2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem indulhat Székelyudvarhelyen a Magyar Polgári Szövetség?

S. Z. 2007. január 22. 18:40, utolsó frissítés: 17:58

Pechjükre a helyi választási iroda nem hajlandó értelmezni a törvényt. A polgári tanácsosjelöltek függetlenként, illetve az NDF listáin indulnak.

Nem indulhat a február 4-i székelyudvarhelyi időközi választásokon a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ): a helyi választási bizottság arra hivatkozik, hogy az MPSZ nem tartotta be a választási törvényben előírt feltételeket.

Mint ismeretes, a sokak szerint diszkriminatív választási törvény szerint csak olyan, kisebbségeket képviselő politikai szervezet indulhat választásokon, melynek már van parlamenti képviselete.

Ha nincsen, akkor bizonyítani kell, hogy az illető kisebbség 15%-a tagja az illető szervezetnek, vagy pedig 25 ezer aláírást kell összegyűjteni 15 megyéből, illetve Bukarestből. Az MPSZ többször is próbálkozott aláírásgyűjtéssel, azonban a bejegyeztetés nem sikerült.


A folyamat legutóbb Bukarestben akadt el

– itt nem sikerült összegyűjteni a kért aláírásokat. Ugyan az MPSZ még sosem indulhatott választásokon, úgy döntöttek, újból megpróbálják: mint Komoróczy Zsolt, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal szóvivője lapunknak elmondta, a reményre az szolgált alapul, hogy a bukaresti Állandó Választási Bizottság (BEC) tagjai a 2004/67-es választási törvényt úgy értelmezték, hogy ha Udvarhelyen időközi választásokat tartanak, az MPSZ-nek mindössze körülbelül 5400 aláírást kell összegyűjtenie az induláshoz (ez a város lakosságának 15%-át teszi ki).

Az MPSZ össze is gyűjtött mintegy 6800 aláírást, azonban kiderült: a helyi választási iroda ragaszkodik a törvény szó szerinti, 25 ezer aláírásról szóló értelmezéséhez. Besenyei Csilla Izabellát, a helyi választási iroda elnökét nem sikerült elérnünk.

“Logikátlan baromság, hogy az MPSZ-nek Csíkszeredából vagy Botoşani-ból kelljen aláírást gyűjteni ahhoz, hogy Székelyudvarhelyen legyen tanácsosa” – kommentálta a döntést Komoróczy. Az MPSZ fontolgatja, hogy fellebezzen;


a határidők mindenesetre szorosak:

a választási bizottság döntését legkésőbb ma estig lehet megtámadni, és amennyiben fellebeznek, az ügyet a bíróságnak 24 órán belül le kell tárgyalnia. Az időközi választás tétje a helyi tanács tagjainak megválasztása; Udvarhelyen már jóideje patthelyzet alakult ki a fele-fele arányban RMDSZ-es és MPSZ-es tanács, illetve az MPSZ-elnök és polgármester Szász Jenő közt.

Persze ha a polgáriak hivatalosan nem is indulnak a választáson, nem valószínű, hogy Szász Jenő polgármesternek nem lesz MPSZ-es tanácsosa: a korábbi gyakorlat szerint az MPSZ-esek a Német Demokrata Fórum, a Népi Akció listáin, illetve függetlenként indulnak, és nagy valószínűséggel be is fognak jutni.

“A jelenleg érvényben levő törvények szerint az MPSZ nem bejegyzett párt, tehát nem indulhat választásokon. Az RMDSZ-nek ehhez semmi köze” – kommentálta az esetet Ványolós István, az RMDSZ udvarhelyi szervezetének megbízott elnöke. “Hogy a törvény diszkriminatív, az más dolog, módosítani kell, azonban amíg érvényben van, addig be kell tartani.”

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS