2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem enklávé a romániai magyarság: a gondok azonosak a többségével

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. január 23. 16:37, utolsó frissítés: 15:09

Megtudtuk: jobban és optimistábbak vagyunk, és az RMDSZ-re szavazunk. Mi, magyarok, 2006-ban.

Alig fért el a sok újságíró tegnap az RMDSZ ügyvezető elnökségének konferenciatermében, ahol az Etnikumközi Viszonyok Kutatóközpontja (CCRIT) 2006 novemberében, az RMDSZ megrendelésére készített felmérését mutatták be. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a sajtó inkább Markó Bélára, Takács Csabára és Kelemen Hunorra volt kíváncsi, mégis Horváth Istvánnak volt a legérdekesebb mondanivalója.

A kutatást vezető szociológus néhány mondatban ismertette az intézet által (1999 március, 2000 október, 2003 október és 2004 március után)


ötödször elvégzett kutatás

legfontosabb következtetéseit: az adatokból azt olvasta ki, hogy nőtt a gazdasági és társadalmi stabilitás érzése a rommagyarok körében, az utóbbi két év gazdasági növekedése megnyilvánul életszínvonal, életmód és ennek kapcsán a megelégedettség szintjén – ezzel összefüggésben csökkenőben a migrációs hajlam is.


Egyre optimistábbak vagyunk

– pontosabban kevésbé vagyunk pesszimisták, hiszen a megkérdezettek 56%-a még mindig úgy véli, rossz irányba haladnak a dolgok az országban, de a 32,1%-nyi optimista jóval több, mint a 2000-ben ugyanígy vélekedők száma (12,2%).


A felmérésből pozitív következtetéseket vonhat le az RMDSZ is: a megkérdezettek 72,1%-a úgy véli, hogy az RMDSZ együttműködése a kormánykoalíció tagjaival mind a romániai magyarság, mind egész Románia számára hasznos volt. A válaszadók 91%-a szerint a magyarság számára fontos, hogy képviselői ott legyenek Románia parlamentjében. A felmérés szerint igen magas a szövetségbe vetett bizalom is: a megkérdezettek 80,2%-a bízik az érdekképviseleti szervezetben. A romániai magyarok számára fontos a brüsszeli jelenlét is: a válaszadók 82,4%-a gondolja azt, hogy fontos az RMDSZ jelenléte az Európai Parlamentben.

Szavazási preferenciák regionális bontásban (biztos szavazók)Szavazási preferenciák regionális bontásban (biztos szavazók)

Horváth István kiemelte: a romániai magyarok számára ugyanazok a fő problémák, mint az összlakosság számára: a települések szintjén az egészségügyi ellátás, az utak állapota és a munkanélküliség, országos szinten a jövedelmek, nyugdíjak, a munkanélküliség és az egészségügy. A megkérdezettek ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy az RMDSZ számára más problémák (autonómia, anyanyelvű oktatás) élveznek prioritást.

A települések problémáiA települések problémái


Országos problémákOrszágos problémák

Marius Lazăr szociológus fontosnak tartotta elmondani: a felmérésből kiolvasható, hogy a romániai magyarság nem enklávénak, hanem a társadalom szerves részének tekinti magát. A CCRIT munkatársa kifejtette: a magyarok körében továbbra is jelentős a szimpátia a koalíciós pártok és a PSD iránt, de sokan visszatértek az RMDSZ-hez azok közül, akik korábban át akartak szavazni.

A felmérés 2006 november 20-december 4 között készült, a kérdezőbiztosok Erdély 77 településén élő 1043 magyar anyanyelvű, magát magyarnak valló személyt kérdeztek le. A minta reprezentativitásának valószínűsége 95%, a maximális hibalehetőség plusz-mínusz 3%.

Intézmények iránti bizalomIntézmények iránti bizalom


Rommagyar politikusok ismertsége és bizalom-indexeRommagyar politikusok ismertsége és bizalom-indexe


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS