2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kisebbségi törvény karácsonyra: az RMDSZ óvatos

S. Z. 2006. december 12. 14:00, utolsó frissítés: 13:55

A D. A. Szövetség a törvény elfogadását ígérte, #b#Márton Árpád#/b# frakcióvezető szerint a bizottsági zöld jelzésre van valós esély.

Örülünk ennek – reagált Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője arra, hogy a D. A. Szövetség tegnapi vezetőségi ülésén úgy döntöttek: a kisebbségi törvény prioritás lesz a pártszövetség számára.

A PNL és PD képviselői azt tűzték ki célul, hogy még az ünnepi szünet előtt el kell fogadni ezt a jogszabályt. A kisebbségi törvény az alapfokon, véleményezésre megkeresett képviselőházi bizottságoknál akadt el: a jogi, emberi jogi és oktatási bizottságoknak közel egy év alatt


alig néhány cikkelyt sikerült elfogadniuk.

Márton szerint jó kezdet lenne, ha a liberális-demokrata szövetségnek sikerül úgy megszerveznie a munkáját, hogy a fenti bizottságok ülésein teljes létszámban megjelenjenek.

“Mi, illetve a kisebbségek képviselői folyamatosan ott vagyunk. Ha a nagy-romániások és konzervatívok egy-két képviselője is megjelenne – még akkor is, ha másképp szavaznak – akkor a bizottságon át lehetne vinni az egyezség szerinti változatot” - nyilatkozott a Transindexnek a frakcióvezető, hozzátéve, hogy a kisebbségi törvény cikkelyeiről már nagyjából az autonómia fejezetig sikerült megegyezni.

Nem valószínű, hogy törölnék a kulturális autonómia fejezetet – mondta kérdésünkre Márton. Ugyanis nemcsak a kormányprogramban, de az Európai Parlament által elfogadott zárójelentésben is szerepel


a kulturális autonómia kitétele.

“Úgy nézett ki, hogy az EP-választás meg az előrehozott választások rémképe miatt a politikai pártok a nacionalista regiszterbe kezdenek átcsúszni. Az, hogy a szövetség ilyen nyilatkozatot tett, más irányú trendet mutat. Nyilvánvalóan megkapták a jelzést, hogy az Európai Unió szeretné, ha ez meglenne” - nyilatkozott Márton, amikor afelől érdeklődtünk, minek köszönhető ez a váratlan fordulat; hiszen úgy tűnt, a kisebbségi törvényt végképp ott felejtik a bizottságok útvesztőiben.

Ami a képviselőház plénumában való szavazásról kérdeztük, a frakcióvezető optimizmusa óvatosabbá vált: mivel kétharmados törvényről van szó, szükség lesz a PRM-ből kilépett szakszervezetiek, valamint a független képviselők támogatását megszerezni, kell majd a PNL-ből kivált ún. “platformisták”, konzervatívok támogatása, sőt, valószínűleg még a PSD-vel is lesznek egyeztetések.

Mivel a plénumbeli szavazás eléggé bonyolultnak tűnik, Márton Árpád inkább csak arra lát reális esélyt, hogy a tervezet idén pozitív véleményezéssel kerüljön ki a bizottságokból.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS