a bizottsági ülésekre.


Lassan egy hónapja rajtolt a parlament őszi ülésszaka, ám ezalatt az idő alatt sem sikerült kimozdítani a holtpontról a kisebbségi törvénytervezet bizottsági vitáját. A jogszabálytervezet ugyanis már a tavalyi év végén, a szenátusi elutasítást követően a képviselőház elé került, ám nem fogadták, de nem is utasították azt el.

Eleinte az volt a kérdés, hogy sürgősségi eljárással fogadják el a kormány által beterjesztett törvénytervezetet, vagy bizottságoknak kell megvitatniuk és elfogadniuk azt. Végül, mivel nem működött a koalíció és a kormánypártoknak nem sikerült egységes álláspontra helyezkedniük, három alapfokon megkeresett bizottsághoz, a jogi, emberi jogi és oktatási testülethez került véleményezésre. A három bizottságnak nem külön-külön, hanem együttes üléseken kell megvitatnia és véleményeznie a törvénytervezetet – ez a vita pedig már február óta tart.A legvehemensebben a nagy-romániás, a konzervatív párti és demokrata képviselők ellenzik

a törvénytervezet elfogadását. Ők főként a kulturális autonómiára vonatkozó fejezet eltörlését követelik, azt ígérve, hogy a plénumban is megszavazzák a megcsonkított törvényt. Ám az RMDSZ-es politikusok több alkalommal is hangsúlyozták: ha kikerül a szövegtervezetből a kulturális autonómia intézménye, kihátrálnak a törvény mögül, s nem támogatják azt szavazatukkal.

A törvényt ellenző honatyák azonban az általuk benyújtott több tucat módosító javaslat ellenére sem járnak el a közös bizottsági ülésekre, így a döntésképességhez szükséges létszám hiányában rendszerint felfüggesztik a tárgyalást.Az alsóházi állandó bizottság tegnapi ülésén a döntésképtelen ülések sorát próbálta megszakíttatni Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője és Kelemen Hunor képviselő. Annyit sikerült is elérniük, hogy hétfőre


az állandó bizottság elé rendelték a három alapfokon megkeresett bizottság elnökét,

hogy megbeszéljék a kvórumhiányt. Hétfőig az RMDSZ-frakció tárgyalásokat kíván folytatni a koalíciós frakciók vezetőivel, hátha sikerül megegyezni – nyilatkozta a Transindexnek Márton Árpád. A RMDSZ-es frakcióvezető szerint nem kizárt, hogy a pártok felváltva bojkottálják az üléseket.

Valeriu Zgonea szociáldemokrata képviselő, az alsóház állandó bizottságának titkára úgy nyilatkozott, a PSD mindaddig nem hajlandó tárgyalni a kisebbségi törvényről, amíg az RMDSZ-es frakció nem foglal állást Markó Béla szövetségi elnök autonómiára vonatkozó kijelentéseiről. Ez senkit nem érhetett váratlanul, hiszen a PSD-képviselők még október végén közölték: előfordulhat, hogy bojkottálni fogják a kisebbségi törvényről szóló parlamenti bizottsági vitákat.

Márton Árpád szerint amennyiben a bizottságok rendszeresen, megfelelő létszámban összeülnének, akkor viszonylag rövid idő alatt véleményezni lehetne a kisebbségek jogállásáról szóló törvény tervezetét. Ezután pedig a plénumnak kellene döntenie, ami már gyorsabb lenne: a cikkelyenkénti szavazáskor ugyanis nem szükséges a fele plusz egyes jelenlét, az ülésen résztvevők többsége kell megszavazza a cikkelyeket. A végszavazáson pedig több más törvénnyel kerül napirendre a kisebbségi törvény, ilyen esetekben pedig általában megvan a döntéshez szükséges létszám és a törvényt


vagy megszavazzák, vagy megbukik.

Az RMDSZ-es politikus szerint még mindig van esély arra, hogy az idei év végéig valamelyik forgatókönyv megvalósuljon. A Márton hangsúlyozta, nem csupán a kisebbségek, hanem a román társadalomnak is érdeke a kisebbségi törvény elfogadása. Az RMDSZ-es képviselők legutóbbi frakcióülésükön megpróbáltak megoldást keresni a törvény előremozdítására. Márton Árpád azonban erről nem kívánt beszélni; mint mondta, előbb egységes véleményt szeretnének kialakítani, mert igen sok javaslat merült fel.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS