2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két év alatt 15 minisztérium maradt gazdátlan, vagy fejezték le

B. B. E. 2006. december 29. 11:49, utolsó frissítés: 2006. december 28. 16:38

A demokraták kormányátalakítgatási láza és a konzervatívok lelépése eredményezte a legtöbb minisztercserét.


Most két helyettes kormányfővel van kevesebb, mint két éve.

Alig két év telt a legutóbbi választások óta, ám ennyi idő is bőven elég volt ahhoz, hogy számos miniszter helyét más vegye át. A liberális-demokrata-RMDSZ-konzervatív kormányzás legnagyobb változását viszont mégiscsak az jelentette, amikor december 3-án a Dan Voiculescu vezette PC kilépett a kormányból, s így a Tărceanu-kabinet kénytelen ezenúl kisebbségben kormányozni.

A kisebbségivé váláshoz azonban jócskán hozzájárult az is, hogy Theodor Stolojan és Valeriu Stoica megalapította az időközben Liberális Demokrata Párttá vált Liberális Platformot, amelyhez több tucat, vezető tisztséget betöltő liberális politikus is csatlakozott.

Adriean Videanu volt tulajdonképpen az első távozó a kormányból: néhány heti miniszterelnök-helyetteskedést követően őt választották meg Bukarest főpolgármesterévé, helyét Gheorghe Seculici kaparintotta meg.


Mintegy fél évvel később maga Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök készült abbahagyni a kormányzást, ám többszöri lemondás, majd a lemondásról való lemondás nyomán mégis maradt a bársonyszékben.

Így a következő távozó Mona Muscă kultuszminiszter volt, aki 2005. augusztus 11-én mondott le tisztségéről. A Liberális Párt politikusa mintegy példát szeretett volna statuálni a kormányfőnek, hogy a lemondást nem fontolgatni kell, hanem meg kell tenni. Helyét Adrian Iorgulescu vette át, aki azóta is betölti a miniszteri tisztséget.

Nem sokkal ezt követően, miután a D. A. Szövetség vezetői kiértékelték az általuk jelölt tárcavezetők teljesítményét, négy minisztert menesztettek: Ionuţ Popescu pénzügyminiszter helyét Sebastian Vlădescu, Mircea Cinteză egészségügyi tárcavezető helyét Eugen Nicolăescu, Ene Dinga európai integrációs miniszter helyét Anca Boagiu vette át, míg a demokrata párti miniszterelnök-helyettes, Gheorghe Seculici székébe Gheorghe Pogea ült.

Mircea Miclea sem maradhatott túl sokáig oktatási miniszteri tisztségében, miután plágiummal vádolták meg, kénytelen volt lemondani. Helyébe Mihail Hărdăut iktatta be Traian Băsescu államfő.

Adrian Năstase szociáldemokrata képviselőházi elnöki korrupciógyanúba keveredése nyomán a liberálisoké lett a megüresedett házelnöki tisztség, a kormányfő vezetette alakulat pedig Bogdan Olteanu parlamenti kapcsolattartásért felelős minisztert találta a legalkalmasabbnak. Az így megüresedett tárcavezetői tisztséget Mihai Alexandru Voicunak osztotta a koalíció.

Idén júniusban a demokratáknak ismét kormányalakítgatáshoz lett kedvük: visszahívták Gheorghe Pogea kormányfőhelyettest, helyébe pedig, arra hivatkozva, hogy úgy is túl sokan vannak a kormányban, azóta sem delegáltak mást. Ekkor kellett megválnia a szállítási tárcától Gheorghe Dobrénak is, akinek székét Radu Berceanu kapta.

Dan Voiculescu
konzervatív párti miniszterelnök-helyettes sem maradhatott tisztségében, miután beigazolódott, besúgóként működött együtt a Securitatéval. Bár korábban a pártelnök úgy nyilatkozott, ha szekusmúltja beigazolódik, az általa vezetett alakulat kilép a kormányból, végül a maradás mellett döntöttek; míg Voiculescu helyét Bogdan Pascu vette át.

Megingott a szék Teodor Atanasiu védelmi miniszter alatt is, hivatali visszaélés miatt emelt panasz nyomán az államfő felfüggesztette tisztségéből. Hosszas huzavona után helyét Sorin Frunzăverde vette át.

A Liberális Platformmal szimpatizált, így mennie kellett: Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter Theodor Stolojanék mellett tette le a garast, így ki kellett lépnie a liberális pártból, s le kellett mondania tárcavezetői tisztségéről. A funckiót jelenleg Dan Motreanu tölti be.

Időközben viszont a konzervatív pártiak valóra váltották oly sokat hangoztatott fenyegetésük, s valóban kiléptek a kormányból. Hosszas tárgyalások eredményeképp végül a kormányban maradt három pártnak, a demokratáknak, liberálisoknak és RMDSZ-eseknek sikerült elosztaniuk maguk között a PC-sek tisztségeit.

Codruţ Şereş gyanúsítottként szerepel az energetikai kémbotrányban: árulás és kémkedés gyanújával folyik ellene eljárás (fotó: Rompres)Codruţ Şereş gyanúsítottként szerepel az energetikai kémbotrányban: árulás és kémkedés gyanújával folyik ellene eljárás (fotó: Rompres)


Így Codruţ Şereş gazdasági és kereskedelmi miniszter helyébe Varujan Vosganiant nevezték ki. A demokratáké lett a Pascu távozása nyomán megüresedett kormányfő-helyettesi tisztség, ám az Emil Boc vezette alakulat ismételten úgy határozott, nem kell több miniszterelnök-helyettes, s nem delegált senkit erre a funkcióra.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS