2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Letölthető a Tismăneanu-jelentés magyarokra vonatkozó része

szerk. 2006. december 21. 13:40, utolsó frissítés: 13:04

A Vladimir Tismăneanu vezette elnöki bizottság jelentése alapján 2006. december 18-án Traian Băsescu államelnök elítélte a román kommunista rendszert, amelyet illegitimnek és kriminálisnak nevezett. #b#[adatbank]#/b#

A bizottság által kidolgozott összesen 660 oldalas jelentés szerves részét képezi a magyar kisebbség történetére vonatkozó rész is, amely a jelentés III. fejezetében található.

A jelentés magyar vonatkozású alfejezetét a Salat Levente bizottsági tag által koordinált, fiatal történészekből álló kutatócsoport szerkesztette, amelynek tagjai voltak Stefano Bottoni, a Bolognai Egyetem oktatója, László Márton, a Pázmány Péter Egyetem PhD hallgatója és a marosvásárhelyi Teleki Téka munkatársa, Lázok Klára, az ELTE PhD hallgatója és a csíkszeredai Sapientia oktatója, Nagy-Mihály Zoltán, a pécsi egyetem doktorandusza és az EME főmunkatársa, Novák Csaba Zoltán, a bukaresti egyetem PhD hallgatója és a Román Akadémia marosvásárhelyi fiókintézetének munkatársa, valamint Olti Ágoston, az ELTE PhD hallgatója.

Első körben mind a hatukat elfogadta a bizottság, a levéltári akkreditáció előkészítésekor azonban kiderült, hogy csak három személy számára tudnak belépőt biztosítani. Önkéntes alapon végül Stefano Bottoni, Novák Zoltán és Olti Ágoston vállalták a tiszteletdíjjal és az utazással kapcsolatos költségek visszatérítésével sem járó, július elejétől szeptember végéig tartó levéltári munkát. Lázok Klára, Nagy Mihály Zoltán és László Márton a megyei levéltárakban folytatott kutatásokkal, illetve a dokumentum megszövegezésében vállalt együttműködésével segítette a kutatócsoport munkáját.
A jelentés magyar vonatkozású fejezetének újdonságát

elsősorban a megközelítés módja adja: fontossága a magyar kisebbségtörténetnek a román hivatalos történetírásba való beemelésében és ezzel egyidejűleg a magyarság és a kommunizmus kapcsolatára vonatkozó egyes tévhitek eloszlatásában áll. A fejezet 19 oldalas, az Adatbank.ro Digitális szövegtárában \ érhető el TISMĂNEANU-JELENTÉS cím alatt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS