2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Médiakommandó Şereş és Nagy ellen. Mi lehet ebből?

K. A. 2006. december 07. 16:08, utolsó frissítés: 16:08

#b#[háttér] #/b# A helyszín a román média élvonala. A helyszín nagyon fontos, mert a romániai magyarral ellentétben a román médiában nincs csuriburi, itt a jelen felosztása történik,


a politikai aktorok meghatározó csapásokat mérnek itt egymásra.

A mai hír: Băsescu elnök összehívja a Cotroceni-i palotába azt a bizottságot, melynek feladata kivizsgálni Nagy Zsolt informatikai miniszter és Codruţ Şereş gazdasági exminiszter szerepét az ún. kémkedési-árulási ügyben. Energetikai privatizációs ügyek kapcsán kiadott titkos dolumentumok, SRI-s telefonlehallgatási jegyzőkönyvek – ezekre hivatkozik a hazai sajtó, például: FORMULA 1 A TRĂDĂRII – az Evenimentul Zilei szervája.

A bizottsági döndés alapján Băsescu eldöntheti, hogy utat enged-e a bűnvádi eljárás megkezdésére. Ez a bizottság a nyáron alakult Atanasiu volt védelmi miniszter kapcsán, akit a hadsereg gyanúsnak tartott gumiabroncs-vásárlása miatt felfüggesztettek, ám az ügyészség később ejtette az ellene indított a bűnvádi eljárást.

A Cotroceni-i testület nyomozást nem bonyolít, de bekérheti a bizonyítékokat és kihallgathatja az éríntetteket is. Az, hogy a bizottság zöld utat enged az ügyészségnek, az nagyon valószínű, de persze az is elképzelhető, hogy a Şereş- és a Nagy-témát a bizottság különféle módon értékeli és az ügyészséghez – ahonnan a kiszivárogtatások miatt a egész történet indul –csak egyik vagy másik dosszié megy tovább.

Technikailag a tét, hogy felfüggesztik-e Nagy Zsoltot vagy sem. Ha igen, függetlenül attól, hogy pár hónap múlva mi lesz a végső, bírósági döntés, a tárcavezető politikusi hitele teljesen rámehet egy ilyen egyelőre mesterségesnek látszó kreálmányra – és ez az igazi tét.

Függetlenül attól, hogy milyen absztrakciós szinten hozzák összefüggésbe a magyar miniszter nevét ezzel az amúgy is homályos történettel, a generation next-ikon Nagy Zsolt politikusi hitele napról napra erodálódik. Naponta cáfol, nyilatkozik, kríziskommunikál – az a kérdés, milyen hatékonysággal lehet ezt csinálni.

Az utóbbi két napban több embert kértünk informálisan arra, helyezze el az ügyet. Volt, aki azt mondta, a cél a politikai káoszkreálás és nem másodlagos szempont, hogy az ügyészség melyik miniszter hatásköre alá tartozik. Akadt olyan, aki a generaţia expirată frusztrációiból vezette le a történetet. Egy másik verzió Şereşt nevezte meg célpontnak, Nagy eszerint járulékos áldozat. Mások itt összefüggést látnak az utóbbi hetekben Markót ért támadásokkal.

Kormányválság, előrehozott választások – ezek a szaglászó beszélgetésink visszatérő motívumai voltak. Főleg az RMDSZ-politkusok arra hívták fel a figyelmet, hogy a titkosszolgálatoknak jelezniük kellett volna a minisztereknek, amennyiben tényleg alvilági alakok nyomulnak rájuk.

Egy vezető RMDSZ-politikus azon töprengett, hogy néhány éve egy hasonló ügyben azért felszisszent volna a romániai magyar közvélemény. A megkérdezettek között volt Renate Weber emberjogi szakértő, akitől egy rövid reakciót kértünk. Ő az esetet lapunknak


a következőképp kommentálta:

– Megdöbbenéssel követem azt a színjátékot, ami ebben az ügyben történik. Ez itt a jogállamiság megcsúfolása. Nem a sajtót hibáztatom, hanem azokat – nem tudom nevesíteni, mert nem tudom kikről van szó – aki az egész mögött állnak. Nyilvánvalóan kimódolt akcióról van szó, amelynek célja azt az érzetet kelteni, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.

Mindennap találunk valamit a sajtóban, ez az ismétlődés meg a nyilvánosságban azt a meggyőződést hinti el, hogy igenis lennie kell valaminek. Mint mondtam, nem tudom, kik a mozgatói ennek az akciósornak, de jól látszik, hogy valakik az ügyészségről jól kiszámított ritmusban információszilánkokat szivárogtatnak ki. Hol van itt az ártatlanság vélelme?Arra a kérdésünkre, hogy mi lehet az ügy tétje, Renate Weber úgy értékelte, egyértelműen az a cél, hogy az uniós csatlakozás küszöbén valakik elijesszék a befektetőket.

– Volt is egy személyes beszélgetésem egy román származású amerikai vállalkozóval, aki arról számolt be, hogy az utóbbi hónapokban kialakult hangulatban a legtávolabb áll tőle, hogy – akár személyi szabadságának kockáztatásával – romániai befektetésekben gondolkodjon. Lehet, hogy valójában nem ez a tét, de hogy a befektetők bizalmának szertefoszlása a következmény, ez nagyonis valószínű – mondta Renate Weber.


Arra a felvetésre, hogy véleménye szerint nemzedéki bosszúról van-e szó, vagy véletlen az, hogy két fiatal miniszter ellen irányul a kitartó sajtókampány, az emberjogi aktivista ezt válaszolta:

– Fiatal politikusokról van szó, akik bizonyos értelemben nemzedékük előretolt helyőrségei is, ez így van. Viszont én inkább a rendszer perverzitását látom abban, hogy pont azokat szemeli ki magának, akiknek talán naivak és nincsenek kellő tapasztalattal felvértezve a hasonló helyzetek kivédésére.

Mi lesz a végkifejlet? Renate Weber szerint az ügy a bíróságokon fog eldőlni: – Bízom a bíróink igazságérzetében. Kérdés, hogy a több hónapig eltartó eljárás ketté tudja-e törni a fiatal politikusok pályáját és hogy mennyi időbe és energiába telhet politikusi hitelük visszaszerzése.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS