2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak miniszterekből lesznek az EP-képviselők?

Bálint B. Eszter 2007. január 23. 18:58, utolsó frissítés: 18:18

Befutónak számító helyen #b#Nagy Zsolt#/b# távközlési és #b#Winkler Gyula#/b# kereskedelmi tárca nélküli miniszter áll az RMDSZ európai parlamenti választási listáján. #b#[témakommentekkel]#/b#
Nagy Zsolt informatikai és távközlési miniszter, illetve Winkler Gyula kereskedelmi ügyekkel megbízott tárca nélküli miniszter áll az RMDSZ európai parlamenti választásokra összeállított listájának első két helyén – számolt be a Transindexnek a mai operatív tanácsi (OT) ülésen összeállított rangsorolásról Kelemen Hunor, az RMDSZ kampányfőnöke.

A harmadik Korodi Attila környezetvédelmi államtitkár, aki akár ki is juthat Brüsszelbe, ha az RMDSZ-nek sikerül eléggé megmozgatnia szavazóbázisát.

A negyedik Sógor Csaba szenátor, az ötödik Bíró Rozália nagyváradi alpolgármester, a hatodik Niculescu Tóni külügyminisztériumi államtitkár, a hetedik Szabó Károly szenátor, nyolcadik Fekete Emőke államtitkár rangú államtanácsos a miniszterelnöki hivatalban, kilencedik Csutak István volt integrációs minisztériumi államtitkár, a tizedik Hodgyai Géza gyergyószentmiklósi vállalkozó, míg a tizenegyedik Jakab István volt pénzügyi államtitkár.


A mai rangsor egyébként még nem végleges, február 17-i ülésén még a Szövetségi Küldöttek Tanácsának (SZKT) is rá kell bólintania. A SZOT azok után döntött a helyezésekről, hogy egyenként meghallgatta a jelölteket.


Döntő kritérium az volt,

hogy a jelölt milyen elképzelésekkel indulna az Európai Parlamentbe, hogyan látja az erdélyi magyarság brüsszeli képviseletét, milyen programmal rukkolt elő, milyen politikai tapasztalata van, mennyire felkészült uniós témákban, illetve hány idegen nyelvet és milyen szinten beszél.

Kérdésünkre Kelemen Hunor elmondta, a rangsor titkos szavazáson dőlt el. Az OT-tagok nem egy előzetesen összeállított listára voksoltak, hanem egyenként minden egyes pozícióra szavazták meg, kit szeretnének ott látni. Mint kiderült,


főként az szólt Nagy Zsolt mellett,

hogy hosszú EU-s tapasztalata van: több mint hét éve ő képviseli az RMDSZ-t az Európai Néppártban.


Ezáltal pedig személyes kapcsolatokat tudott kiépíteni mind a Néppártban, mind az uniós intézményekben, továbbá jól kommunikál, megfelelő közigazgatási tapasztalatai vannak, illetve több idegen nyelvet is beszél. A kormány honalapján közzétett életrajza szerint angolul haladó szinten, míg németül alapfokon beszél.


Winkler Gyula kezében szintén adut jelentett,

hogy több idegen nyelvet is beszél: mint CV-jéből kiderül, angolul haladó szinten, franciául középfokon, míg németül alapfokon.Továbbá – mint az RMDSZ kampányfőnöke kiemelte – jó gazdasági, pénzügyi, költségvetési szakember, amire pedig nagy szükség van az EP-ben. „Az Európai Unió nagyban a gazdaságról szól. Több milliárd eurónyi alaphoz férhetünk hozzá az elkövetkező években, ezek lehívásához pedig megfelelő tapasztalat kell” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

>> Nagy Zsolt blogjában a bejelentésről >>


Két miniszterétől is megválik ezáltal az RMDSZ. Van-e már elképzelés az utánpótlásról?

– kérdeztük a kampányfőnöktől, aki elmondta: május 13-án lesznek az euroválasztások, a befutók mandátumát a nyár folyamán igazolják, így várhatóan szeptember elsejei hatállyal veszik át az EP-képviselői tisztségüket, tehát tárcájukról csupán akkor kell lemondaniuk.

Kelemen elmondása szerint olyan emberek lépnek a helyükbe, akik folytatni tudják, illetve képesek befejezni a már elkezdett projekteket, hiszen alig egy bő évük marad hátra a 2008-as választásokig. Ennyi idő alatt nem lehet új projekteket megvalósítani – fűzte hozzá.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS