2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szabó: mennyi üres duma van az Európai Parlamentben!

S. G. 2006. november 22. 19:46, utolsó frissítés: 19:22

#b#"Kibic-állásnak"#/b# minősíti Brüsszelből Szabó Károly, az RMDSZ europolitikusa az EP- megfigyelők – vagyis a saját – szerepét, "melytől nem dől össze a világ".

Elmondása szerint ő az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) ülésein vesz részt, de "siralmas a helyzet, az ember nem rúghat labdába és a bizottságokban is csak nagyon-nagyon ritkán és különleges engedéllyel lehet szóhoz jutni, semmiféle konkrét indítványt nem lehet előterjeszteni. Ennek hálistennek mostmár vége lesz"

– fejtette ki lapunknak a Brüsszelben tartózkodó képviselő, akit az RMDSZ megfigyelőit ért kritikák kapcsán kerestünk meg.

Szabó Károly adatlapja az EP portáljánSzabó Károly adatlapja az EP portálján


"– A megfigyelő a frakciójában szót kérhet mindenféle korlát nélkül, de máshol sehol sem" – ecsetelte Szabó, aki tizenhat éve politizál az RMDSZ színeiben. Rákérdeztünk arra, mondjon egypár konkrét témát, melyben szót kért. A válasz:


"– Hát uram, én ezekkel nem foglalkozom.

Hivatalból jobban tudják a sajtósok, hogy én mit csinálok, mint én magam, már elnézést. Úgyhogy erről nem nyilatkozom. Akik ott voltak, például Gál Kinga is, tudna mondani valamit. Legutóbb pont az ő jelentéséről volt szó. Én is fölszólaltam, de erről nem jelent meg semmi, mert vigyáznak egyesek, hogy erről ne jelenjen meg semmi. Akkor az azt jelenti, hogy ott se voltam. De szerintem biztos a jegyzőkönyvben benne van. Ha egyáltalán vezettek jegyzőkönyvet" – magyarázta Szabó.

Valóban, a néppárti frakció honlapján a bizalmas ülésekről nem jelenik meg jegyzőkönyv. A szakbizottságok ugyan minden előttük levő jelentést, javaslattételt, módosító indítványt legalább hat nyelven közölnek, de magáról a vitáról nem jelenik meg jegyzőkönyv, csak a folyamat egy-egy dokumentumban csúcsosodó végeredményéről.

Románia csatlakozásáról a napokban tárgyal az EP külügyi bizottsága (AFET), ugyanis Gál Kinga az állampolgári bizottság tagjaként véleménytervezetet nyújtott be a testülethez azzal a céllal, hogy az AFET azt vegye figyelembe a Romániáról szóló Moscovici-jelentés vitájában. Gál a szövegben a sürgősségi rendeletekkel való kormányzás, a korrupció, a gyermekvédelem, az államosított ingatlanok problémáira hívja fel a figyelmet, és külön bekezdésben tér ki a romániai magyarok ügyére (lásd keretes írásunkat) . Szabó elmondása szerint ő jelen volt a külügyi bizottság november 13-i strasbourgi ülésén:


"– Egy késő esti ülés volt. És ott voltak bizonyos viták

főleg a bolgár és a román kollégák ugrottak fel szólani, és nekem is volt egy kisebb hozzászólásom. Én nem szoktam ezekről nyilatkozni, mert nem az én dolgom. Az én dolgom az, hogy végezzem a munkámat itt. Én egyáltalán nem vigyázok a sajtóimázsomra.

Ez egyáltalán nem igazolja azt, amit Gál Kinga nyilatkozott ezekről a dolgokról, de nagyon kegyesen úgy gondolta, hogy jobb így. Hát én nem vitatkozom Gál Kingával és senkivel se. Négyszemközt gratulált is nekem, elbeszélgettünk. Nagyon sok esetben a román és általában a többségi kollégák ugye a kisebbségi kérdésekről úgy beszélnek, hogy közben nem magukat a kisebbségeket vagy azok képviselőit kérdezik meg. Csak ennyit igazítottam helyre abból, amit mondott."
Szabó Károly ezenfelül "nagyszerű tapasztalatnak" nevezte eddigi munkáját, mert a Brüsszelben töltött idő alatt kiderült számára, "mennyi fölösleges dolog van itt az Európai Parlamentben,


mennyi üres duma, már elnézést."

A szenátor meglátása szerint lassú folyamat, amíg az EP az Bizottsággal, illetve az Európai Tanáccsal szembemenve több kompetenciát vív ki magának, és a viták egy része csak a presztízsharc következménye.

Megkérdeztük azt is Szatmár megye szenátorától, szoktak-e egyeztetni fontosabb ügyekben, a közös lobbizás érdekében a másik két RMDSZ-es megfigyelővel, Kónya-Hamar Sándorral és Kelemen Atillával, márcsak azért is, mert mindhárman a néppárti frakcióhoz társultak. "– Attól, hogy hárman vagyunk, még a képviselet nem erősödik, mert nincs szavazati jogunk. Attól, hogy ott vagyunk, még nem dől össze a világ,


még nem is szisszennek meg az illetők,

nem ijed meg senki attól, hogy mindhárman vagy egyedül vagyunk ott. Általában igyekeztünk lefedni... igaz, volt olyan bizottság, ahol sosem voltam, például a halászati, ami ugye fontos téma az EU-ban" – védekezik Szabó Károly.

Ezután arra hívtuk fel a politikus figyelmét, hogy a romániai sajtóban kinevezésük óta gyakorlatilag nem jelentek meg róluk hírek, sajtótájékoztatót nem tartottak. Szabó válasza szerint valószínűleg nem vigyáztak arra, hogy "azonnal adjunk ki minden elszólásról is valamit". Vagyis "azok, akik itt az Európai Parlamentben esetleg megtehették volna, azok talán gondosan elhallgatták. Nincsen semmi gond" – üti vissza a labdát a másik térfélre a politikus.
A kibic-szerepet

"elég nehéz elviselni", vallja be a szenátor, "nem jól néz ki, hogy nem ír rólam az újság. Ha odahaza vagyok, és csinálok valamit, inkább a figyelem középpontjába kerülök. De nem lesz másképpen a képviselőkkel sem. Az EP nem mondom, hogy holtvágány vagy száműzetés. Nem én találtam ki a következő mondatot, de magaménak vallom: akitől a pártok meg akarnak szabadulni, elküldik Brüsszelbe", panaszolja Szabó, aki még gondolkozik azon, jelöltesse-e magát tavasszal teljes értékű euroképviselőnek.

"Persze ehhez a szervezet [a jelöltlistát az RMDSZ állítja össze– a szerk.] is meg kell legyen győződve arról, hogy megbízhat-e az illetőben, mert innen aztán nem lehet kilépni", mondja interjúalanyunk, aki "otthon érzi magát játékosnak".

Brüsszelben azért nincs olyan fizetett lobbiszervezet, mely a romániai magyarok kérdéseit képviselné, mert "az erdélyi politikai élet megosztott", mondja Szabó, aki szerint "nem kell eltúlozni a lobbi jelentőségét és az ebben rejlő lehetőségeket. Lobbiznak sokan az EU-ba soha be nem jutó országokból..." – lebegteti sokat sejtetően a mondatot a politikus.

Szerettük volna beszámolót kérni Kelemen Atilla és Kónya-Hamar Sándor képviselőktől is, de Kelemen tegnapi nyilatkozatát ajánlotta figyelmünkbe. Kónya-Hamar kedden és szerdán telefonon elérhetetlennek bizonyult.)Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS