2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy megállóval, személyivel lehet majd átkelni a határon

S. Z. 2006. november 16. 15:39, utolsó frissítés: 15:03

Tíz kétoldalú megállapodás született a második román-magyar kormányülésen. Indul a #b#közös történelem-projekt#/b#.

Miután kis késéssel indult, gyilkos tempóban zajlott a budapesti második román-magyar kormányülés. A három órásra tervezett találkozón mindenki csak egyszer kapott szót, de a hangulat a rohanás ellenére oldott, laza volt – számolt be a Transindexnek Szász Attila államtanácsos.

>>A Szépművészetiben zajlik a román-magyar kormányülés>>

Az ülés 2-3 hónapig tartó előkészítése során tíz olyan témát sikerült egyeztetni, melyben a felek megállapodásra jutottak: az egyik egyezség a határátkelők modernizálására vonatkozik – ennek keretén belül egy éven belül megvalósul az egymegállós határforgalom, tehát a határon való átkelésnél csupán egyszer ellenőrzik majd az iratokat.
Matrica-viszontforgalmazás

Ezenkívül 2007. január 1-étől személyivel lehet majd Magyarországra utazni, és további jó hír, hogy Románia EU-csatlakozása után a magyar kormány részlegesen megnyithatja munkaerőpiacát a román állampolgárok számára. Erről december közepén hoznak majd végleges döntést.

Munkacsoport alakul annak érdekében, hogy tegyék lehetővé a magyar autópálya-matricák romániai forgalmazását, és fordítva, Magyarországon a határmenti megyékben lehessen megvásárolni a román útadómatricákat.

Szó volt még a Bechtel által épített észak-erdélyi autópályának a magyarországi M3-ashoz való csatlakoztatásáról, illetve egy, Baját Odesszával összekötő, Románia északi részén is áthaladó gyorsforgalmi útról.

Továbbá a Szeged-Arad gázvezeték megépítésének támogatásáról is egyezmény született, és létrejön - 3-5 milliárd forintos értékben - egy vállalkozásokat támogató közös kockázati tőkealap, ami elsősorban a kis- és középvállalkozások uniós felzárkózását szolgálja.

Tăriceanu, Gyurcsány, Markó. Fotó: ifj. Haáz SándorTăriceanu, Gyurcsány, Markó. Fotó: ifj. Haáz Sándor


A közös magyar-román történelemszemlélet kidolgozása ügyében is megszületett az első lépés: a román külügyi tárca a magyar művelődési minisztériummal közösen felkérik a két ország tudományos akadémiáit, hogy 2010-ig dolgozzák ki egy közös román-magyar történelemkönyv tervét. Megemlítendő, hogy épp tegnap mutatták be az első német-francia közös tankönyvet.

A román fél ígéretet tett arra, hogy támogatja majd a Sapientia egyetem projektjeit, amint az intézménynek sikerül megszerezni az akkreditációt. Gyurcsány Ferenc megígérte, a magyarországi támogatás az egyetem számára 2007-ben nem csökken.


Etnikai alapú autonómia nem lesz

Ami a székelyföldi autonómiát illeti, Tăriceanu elmondta: a helyi autonómiát, azaz a közigazgatás decentralizációját támogatják, de nem terveznek etnikai alapon autonómiát létrehozni Romániában. A kisebbségi törvényről a tárgyalásokon nem esett szó, de az uno.hu portál szerint Tăriceanu úgy nyilatkozott, a javaslat jelenleg a román parlament előtt van és a kabinet a magyar kormányhoz hasonlóan támogatja létrejöttét.

>>Együtt kell dolgozni jó autonómia-megoldásokon, magyarázta Markó a kormányülésen>>

A két miniszterelnök közös nyilatkozatot fogadott el "Magyar-román együttműködés az Európai Unióban" címmel, valamint megállapodást írtak alá a Duna-medence és a Tisza vízgyűjtő területeinek területfejlesztéséről, a két ország Nemzeti Fejlesztési Terveinek (NFT) és az Európai Területi Együttműködés összehangolásáról, a közös építőipari beruházások ösztönzéséről, valamint a két ország közötti integrált városfejlesztés elősegítéséről is - írta az uno.hu.

Verespatak ügyében a román kormányfő elmondta, csak akkor lehet megnyitni a bányát, ha az biztosan képes lesz megfelelni a vonatkozó uniós előírásoknak. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy az aranybányával kapcsolatban még sok a nyitott kérdés; Tăriceanu megígérte a magyar félnek, hogy a még hiányzó hatástanulmányokat is megkapják lévén, hogy a bánya megépítése "nem csak gazdasági, hanem szomszédsági kérdés is".


Közös felújítások

A felek megállapodtak még a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport, a gyergyószárhegyi Lázár-kastély, a székelyderzsi unitárius templom, illetve egy, Magyarország területén található ortodox templom közös erőből történő felújításában.

>>Gyurcsány románul is köszöntötte "Romániát az EU-ban">>

A magyar oktatási tárca továbbá támogatná a bukaresti Ady Endre líceum kampuszának felépítését, illetve az ott tanító magyar tanárok mellé vendégtanárokat hívnának. Támogatást ígértek még a dévai Téglás Gábor líceumnak, illetve a marosvásárhelyi Bolyai Farkas középiskolának.

Csoportkép. Fotó: ifj. Haáz SándorCsoportkép. Fotó: ifj. Haáz Sándor


Hangsúlyosan jelen lehetnek jövőre magyar művészek Nagyszebenben (mely város egy évig Európa kulturális fővárosa lesz) – a magyar fél cserébe kiemelt szerepet ígért a románoknak a 2010-es pécsi művészeti eseményeken. A magyar fél továbbá támogatást kapott egy Brâncuşi-emlékkiállítás szervezéséhez.

A két kormány között – hagyományosan jó – informatikai együttműködés folytatódik: döntés született egy közös kulturális örökséget tartalmazó weboldal létrehozásáról, illetve egy virtuális gazdasági portál létrehozásáról.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS