2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Forró témák az Európai Parlamentben

szerk. 2007. január 17. 19:02, utolsó frissítés: 18:15

#b#Mire gerjednek#/b# az RMDSZ-es EP-pályázók? Tévéreklámok szabályozása, a feketemunka visszaszorítása, az állatkísérletek: ezek voltak a jelenlegi ciklus fő témái.


2007 januárjában félidőnél tart az Európai Parlament jelenlegi, 2004-2009-es ciklusa. Ilyenkor választják újra a parlament tisztségviselőit, így elnökét is. Ez a napokban zajlott le, az új EP-elnök Hans-Gert Pöttering, a kereszténydemokrata-konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt frakciójának eddigi vezetője.

Az első félidőben az EP létszáma 732 volt, ez a romániai és bulgáriai képviselők érkeztével 2007-től 2009-ig átmenetileg 785-re nő. További változás, hogy az eddigi 20 helyett immár 23-ra nőtt az unióbeli hivatalos nyelvek száma. Ilyen státuszt kapott ugyanis a román és a bolgár mellett az ír is.


>> Uniós alapfogalmak 1: EU for dummies >>
>> Uniós alapfogalmak 2: More Brussels and EU for dummies >>

Az EP sajtószolgálatának szerkesztőségünkbe eljuttatott anyaga alapján válogattunk a jelentősebb témák közül.


A szolgáltatási irányelv

értelmében a mostanihoz képest számos szektorban - például az építőiparban és a turizmusban - könnyebb lesz szolgáltatásokat nyújtani egy másik tagállamban. Az a tagország, amelynek területén a szolgáltatást nyújtják, nem alkalmazhat semmilyen hátrányos megkülönböztetést a más EU-országból érkező cégekkel szemben: főszabályként nem követelhet tőlük extra biztosítékokat, engedélyeket, nem kell ott is bejegyeztetni a céget, nem kell telephelyet létrehoznia az adott országban és így tovább.

>> további infók >>A televíziózásról szóló jogszabály

előírja, hogy a filmeket és más tévéműsorokat félóránként lehessen reklámokkal megszakítani. Közös szabályok alapján lehetőség lesz a „termékelhelyezésre” is - vagyis arra, hogy egyes műsorokban hirdetési céllal legyenek láthatóak egy-egy cég termékei.

>> további infók >>


A foglakoztatáspolitikáról

is fogadott el jelentést az EP. A szöveg külön szól a legutóbbi bővítés jelentette kihívásokról, foglalkozik a fiatalok és az idősek munkavállalásának ösztönzésével, a munkavállalók egészségi állapotának javításával, a munkaerőpiacról kiesettek beilleszkedésével, valamint az illegális foglalkoztatás csökkentésével is. Az indokolás megemlíti, hogy ez utóbbi lényegesen nagyobb problémát jelent az új tagállamokban, mint a régiekben.

A jelentés szerint „további előrelépéseket kell tenni a tagállamok között a személyek szabad mozgása akadályainak és korlátozásainak megszüntetésére, különösen a munkavállalók mobilitásának tekintetében, beleértve a kutatókat és egyéb szabadfoglalkozásúakat”.

A ciklus ezen részében olyan jelentős témákról vitázott az EP, mint például a szolgáltatási irányelv, valamint a szoftverszabadalmakról, a televíziózásról, a munkaidőről szóló jogszabály, a vegyipari szabályozás (REACH). Ebben a periódusban hagyta jóvá a parlament az Európai Bizottság összetételét, Románia és Bulgária uniós csatlakozását, valamint az európai alkotmányt és a 2007-2013-as uniós költségvetést is.

>> további infók >>Vegyipari szabályozás (REACH)

Mintegy három évnyi tárgyalás után az EP december 13-án elfogadta a REACH-et, a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről és engedélyezéséről szóló jogszabályt. Ennek végső formájáról az utolsó pillanatig késhegyig menő harc dúlt a parlament és a Tanács között, a képviselőknek azonban végül sikerült kedvező kompromisszumot elérniük a veszélyes anyagok kötelező helyettesítése, a gyártók felelőssége és az állatkísérletek kiváltása kérdésében.

>> további infók >>


Megválasztották az Európai Bizottságot

Barroso EB-elnöknek változtatnia kellett javasolt kormánya összetételén, miután Rocco Buttiglione, az igazságügyi tárca várományosa a homoszexualitást bűnnek, az egyedülálló anyákat rossz gyereknevelőnek nevezte. Rajta kívül még több biztost kifogásoltak az EP-ben, például Kovács László adóügyi biztost amiatt érte kritika, hogy nem ért az energiaügyekhez. Barroso módosított csapatán, így 2004 novemberében sikerült elfogadni a testületet.

>> további infók (angolul) >>Elfogadták a költségvetést

Az EP tavaly májusban hivatalosan is áldását adta a parlamenti küldöttség és a tagállamokat képviselő osztrák elnökség között április 4-én megkötött intézményközi megállapodásra, amelyet most, a szavazás után a Bizottság és a Tanács képviselője is aláírt.

A kompromisszum alapján az Európai Tanács javaslatához képest 4 milliárd euróval nagyobb lesz majd az Unió 2007-2013-as költségvetése. Ez a plusz pénz mindenekelőtt a lisszaboni stratégia megvalósítását támogató programokra, valamint a közös külpolitikára megy majd. Ezen túl az Európai Beruházási Bank garanciaalapját is növelték - 2,5 milliárd euróval.

>> további infók >>

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS