2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Független EP-képviselő: a jobboldal Tőkést akarja

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. január 25. 18:51, utolsó frissítés: 17:47

Indít-e független EP-jelöltet az RMDSZ ellenzéke, #b#és ha igen, kit?#/b# Szász Jenőt, Toró T. Tibort, Hantz Pétert és Kovács Lehelt kérdeztük. #b#[témakommentekkel]#/b#

„A magyar közösségnek olyan jelöltre van szüksége, aki képviselni tudja a nemzeti érdekeket. Nem Szabó Károly típusú EP-képviselőre van szükségünk” – sommázza Szász Jenő, az Magyar Polgári Szövetség elnöke az RMDSZ-en kívüli szervezetek elvárásait.

Támogatom azt, hogy a jobboldali szervezetek indítsanak jelöltet, és segíteni fogok az aláírásgyűjtésben és a kampányban is – mondja Szász, aki Tőkés Lászlót tartja a legjobb jelöltnek. „Egymagában


felér az RMDSZ listájával,

történelmi szerepe, és nem csak az utóbbi tizenhét évben kifejtett tevékenysége, de ’89 előtti bátorsága is alátámasztja ezt” – indokolja tippjét Székelyudvarhely polgármestere.

Az MPSZ elnöke kifejti: egyelőre folynak a beszélgetések a „nemzeti oldal” szervezetei közt, de hivatalos egyeztetésre nem került még sor az EP-választás ügyében. Ezt Toró T. Tibor EMNT-alelnök is megerősíti, hozzátéve: a napokban fog döntés születni, de még nincs pontosan lerögzítve az időpont.


Toró csalódottan veszi tudomásul az RMDSZ operatív tanácsának döntését, mivel szerinte ezzel lezártak egy utat. „Úgy tűnik, hiábavalóak voltak az én és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács erőfeszítései arra, hogy konszenzusos képviselői lista álljon össze, amely garanciát jelentett volna arra, hogy az általunk fontosnak tarott értékek képviselve lesznek az Európai Parlamentben. Az OT döntése szűk pártlogikát követett, és felerősítette a külön jelölt állításának igényét – fejti ki. Ugyanakkor az EMNT


még nem tett le róla,

hogy egyezségre jusson az RMDSZ-szel. Az OT rangsorolását az SZKT február 17-én tárgyalja, és Toró még reménykedik, hogy elfogadják javaslataikat. A nemzeti tanács alelnöke szerint (aki egyébként az RMDSZ képviselője is) több variáns is létezik: ő személyesen úgy véli, elfogadható lenne, ha Sógor Csaba szenátort a feltehetőleg bejutó (első vagy a második) helyre rangsorolnák.

>> Ticket to Heaven: Csak miniszterekből lesznek az EP-képviselők? >>


A másik variáns, hogy az EMNT jelöltjeinek listáját egyesítsék az RMDSZ-ével, és az SZKT döntsön a sorrendről. A harmadik opció lenne az önálló jelölt indítása. Kérdésünkre, hogy kik szerepelnek az EMNT jelölt-listáján, Toró elmondta:


nincs konkrét lista,

de Tőkés László az, akit a legtöbben szívesen látnának az EP-ben, ezért erős nyomás nehezedik rá, többen már fel is kérték az indulásra. Szilágyi Zsolt is komoly esélyesnek számít, Toró szerint ő a romániai magyarság külpolitikában legjártasabb politikusa, hiszen 14 évig volt a parlament külügyi bizottságának tagja.

Hantz Péter és Kovács Lehel neve szintén felmerült, a BBTE-vel kapcsolatos eredményes lobbitevékenységüknek köszönhetően. Toró elmondta: egyesek javasolták Csapó Józsefet, az SZNT volt elnökét és Patrubány Miklóst, a Magyarok Világszövetsége elnökét is, de a konkrét egyeztetéseken bizonyosan más nevek is fel fognak merülni.

Kérdésünkre, hogy melyek azok a szervezetek, amelyek az önálló jelölt állításáról egyeztetni fognak, Toró a két hete összeült ellenzéki kerekasztal résztvevőit sorolta fel: EMNT, Székely Nemzeti Tanács, MPSZ, Magyar Polgári Egyesület, EMI, MIT. A kerekasztalon megfigyelőként a HHRF romániai képviselői is jelen voltak, illetve meghívást kaptak az autonómia kivívását támogató RMDSZ-platformok is, a Nemzetépítő platformot Vekov Károly képviselte – tette hozzá.


A lehetséges jelölteket


megpróbáltuk megszólaltatni, de Tőkés László nem válaszolt hívásunkra, és anyagunk megjelenéséig az Amerikában tartózkodó Szilágyi Zsolt sem válaszolt megkeresésünkre.

"Megtisztelő számomra, hogy ezzel kapcsolatban fölmerült a nevem, de – hacsak nem történik valami nem várt fordulat – nem fogom feladni a tudományos pályámat. Annál is inkább, hogy már kétéves ösztöndíjam és állásom van a heidelbergi Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriumban"
– válaszolt megkeresésünkre a Strasbourgban tartózkodó Hantz Péter, a BKB alelnöke.


A BKB másik alelnöke, Kovács Lehel bizonyos feltételek mellett vállalná a jelölést. "Nem kívánkozom politikai pályára lépni, de ha a szervezetek többsége – mintegy közakaratot képviselve – egyértelműen a jelölésem mellett döntene, akkor vállalom a felkérést, és igyekszem eleget tenni az elvárásoknak" – jelentette ki.

Tőkés László korábban jelezte, hogy a magyarság érdekében


maga is vállalná

az uniós parlamenti jelölést – igaz, ez az RMDSZ-szel közös listára vonatkozott. A független jelöltként való indulásról – még az OT döntése előtt – így vélekedett a kolozsvári Szabadságnak nyilatkozva: „Ez nagyon demoralizáló, hiszen nem jó, ha magyar indul magyar ellen".

Bár azóta hivatalosan nem nyilatkozott szándékairól, több forrásunk is tényként tálalta, hogy Tőkés László hajlandó lenne indulni az EP-választásokon. Az EMNT elnöke a romániai magyarság körében


a legismertebb politikus

Markó Béla mellett. Az Etnikumközi Viszonyok Kutatóközpontja (CCRIT) tavaly novemberi felmérése szerint a romániai magyarok 97%-a ismeri a püspök-politikust, és 77%-a bízik benne. Összehasonlításképpen: Nagy Zsoltról soha nem hallott eddig a romániai magyarok 54%-a, a bizalmi indexe pedig 35%-on áll.

Konkrét tárgyalások ugyan még nem voltak, de a jobboldali szervezetek már igyekeznek mindenki tudomására hozni, hogy


komolyan gondolják.

A Magyar Polgári Szövetség sepsiszéki szervezete mai közleményében szorgalmazza „egy összmagyar érdeket, s ezen belül a székelység törekvéseit felvállaló független képviselő-jelölt állítását, s annak támogatását”.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS